Training Schrijven voor SEO
8.5

Training Schrijven voor SEO

Schrijf webteksten voor zoekmachines én mensen

1 dag
Utrecht (kies locatie)
€ 690,00
63
0
0
0
0
0

Als tekstschrijver schrijf je voor mensen, bij het schrijven voor SEO werkt het net even anders. Wist je dat 70% van de internetters niet verder kijkt dan de eerste 4 zoekresultaten in Google? Hoe laat je de vraag van potentiële website-bezoekers en jouw aanbod naadloos op elkaar aansluiten?

Volg deze training als onderdeel van de opleiding Online communicatie of opleiding Contentmarketing en ontvang 10% korting.

Wat leer je tijdens de training Schrijven voor SEO?

Als tekstschrijver heb je veel invloed op het beter vindbaar maken van websites. Tijdens de training Schrijven voor SEO ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het tekstueel optimaliseren van websites.  Door bewust zoektermen in teksten te verwerken bied jij wat mensen zoeken en kom je hoger in Google. Dat is echter niet het enige, want zoekmachines worden steeds slimmer. Houd daarom bezoekers langer vast met slimme copywriting-technieken, speel optimaal in op de intentie van gebruikers en laat Google zien dat jij de nummer 1-plek verdient.

Na afloop van de training Schrijven voor SEO:

 • Weet je wat best practices van SEO-schrijven zijn.
 • Kun je voor jouw organisatie relevante zoekwoorden vinden en verwerken in je teksten.
 • Weet je naar welke directe factoren Google kijkt bij het beoordelen van teksten
 • Weet je welke indirecte factoren je kunt optimaliseren om bezoekers vast te houden
 • Ken je de mogelijkheden om het aantal interne en externe links te verhogen
 • Kun je zelf de resultaten van je SEO-inspanningen inzichtelijk maken en monitoren

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor iedereen die teksten schrijft voor websites, of mensen aanstuurt die dit doen. Ervaring met een eigen cms is noodzakelijk. Oppervlakkige kennis van technieken als HTML en webanalytics is handig, maar niet noodzakelijk.

Rutger Steenbergen is SEO-expert, copywriter en online marketeer. Hij helpt ondernemers met succesvoller op internet. Waardevolle content en een overtuigend verhaal staan daarbij centraal.

Tijdens de training Schrijven voor SEO komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Kennismaken met en visie op SEO.
 • Concrete regels bij het schrijven: online copywriting.
 • Scoren op door jou gekozen zoekwoorden (keywords).
 • Het vinden en kiezen van zoekwoorden.
 • De perfect geoptimaliseerde tekst: duplicate content, keyword mapping & density.
 • Hoe succesvol ben je eigenlijk?
 • Follow-up: wat ga je morgen doen met deze kennis en kunde?
 • De training Schrijven voor SEO is een eendaagse training.
 • De training is van 09:30 – 16:30 uur.
 • Voorafgaand vindt er een intake plaats om inzicht te krijgen in je verwachtingen en leerdoelen.
 • Om deel te kunnen nemen is een laptop noodzakelijk.
 • Bij de trainingslocatie kun je gratis gebruikmaken van het wifi-netwerk.
 • Koffie, thee, water, frisdrank, vers fruit, een uitgebreide lunch en tussendoortjes zijn inbegrepen.
 • Het bedrag voor deelname aan de training is exclusief btw en geldig tot 1 januari 2019. Er zijn geen bijkomende kosten.
 • Na afloop ontvang je een digitaal certificaat voor je deelname.
 • Deze training kan ook incompany gegeven worden.
 • De groep bestaat uit maximaal 12 personen.

Een interessante training met veel praktische informatie over het schrijven voor SEO. Dankzij de vele tips en handige tools van Rutger kan ik gelijk aan de slag!

19-09-2018

Patricia

Een waardevolle training met nuttige tips, die meteen in de praktijk toe te passen zijn.

13-09-2018

Stefanie Snoek

Praktisch ingestoken training, door veel voorbeelden wordt direct de vertaalslag naar de praktijk gemaakt. Je leert zoekmachines begrijpen en krijgt nuttige tips en tools om hier op in te spelen.

