Verdieping

Aanbevelingssystemen: nieuw onderzoek

0

Recommender systems (oftewel aanbevelingssystemen) zijn hip! Koop je een boek op Bol.com dan krijg je meteen nog 5 boeken aangeboden die je gelezen moet hebben! Kijk je een filmpje op YouTube dan staan er meteen nog tientallen filmpjes op de webpagina die je ook zouden moeten bevallen. Eddy Bruin, student aan de UvA, doet onderzoek naar het gebruik van dit soort services. Maken ze het online zoeken naar informatie en producten makkelijker of juist niet?

De vraag is hoe we omgaan met deze aanbevelingssystemen. Staan we er bij stil wat voor invloed ze hebben op onze manier van informatie zoeken op het internet? Hoe weten we waarom juist deze producten nuttig voor ons zijn? En hoe weet zo’n systeem dit? Zijn deze systemen alleen maar nuttig in het aanbevelen van producten of zou je er ook (complexe) informatie mee kunnen aanbevelen? Zouden ze een hele nieuwe manier van zoeken kunnen opleveren?

lastfm

Last.fm: aanbevelen van muziek

Alle informatie die je krijgt aangeboden via internet wordt steeds persoonlijker en steeds meer op je eigen behoefte afgestemd, maar hoe werkt dit allemaal? Dit zijn enkele vragen die je je kunt stellen bij het thema aanbevelingssystemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BzK) en de ICTU en met het onderzoek hopen de onderzoekers een beter inzicht te krijgen in deze materie. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder de supervisie van Vanessa Evers (HCS, Uva) en Imke Vrijling (Ministerie BzK).

onderzoek zoekmethoden

Buiten de wetenschappelijke interesses van de UvA zijn ICTU en BzK voornamelijk geïnteresseerd in de vraag of deze aanbevelingssystemen nuttig kunnen zijn voor de diensten die zij aanbieden aan burgers en het bedrijfsleven.

Voor het onderzoek ben ik op zoek naar mensen die online willen meedoen aan een korte opdracht en vragenlijst. In totaal zal het onderzoek ca. 15 à 20 minuten in beslag nemen. Wie meedoet maakt kans op een rode pluim, die kun je o.a. gebruiken voor kaartjes voor Disney on ice, een kingsize hangmat, een snowboardles, kamperen in de Ardennen en nog veel meer (meer info vind je op Pluimen.nl).

Vind je het leuk om mee te helpen aan dit onderzoek bezoek dan deze website. Je krijgt eerst een opdracht en daarna wat vragen over de opdracht die je uitgevoerd hebt. Ken je mensen die het ook leuk vinden om mee te helpen aan dit onderzoek stuur dan de link naar deze oproep door. Heb je nog vragen? Mail dan naar E.Bruin@student.uva.nl.

Eddy Bruin

Eddy Bruin is Masterstudent Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam.