Gespot

Storytime-app: Lees je kinderen voor via deze gratis app

0

Wil je kinderen een verhaaltje voorlezen, maar heb je geen boekje bij de hand? Met de gratis Storytime-app heb je altijd en overal kinderverhaaltjes bij je, op je telefoon of tablet! Lies Velthuizen, mede-oprichter van Storytime, vertelt.

Wat is het?

“Ook het voorlezen van kinderen gaat met deze app digitaal. De Storytime-app bevat unieke kinderverhalen die zijn geschreven door enthousiaste ouders en schrijvers. In de app kun je een profiel aanmaken op basis van leeftijd, geslacht en voorleestijd, om zo de meest geschikte verhalen te vinden. Handmatig zoeken kan ook, bijvoorbeeld op onderwerp of schrijver. Sommige verhalen bevatten ook geluidseffecten, wat zorgt voor nog meer leesplezier.”

Waarom dit initiatief?

“Met Storytime hebben we de mogelijkheid gecreëerd om overal en altijd voor te kunnen lezen, ook als je een boekje vergeten bent. Bovendien bevat de app niet de bekende verhaaltjes en sprookjes, maar juist unieke content: verhalen en rijmpjes geschreven door enthousiaste ouders en schrijvers. De geluidseffecten bij sommige verhalen maken het voorlezen nog interactiever. En voorlezen is niet alleen erg leuk, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat voorlezen een positieve invloed heeft op onder andere taalvaardigheid, maar ook op sociale vaardigheden.”

Hoe werkt het?

“Als gebruiker van de Storytime-app bepaal je eerst aan wie je wilt voorlezen (leeftijd, geslacht) en hoe lang. Je kunt dit voorleesprofiel opslaan, maar dat hoeft niet. Vervolgens krijg je een overzicht van de meest geschikte verhalen en rijmpjes. Deze kunnen gesorteerd worden op populariteit, meest gelezen of laatst toegevoegd. Je kunt ook handmatig zoeken, bijvoorbeeld naar een verhaal over een bepaald onderwerp. De app bevat uitgelichte verhalen, om de gebruikers te wijzen op de leukste, grappigste of mooiste verhalen. Sommige verhalen zijn verrijkt met leuke geluidseffecten. Na het voorlezen kun je een verhaal beoordelen. Dat helpt anderen weer met kiezen van een verhaaltje.

De verhalen worden ingestuurd via www.storytime.info. Elke inzending wordt gelezen en eventueel gecorrigeerd. Teksten die ongeschikt zijn voor kinderen en verhalen die veel fouten bevatten of op een andere manier niet voldoen aan de nagestreefde kwaliteit, worden niet toegelaten tot de app.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De Storytime-app is begin 2015 gelanceerd en telt inmiddels 435+ verhalen en rijmpjes voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Deze zijn in totaal meer dan 13.500 keer gelezen. Maar waar we het meest trots op zijn, is het enthousiasme waarmee de app ontvangen wordt. Door schrijvers en ouders, door oppassen en kinderdagverblijven, door grootouders en leraren. Super!”

Wie is er bij betrokken?

“De Storytime-app is ontstaan als hobbyproject en bedacht door Denny en mij (Lies), wij zijn jonge ouders. Denny heeft met zijn achtergrond in ICT de technische skills om een app te maken. En ik heb er, met mijn ervaring als projectmanager, voor gezorgd dat het idee werkelijkheid werd.”