31-07-2018

Anne-Marijke Baan

Prima training: snel, veel info, veel gelegenheid om te kijken naar eigen website(s). Aanrader voor beginners en gevorderden.

30-07-2018

Ellis Buis

Een hele goede trainingsdag voor SEO schrijven gehad. Heel veel praktische tips die ik meteen kan gebruiken in mijn werk. De uitleg was duidelijk en er was altijd ruimte voor vragen. Fijn ook dat de powerpoint doorgestuurd werd na de training, op deze manier kon ik nog veel terugkijken. Het was namelijk wel veel informatie. Voorafgaand aan de training had ik wel gedacht dat de training nog meer in zou gaan op het schrijven (dat stond tenslotte in de trainingsnaam). Hoe je echt met een tekst met SEO in het achterhoofd kan omgaan. Desondanks heb ik veel aan deze training gehad en ga ik zeker de praktische handvaten toepassen in praktijk.

26-07-2018

Ellyne Lahaije

Op 11 juni heb ik de training Schrijven voor SEO gevolgd van Rutger Steenbergen. Rutger heeft van A tot Z uitgelegd wat SEO is, hoe je jouw teksten én website kunt optimaliseren voor SEO en heeft diverse handige tools meegegeven om hier zelf mee aan de slag te gaan. Een hele prettige, complete training door een expert op dit gebied. Zeker een aanrader!

22-06-2018

Joyce Spruit

De training Schrijven voor SEO was voor mij vooral weer een opfrisser van wat ik al wist. De online tools die je geadviseerd krijgt vind ik persoonlijk nog wat lastig om te begrijpen, qua hoe het werkt. Maar je kunt natuurlijk ook niet verwachten dat je alles na 1 dag begrijpt. SEO schrijven is wat dat betreft net als puzzelen. :)

19-06-2018

Matti

Ik ben blij deze training te hebben gevolgd. De lessen waren duidelijk en praktisch. Stap voor stap werd de materie uitgelegd, vergezeld door voorbeelden. Ook van de sites van de deelnemers. Ik heb handige nieuwe tools ontdekt en kom nu weer een stuk verder met SEO voor mijn webpagina's.

15-06-2018

Andrew van Ingen

designer bij

De training was voor mij bijzonder boeiend en interessant. De trainer legde de stof duidelijk uit en gaf tips om in de praktijk meteen aan de slag te gaan. Wel waren het op een gegeven moment zoveel tools en tips, dat het overzicht zoek was. Maar, zoals Rutger Steenbergen aangaf, ontvangt iedereen binnenkort een mail met video's van enkele handige tools bij het schrijven voor SEO. Kortom: veel relevante informatie, veel praktische tips en een erg vriendelijke en bekwame trainer.

14-06-2018

Jan Bergsma

Waardevolle training om na de trainingsdag direct aan de slag te gaan met SEO - ook als je nog van niets/weinig weet. Rutger is een fijne trainer, hij kan de lesstof erg goed overbrengen op een rustige en duidelijke manier. Heeft oog voor alle deelnemers.

13-06-2018

Esther Grit

Duidelijke en heldere training met genoeg diepgang. Rutger gaf met name ook veel handige tips voor gratis tools.

24-05-2018

Pim B.

De training is een aanrader voor iedereen die de basistechnieken van SEO onder de knie wil hebben en er meteen mee aan de slag wil gaan. Ikzelf heb de opleiding 'Schrijven voor SEO' gevolgd om na te gaan of mijn basiskennis nog up-to-date was én om te weten te komen hoe ik mijn SEO-taken kan prioritiseren. Rutger bracht niet enkel duidelijkheid, hij deelde ook heel wat tips en (gratis) tools met ons. Win-win!

22-05-2018

Eline R.

Enorm handige training! Veel tips & tricks meegekregen, zeer tevreden met de informatie en persoonlijke benadering.

22-05-2018

Aislinn Sletterink

Praktische en leerzame dag. Veel handige tips en trics gekregen

26-04-2018

didi cobussen

Leuke training waar veel aan bod kwam; zowel technisch als over het schrijven zelf. Er werden actuele voorbeelden gegeven en je kon veel meteen uitproberen. Heb er veel aan gehad en kan er meteen mee aan de slag. De dag werd goed verzorgd, leuke locatie.

