The Weblands: de ‘socialogie’ van Nederland in kaart

The Weblands laat zien wat we leuk vinden in Nederland. Van VakantieVeilingen tot Pink Floyd en van Kakhiel tot Candy Crush Saga: The Weblands laat het ‘sociale landschap’ van Nederland zien. Jasper Soetendal, initiatiefnemer van The Weblands, vertelt.

Wat is het?

“The Weblands is een nieuw experiment waarmee de ‘socialogie’ van Nederland in kaart wordt gebracht: een landkaart die laat zien welke merken, media, personen en andere onderwerpen we liken op social media en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Van VakantieVeilingen tot Pink Floyd en van Kakhiel tot Candy Crush Saga: The Weblands laat, aan de hand van de likes van meer dan 25.000 Facebookgebruikers, de verbindingen tussen deze onderwerpen zien. Onderwerpen die dezelfde personen leuk vinden, liggen dicht bij elkaar en vormen zo ‘landen’ op de kaart, die inzicht geven in verschillende doelgroepen die op Facebook actief zijn.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“The Weblands is één van de onderzoeksinitiatieven van Weetmeer.nl en Braxwell Labs, waarbij we met verrassende visualisaties nieuwe inzichten en inspiratie willen bieden. Eerder deden we dit aan de hand van open data van gemeenten en buurten (o.a. met de Politieke Landkaart en data.weetmeer.nl), maar nu wilden we nog een stapje verder inzoomen om Nederland in kaart te brengen.

Voor The Weblands bieden de profielen van Facebook een goede gelegenheid om het sociale landschap van Nederland op individueel niveau in kaart te brengen. Het is interessant om op deze manier inzicht te krijgen in de dynamiek van de voorkeur van sociale mediagebruikers in Nederland, of zoals wij het noemen, de ‘socialogie’ van Nederland. De fictieve kaart van The Weblands is slechts een eerste voorbeeld van het inzicht dat deze benadering kan opleveren.”

Hoe werkt het?

“Op weblands.nl is de fictieve landkaart met 13 landen te zien. De samenstelling van deze kaart wordt volledig bepaald aan de hand van de 2 miljoen likes van de ‘inwoners’ van The Weblands, er zijn geen handmatige of thematische aanpassingen gemaakt.

The Weblands bestaat uit cirkels (iedere cirkel stelt een onderwerp voor, een Facebookpagina die je kunt liken) en hun onderlinge verbindingen. Zo’n verbinding ontstaat wanneer er een grote groep mensen is die beide onderwerpen liken. Het hele netwerk aan verbindingen bepaalt de positie van alle onderwerpen.

Door op een onderwerp te klikken, verschijnen de ‘verbindingen’ die dit onderwerp met andere onderwerpen heeft en een venster met meer informatie. De ‘landen’ volgen een patroon van zeshoeken, allemaal met een andere kleur, en zijn genoemd naar de twee meest gelikte onderwerpen binnen hun grenzen. Door te klikken op een land krijg je meer informatie over de populaire onderwerpen in dit land en het geslacht en de leeftijd van degenen die hen liken.

Als je inlogt via Facebook, kun je via The Weblands ook meer over je eigen vriendenkring te weten komen. Al je vrienden krijgen namelijk een plekje op de kaart van The Weblands, afhankelijk van hun likes. Ze verschijnen op de interactieve kaart, waardoor je precies kunt zien welke onderwerpen jouw vrienden liken, en in welke ‘hoek’ van The Weblands zij zich bevinden.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De huidige kaart van The Weblands is samengesteld aan de hand van de 2 miljoen likes van meer dan 25.000 Facebook-gebruikers. Deze gegevens zijn samengesteld aan de hand van de (geanonimiseerde) profielen van iedereen die eerder heeft ingelogd op The Weblands.

De kaart van The Weblands is sinds april 2014 online en inmiddels is er al zo vaak gebruik van gemaakt dat de volgende versie van de kaart zal worden gebaseerd op minimaal 20 miljoen likes van ruim 250.000 Facebookgebruikers.”

Wie is er bij betrokken?

“The Weblands is een onderzoeksinitiatief van Weetmeer.nl en Braxwell Labs. Weetmeer verzamelt en combineert data uit verschillende openbare bronnen en maakt deze op een eenvoudige, heldere manier beschikbaar. Zo biedt Weetmeer iedereen de mogelijkheid om op basis van de bestaande informatie tot nieuwe inzichten te komen.

Onder de naam Braxwell Labs voert Braxwell verschillende onderzoeksinitiatieven en proof of concepts uit op het gebied van online webapplicaties en web2.0-toepassingen. Eerder publiceerden Weetmeer.nl en Braxwell Labs o.a. de Politieke Landkaart, data.weetmeer.nl en Financial Genes.”