Waarom worden adblockers geïnstalleerd en kun je dat voorkomen?

0

Ben jij het al zat? De banners, pre-rolls en andere online promotionele uitingen? Of zijn het juist de adblockers waar jij klaar mee bent? Voor adverteerders, netwerken en uitgevers zijn adblockers een regelrechte ramp. De programma’s die online advertenties blokkeren zorgen ervoor dat zij jaarlijks miljarden euro’s mislopen. Welke factoren zorgen er voor dat iemand een adblocker installeert en (hoe) kun je dat voorkomen?

Teads deed een onderzoek naar de motivaties van consumenten wereldwijd om adblockers te installeren. Hieronder de meest interessante resultaten:

Het negatieve effect van opdringerig, irritant en vertragend

Pre-roll wordt door 52 procent van de ondervraagde als de meest opdringerige reclamevorm gezien en Adblockuitingen die als opdringerig worden gezien zijn de voornaamste reden om adblockers te installeren. Onderbrekende en irritante reclames zijn voor 69 procent van de respondenten reden voor het installeren van een adblocker. Daarbij gaf 29 procent lange video’s die je niet kunt overslaan als reden voor het installeren van een adblocker en nog eens 20 procent vindt zelfs alle video’s die je niet kunt overslaan reden om een adblocker te installeren.

Negatieve impact op de werking van de site werd door 66 procent van de respondenten aangeven als reden en een simpel ‘te veel’ aan reclames door 60 procent van de respondenten.

Het positieve effect van keuze en relevantie

In het onderzoek is ook aandacht besteed aan wat er moet veranderen om te zorgen dat de consument de adblocker niet meer nodig heeft. Er blijken best wat mogelijkheden. Uiteindelijk geeft namelijk slechts 8 procent van de ondervraagden aan adblockers sowieso te blijven gebruiken. Het aanbieden van een keuze lijkt het meest effectief om te zorgen dat de consument geen adblockers installeert. In totaal zou 82 procent van de respondenten door de aanwezigheid van keuze overwegen om een adblocker te deïnstalleren. Je kunt dan denken aan:

  • de reclame vanaf het begin overslaan (56 procent van de respondenten geeft dit als een reden aan);
  • jezelf uitsluiten van de reclame (53 procent);
  • het geluid aan of uit zetten (29 procent);
  • de reclame na 5 seconden overslaan (29 procent)
  • de reclame voorbij scrollen (23 procent).

Verder blijken reclames die door de consument als relevant worden gezien, bijvoorbeeld omdat ze over een relevant product of service gaan (27 procent), ook reden om de adblocker te deïnstalleren of de advertentie te bekijken.

Bron: Teads Research, “Profile of an Ad Blocker,” fielding by Research Now, analysis by Teads, December 2015.

Bron: Teads Research, “Profile of an Ad Blocker,” fielding by Research Now,
analysis by Teads, December 2015.

Hoe dan wel?

Op basis van de resultaten geven de onderzoekers 5 tips om een optimale advertentiebeleving te creëren:

  1. Integreer verschillende advertentievormen om een naadloze user experience te creëren.
  2. Geef de gebruiker controle over de manier waarop ze de advertentie zien door keuzes te bieden.
  3. Maak zo min mogelijk gebruik van pre-roll of andere opdringerige advertentievormen.
  4. Gebruik voor mobiele advertenties formats die daar speciaal voor gemaakt zijn om de perceptie van mobiele reclame te verbeteren.
  5. Maak strategisch gebruik van targeting om zeker te zijn dat de reclames relevant zijn voor de ontvanger.

Je kunt meer lezen over het onderzoek op Adweek.com. Het volledige onderzoek kun je daar ook downloaden.

Bron:   http://www.adweek.com/brandshare/why-people-hate-pre-roll-and-3-other-reasons-ads-get-blocked-170230