26-04-2018

Sanne Murraij

Zeer aangename training, sfeer was goed en de groep deed goed mee. Goede voorbereiding en voldoende ruimte voor interactie.

14-03-2018

Sandra

Afgelopen maandag heb ik de SEO-training van Rutger gevolgd. Deels om te checken of mijn kennis over SEO nog up-to-date was (en dat was het gelukkig). Deels om nieuwe tools te ontdekken waarmee ik SEO nog beter in kan zetten. Daar heeft Rutger zeker bij geholpen. Hij heeft veel handige tips en tricks gedeeld en nam uitgebreid de tijd om tools uit te leggen. Hierdoor kan ik er nu ook echt mee aan de slag. Erg fijn! Rutger kan ook heel goed zijn kennis overbrengen. Deze training is dan ook een aanrader voor iedereen die de basis van SEO onder de knie wil krijgen of verder wil optimaliseren.

14-03-2018

Anouk van Leussen

Een interessante training die boordevolle handige tools zit. De cursusleider heeft veel kennis en vertelt enthousiast zijn verhaal. Hij neemt echt de tijd voor je. De cursusdag is goed verzorgd. Lekkere hapjes en drankjes tussendoor en een uitstekend buffet. Complimenten!

01-02-2018

Linda Oppelaar

prima training, veel info

31-01-2018

Adriette

De training Schrijven voor SEO heb ik ervaren als erg prettig! Het heeft me de basiskennis van SEO gegeven, alsook tools aangereikt voor het verwerken van zoektermen die ik kan gebruiken tijdens mijn content-werkzaamheden. Rutger Steenbergen is een prettige trainer. Alle uitleg van de stof was helder en er was gedurende heel de dag tijd voor het stellen van vragen. De vele korte koffiepauzes zorgden ervoor dat je gedurende de hele dag de focus kon behouden, een erg fijne manier van werken!

31-01-2018

Kim Hoevenaar

Echt een goede training! Zowel de trainer als de inhoud voldeden volledig aan mijn verwachtingen. Ontzettend veel geleerd terwijl ik al eerder een training elders had gehad. Goede tips over tools en waar je allemaal op kunt letten.

31-01-2018

Mirjam van Avezaath

interessante training, super ervaren trainer

29-01-2018

Adriette

SEO schrijven training was erg informatief. Duidelijk en met humor gebracht door Rutger Steenbergen. Bereid je voor op een dag waarop je vooral heel veel aanknopingspunten krijg waarmee je later echt met SEO aan de slag kunt. Je leert alles is perspectief te zien, wat het voor jou als beginner echt heel waardevol maakt.

27-10-2017

B. Ruesink

De training bij Rutger Steenbergen was een van de meest praktische SEO trainingen die ik ooit heb gevolgd. Zeer toepasbaar en een prettig tempo. Aanrader voor elke tekstschrijver die aan de slag wil met SeO

27-10-2017

Astrid Bijl

Een praktische training, waarin de trainer (Rutger Steenbergen) je op een laagdrempelige manier mee neemt in alle ins en out rondom schrijven voor SEO. Er zit een goede opbouw in de training en er is voldoende ruimte voor interactie met de groep en de trainer. Daarnaast goede suggesties gekregen voor (gratis) tools die je ondersteunen bij het schrijven voor SEO. Erg fijn is het boekje 'Schrijven voor SEO in 60 minuten' dat je mee krijgt. Kun je de behandelde stof nog eens terug lezen.

10-07-2017

Mireille Hendriksen

Een helder verhaal met veel praktische tips die eenvoudig naar je eigen praktijk zijn te vertalen!

07-07-2017

Annet Westendorp

Prima cursus met handige actuele tools en achtergrond informatie over SEO. Uitstekende locatie en fijne docent.

06-07-2017

Tim

Interessante, interactieve training. Duidelijke structuur en opbouw waarin diverse tools aan bod komen waarmee je direct aan de slag kunt en een serieuze SEO inhaalslag kunt maken.

22-05-2017

Koen

Leerzaam en praktijkgericht. De enthousiaste cursusleider heeft niet alleen verstand van SEO, hij kan ook goed luisteren. Heel prettig om te merken dat je geen nummer bent!

