Een (internet)wereld te winnen!

0

Het blad Communicatie organiseerde gisteren in de de Van Nelle Ontwerpfabriek, in samenwerking met het Management Studiecentrum, ‘De wereld van communicatie’. Daar waar op dagen zoals e.Day altijd veel meer heren zijn, waren de dames nu duidelijk in de meerderheid. Volgens Rocco Mooy, hoofdredacteur van Communicatie, een fantastisch succes, zeker als je maar op 100 inschrijvingen rekende en er 500 krijgt. Ik had me ingeschreven voor de parallelsessie ‘Hoe word ik een nog betere… intranetter/blogger/vlogger enz?’

Ik werd getriggerd door de wervende tekst: Het aantal nieuwe media dat de communicatieprofessional ter beschikking staat groeit gestaag. Maar welk medium gebruik je wanneer, waarvoor? En hoe?

Debat
Over het onderwerp vond een debat plaats onder leiding van Henk Blanken (adjunct hoofdredacteur bij het Dagblad van het Noorden en auteur van onder meer ‘De mediarevolutie’ en ‘Pop-up’). Henk Blanken heeft allerlei kritische vragen aan Sanne Groot Koerkamp (hoofdredacteur van Spunk), Arjan Dasselaar (ICT journalist voor onder meer Elsevier en NRC en docent nieuwe media Rijksuniversiteit Groningen en Alexander Klopping (student en eigenaar van The Gadgetcompany en Fucking Irritant)

De kern van deze sessie is de rol van de nieuwe media in relatie tot het bereiken van de jongeren. Tenslotte zijn de jongeren de toekomst! Als we weten hoe jongeren acteren met nieuwe media, dan weten we ook beter hoe we hen zouden moeten of kunnen bereiken.

Betaalde krant?
Henk schiet een aantal vragen de zaal in: Wie leest er een krant, wie leest er dagelijks een krant, wie leest een betaalde versie en wie betaalt er zelf voor? Het blijkt dat nog ongeveer 50% betaalt voor zijn dagelijkse portie nieuws. Dit in schril contrast met de situatie onder de huidige jongeren. Als je 23 jaar bent en je hebt nog geen betaalde krant, dan is de verwachting dat 98% ook nooit een betaald abonnement zal nemen.

Sanne en Alexander nemen ons mee naar de wereld van de jongeren. Jongeren krijgen hun informatie vooral via hun ‘vaste’ internetvrienden op Hyves, MSN of andere communities. Arjan daarentegen gebruikt 324 RSS-feeds om dagelijks zijn favoriete nieuwsbronnen op internet te scannen. Beide manieren doen in de zaal de nodige stof opwaaien . Vragen die naar voren komen zijn onder meer: wat is een RSS-feed, wat is een blog, is het plaatsen van informatie over jezelf op internet nou niet gevaarlijk, moet je MSN-en van medewerkers goed vinden?

Begrip
Het blijkt al snel dat een groot deel van de aanwezigen nog relatief weinig kennis heeft van de online mogelijkheden. Laat staan dat ze de jongeren begrijpen in hun manier van communiceren met elkaar.

Alexander zegt dat jongeren wel degelijk een andere manier van omgang met elkaar hebben. Alle 110 ‘vrienden’ van Alexander weten altijd wat Alexander aan het doen is. En als hij vragen heeft over sport, muziek of ga zo maar door, dan benadert hij de betreffende experts in zijn vriendenlijst. Zijn statement levert een hoop geroezemoes op in de zaal.

Sanne vergelijkt internet met een dorp. Waarom zou openheid gevaarlijk zijn? In een dorp weet je buurman ook wat je aan het doen bent. Waarom zou je internetbuurman het niet mogen weten?

Echt zijn
Authenticiteit is juist in deze tijd voor jongeren erg belangrijk. Doen alsof wordt vroeg of laat toch écht afgestraft? En waarom zou je doen alsof je iemand anders bent? Dat hou je nooit droog en dan krijg je genadeloos reactie terug!

Jongeren zijn promiscue ze fladderen van het ene merk naar het andere. Vind je een merk leuk: dan zet je dat op je Hyves erbij. Dat is een onderdeel van je identiteit en dat wil je delen met je vrienden! Juist bedrijven snappen dat nog niet goed en lopen omzet mis omdat ze hun reclamefilmpjes niet op internet zetten. Internet geeft je als bedrijf kansen om extra loyaliteit op te bouwen. Want tenslotte koop je tegenwoordig niet zomaar meer iets. Je checkt voordat je iets gaat kopen wat anderen er van vinden en of het voldoet aan jouw wensen.

Merk bouwen
Op de vraag ‘Zorgen nieuwe media dat je merk bottom-up gebouwd wordt?’ zeggen de jongeren ook heel duidelijk dat je 16 miljoen Nederlanders mee kan laten kijken en hen gebruiken. Het persbericht wat je uitstuurt heeft niet meer de ‘waarde’ van vroeger! Met internet kun je actief de discussie aangaan met je doelgroep.

Uit de zaal komt de vraag: Kun je hier ook in elk bedrijf wat mee, bijvoorbeeld als je een afvalverwerkingsbedrijf hebt. Kun je dat ook met de nieuwe media?! Alexander is heel stellig in zijn antwoord: zorg ervoor dat je überhaupt op internet kan reageren, laat me niet een brief schrijven! Maak filmpjes voor jongeren als je vindt dat ze anders met afval om moeten gaan en zorg dat ik een sms-je krijg als ik mijn afval buiten moet zetten. Het lijkt zo simpel…

De tips van…

Aan het eind van dit uur vraag Henk nog even naar de ‘Tip van…’. Sanne’s tip is: Zoek intelligente jongeren uit, en laat ze meedenken en meepraten. Arjan zijn tip is: Zeg je baan op en zet een bedrijf op dat het online het reputatiemanagement van andere bedrijven monitort. Alexander sluit de rij en geeft aan: Er wordt hier in de zaal gelachen over de wijze waarop jongeren met elkaar communiceren, maar dit is serious business die jullie zwaar onderschatten. Dus neem ons wel serieus!

Ik denk dat we met deze laatste boodschap de kern van vanmiddag te pakken hebben. Als de jongeren de toekomst zijn, neem dan hun communicatie en mediaconsumptie serieus. Verdiep je erin, zeker als je communicatiedeskundige bent. Zoals eerder op de dag ook uit de zaal enquête bleek hebben veel communicatieprofessionals het daar moeilijk mee. Termen als blog, vlog, RSS-feeds zijn niet bekend, wat je er mee kan al helemaal niet. Er is nog een (internet)wereld te winnen bij de communicatieprofessionals. Hoe denken jullie hierover?