19-05-2017

Anneke Verhoeven

Trainer met veel verstand van zaken. Handige tools en tips meegekregen direct toepasbaar

18-05-2017

Frank Alta

Leerzame training gehad, goede verhouding ook tussen theorie en praktijk. Ook een interessante samenstelling van de groep, wat tussen de regels door weer nieuwe inzichten biedt.

31-03-2017

Sjoukje Werkman

Interessante training! Rutger legt duidelijk en begrijpelijk uit. Ook maak je kennis met veel handige tools om je SEO op orde te brengen. Ik raad wel aan goed opletten, want het gaat soms snel!

31-03-2017

Lotte Erasmus

Hele leuke SEO training! Heldere structuur, goede inhoud, inspirerende voorbeelden. Erg leuk ook dat de docent de deelnemers en hun website als voorbeeld materiaal gebruikte tijdens de training. Zowel als 'zo moet het wel', als 'dit kan beter'. Alles bij elkaar wel een lange dag en aan het einde redelijk 'vol gesponsd'. Gelijk alle nieuwe inzichten en bevindingen met collega's gedeeld: hier gaan we mee aan de slag!

16-02-2017

Leonie

Het was een training bomvol informatie. Het heeft me het inzicht gegeven waar ik naar zocht. De trainer is op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen. Een aanrader!

08-02-2017

Katja

Leuke, leerzame dag. Direct de volgende dag de nieuwe kennis toegepast en gelijk resultaat geboekt. Top!

25-11-2016

Mayra

Schrijven voor SEO is een interessante training. Het is fijn om tijdens de training al gelijk je vragen te kunnen stellen en daar een deskundig antwoord op krijgt. Het is een praktische en nuttige training.

21-11-2016

Esther van Veldhuijzen

De training Schrijven voor SEO is een mooie aanvulling om onze online strategie verder uit te werken en onze website te verbeteren.

20-11-2016

Lucas

Het één en ander was mij al bekend van SEO. Echter heeft deze cursus mij enorm veel handvatten gegeven om mijn website verder te optimaliseren voor google. De les werd duidelijk en helder gegeven en er werd uitgebreid de tijd genomen voor vragen. Al met al een aanrader als je meer wilt weten over SEO.

20-11-2016

Tim Pons

Het was een zeer leerzame dag! We begonnen vanaf de basis en kregen veel achtergrondinformatie. Daarnaast gaf Rutger veel nuttige en bruikbare tips. Ik had gehoopt dat we nog iets meer in zouden gaan op het schrijven van teksten en het gebruik van SEO daarin, maar daar was helaas geen tijd meer voor. Al met al ben ik zeer blij dat ik deze training heb gedaan, vooral omdat ik nu zelf aan de slag kan met SEO en niet altijd meer afhankelijk hoef te zijn van het online marketingbureau waarmee wij samenwerken.

18-11-2016

Bonnie Dekkers

Tjonge, wat heb ik veel geleerd! Ik had me ingeschreven omdat ik wel een beetje basiskennis van SEO had, maar daar nog niet zo mee uit de voeten kon. De training geeft veel praktische handvatten, ongeacht op welk niveau je met seo bezig bent of aan de slag wilt gaan. Het is méér dan een basiscursus. De training gaat nog dat stapje verder en is dus ook interessant als je meer verdieping zoekt. Wel was het veel informatie en moest ik dat na de bijeenkomst echt even laten 'landen'. 1 trainingsdag is misschien wat te ambitieus voor dit onderwerp. Want nu was er ook weinig tijd om even rustig te oefenen met schrijven en de SEO-tools. Maar overall ben ik heel blij dat ik aan deze training heb deelgenomen. En ik kijk ernaar uit om de nieuwe kennis toe te passen in mijn werk.

09-09-2016

Joyce

Praktische en leuke handson training. Zeker aanrader als je met seo bezig bent.

08-09-2016

Annebel

Een zeer boeiende, interactieve en toegankelijke training die opviel door de persoonlijke aanpak van de lector. De tools die worden beschreven zijn up-to-date en gebruiksvriendelijk. Deze training kan zowel een eerste kennismaking als een verdieping vormen. De kennis die ik vergaard heb, kan ik in mijn bedrijf meteen in de praktijk brengen!

01-07-2016

Britt

Erg interessante training. Ook voor mensen die al enige basiskennis van SEO hebben. Toch leer je er nog elke handige tips en tricks en worden er verschillende tools besproken. Daarnaast worden theorie en praktijk gekoppeld door enkele opdrachten en heb je ruime gelegenheid voor vragen. Voor mij was het erg leerzaam.

01-07-2016

Kari Eijselendoorn

Goede training met veel, heel veel, informatie en handige (online) tools. Qua hoeveelheid info is één dag wel mager en in verhouding vind ik de prijs dan ook wel pittig. Er was onvoldoende tijd om een beetje te stoeien met tekst, terwijl de training gericht is op schrijven (voor SEO). Dat vond ik wel jammer. De trainer, Rutger, is wel een echte specialist die een en ander helder kan verwoorden.

07-06-2016

Ingeborg Venema

Een inspirerende dag. Ik bleek al meer te weten dan ik dacht, maar heb zeker nieuwe dingen geleerd en inspiratie voor verbeteringen opgedaan. De docent geeft helder en duidelijk les, heeft zich van te voren ook in de websites van deelnemers verdiept en biedt daarmee extra toegevoegde waarde. De verzorging van de dag was uitmuntend!

27-05-2016

Harmke van Meijl

Leuke les, ik wist toch wel veel meer van het onderwerp dan dat ik vooraf gedacht had. Het was herkenning en herhaling voor mij, op dat moment is de cursus wel wat aan de dure kant vond ik achteraf... Maar wel ben ik erg blij met de handige tools die ik heb ontvangen. Ze geven mij extra handigheidjes bij mijn werkzaamheden. Ik ben wel benieuwd naar de SEO cursus voor gevorderden? Dieper ingaan op de tools en achterliggende gedachten en efficiënter werken. laat me weten als jullie deze hebben, dan kom ik weer. Opzet met aantal "leerlingen" was top. Leraar was ervaren met het vak en meedenkend met ons en vrijgevig in zijn tips.

18-03-2016

Kittie

zelfstandig ondernemer bij Kittie's Web

Deze dag heb ik veel geleerd. De opbouw was goed en de voorbeelden duidelijk. Alle plug ins en andere tools die er bestaan om SEO zijn direct en goed toe te passen. De docent was prettig. Om toch ook een minpuntje te noemen: het programma was wel heel vol, met veel onderdelen en nieuwe dingen.

18-03-2016

Heleen

Leerzaam, confronterend en inspirerend! De materie wordt op een heldere manier materie uitgelegd. Daarnaast krijg je tools, tips en tricks aangereikt waar je direct zelf mee aan de slag kan (en wil).

03-03-2016

Petra de Groot

Special Projects bij Interswitch

Ik had al eerder een SEO-training gevolgd, maar Rutger liet duidelijk, stapsgewijs zien hoe je in de praktijk je pagina's en teksten kunt verbeteren voor SEO. Ook de SEO-scan die hij maakte van je eigen (bedrijfs)website bood weer een aantal verbeterpunten. Daarom had deze training voor mij zeker toegevoegde waarde.

24-02-2016

Maarten Hermans

E-commerce specialist bij

Zeer interessante training. Hier heb ik heel veel van opgestoken. En nu in de praktijk brengen. De trainer was erg duidelijk in zijn uitleg, ging in gepaste galop door de stof en liet na uitleg zien wat het voor jouw website betekent.

22-02-2016

Andrea Kok

communicatie medewerker bij Arbo Unie

Erg goede cursus: zeer uitgebreid, veel uitleg en een bevlogen spreker!

17-02-2016

Linda

content coordinator bij Dungelmann

Hele goede training voor iedereen die meer wilt weten over wat SEO is, wat je ermee kunt en hoe je je manier van schrijven kunt aanpassen om beter vindbaar te worden op Google. Veel tips and tricks gekregen waar we direct in de praktijk iets mee kunnen. Trainer is professioneel en beantwoordde keurig alle vragen en behandelde alle websites ondanks dat onze groep van afgelopen maandag wat groot was. Bedankt!

17-02-2016

Veronique

Communicatie specialist bij Rexel Nederland

Leerzaam, nuttig, praktisch, inspirerend, boeiend, kwalitatief goed, prima groepsgrootte, goede mix theorie/praktijk. Locatie ook dik in orde, makkelijk bereikbaar (met het OV, that is) en de catering ook zeer fijn. Al bij een aanrader.

10-12-2015

Frank

Docent bij Hanzehogeschool

Een complete training over meer dan SEO schrijven. Om SEO te kunnen schrijven moet je SEO zelf eerst begrijpen. Daarom is het ook een prettige training voor iedereen die inzicht wil krijgen in de mogelijkheden en uitdagingen van SEO.

10-12-2015

Anoniem

Ik heb de training Schrijven voor SEO gevolgd. Rutger was een goede trainer. Hij gaf antwoord op alle vragen en hij had voor iedereen persoonlijke, toepasbare tips. Ik heb veel van deze training geleerd!

04-11-2015

Manon Braat

Marketing- en communicatiemedewerker bij

Waardevolle training met een grote hoeveelheid tips! Rutger is een prettige trainer die zeer kundig is en zijn kennis goed weet over te brengen. Wij kunnen weer vooruit!

08-10-2015

Roletta Lubben

Product- en webbeheerder bij Hijman Schoonmaakartikelen

Leuke training, helder verhaal, veel handvaten om het schrijven goed aan te pakken. Je gaat in de workshop niet overmatig veel zelf met teksten aan de slag, maar hebt aan het einde wel voldoende kennis om het seo schrijven goed in te zetten.

02-06-2015

Hester

Mocht je als beginneling de basis van SEO willen leren, dan is 'Schrijven voor SEO' de ideale training!

12-05-2015

Sionna Veenstra

Junior Online Marketeer bij

Goede training met veel tips. Ik weet nu waar je op moet letten, waar je informatie vandaan kunt halen, hoe je analyses kunt maken om vindbaarheid van websites te verbeteren. Voor mij een heel goede basis om SEO-schrijven zelf toe te passen.

13-11-2014

Monique Vernoy

Zelfstandig communicatieadviseur bij Vernoy communicatie

Ik heb tijdens de Frankwatching training Schrijven voor SEO nuttige tips gehad, vragen kunnen stellen, ervaringen uit kunnen wisselen met anderen en kunnen oefenen met tools. De dag vloog voorbij.

13-11-2014

Tessa van Kolfschoten

Communicatiemedewerker bij Gemeente Amersfoort

De training Schrijven voor SEO is een echte aanrader! Je leert veel en krijgt tips & tricks om je website direct beter vindbaar te maken voor Google. Je gaat met energie en inspiratie naar huis om zo snel mogelijk je site te optimaliseren.

13-11-2014

Sandra Hulsenboom

Marketing & Communicatie bij SNT

Ik heb deze training op 21 juni 2012 gevolgd en heb daar veel geleerd. Het werd gegeven door een goede docent, hij wist veel en gaf duidelijke voorbeelden en een goede presentatie. Je kunt het direct in de praktijk uitvoeren. Zou het iedereen aanraden die meer wilt leren over het schrijven voor zoekmachines. Maar als je al ervaring hebt met SEO zal deze training denk ik geen toegevoegde waarde hebben.

13-11-2014

Femke Koning

Senior marketeer bij Turien & Co. Assuradeuren

De cursus schrijven voor SEO maakt in 1 dag duidelijk wat je wel en niet moet doen. En belangrijker: de cursus laat zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Na afloop heb je echt zin om met je website(s) aan de slag te gaan!

13-11-2014

Erik Meijerink

Copywriter / strateeg bij Dizain

Inschrijfformulier


Via dit formulier schrijf je je in voor de Training Schrijven voor SEO op 29-10-2018 bij Meeting Plaza (Utrecht) (kies andere datum of locatie). De kosten hiervan bedragen € 690,00 excl. btw.

Alle trainingen
Krijg 6 punten voor het NIMA-SMP programma.
Krijg 6 punten voor het e-Academy programma.
KMO gecertificeerd