Gespot

Site gespot: Youngtube.nl

0

YouTube filmpjes voor kinderen

Wat doet YoungTube.nl?
YoungTube laat een selectie zien van kindvriendelijke filmpjes, afkomstig van YouTube. Een redactie bepaalt of de filmpjes die ingezonden worden geschikt zijn voor plaatsing. We bekijken ieder filmpje volledig om zeker te zijn dat het echt kindvriendelijk is. Zo ja, dan komt het filmpje vaak al na een paar uur online. Op de homepage wordt een willekeurig aanbod van aanwezige filmpjes getoond, iedere keer wat anders.”

Waarom YoungTube.nl?
“Veilig internetten voor kinderen is een belangrijk thema. Er zijn weinig plekken op het internet die geschikt zijn voor kinderen. Laat staan het raadplegen van filmpjes op YouTube. Veel, op het eerste oog onschuldige, filmpjes blijken bij bekijken lang niet zo onschuldig. Teksten worden gedubbed (opnieuw ingesproken) met allerlei scheldwoorden, of de filmpjes zijn gewoon inhoudelijk niet geschikt voor kinderen. Door de filmpjes die op YoungTube staan eerst te screenen, heb je met YoungTube een aanbod van filmpjes waar je zonder zorgen je kind naar kunt laten kijken. Of samen kijken.”

Hoe werkt YoungTube.nl?
YoungTube is eenvoudig van opzet en biedt veel functionaliteiten. Er is een zoekfunctie, een indeling op basis van meest bekeken, minst bekeken, rating en actualiteit. Ook is er een onderverdeling in Nederlandstalig, Engelstalig, liedjes, voor peuters. We hebben vooral actuele filmpjes, maar ook filmpjes uit de oude doos. Dus van Barbapapa tot aan Bob de Bouwer, van Paulus de Boskabouter tot kabouter Plop.

De redactie plaatst op eigen initiatief filmpjes, en de bezoekers kunnen filmpjes inzenden door het forwarden van de YouTube-url. Als deze filmpjes passen in het YoungTube concept, plaatsen we ze. Bezoekers kunnen filmpjes waarderen en een commentaar achterlaten. Bij een vertoning worden ook meteen, indien aanwezig, gerelateerde filmpjes getoond en er wordt een lijst van meest gezochten filmpjes bijgehouden. Ook is er de mogelijkheid om een playlist te maken. Hiermee maak je een lijst van persoonlijke favorieten, die de website voor je onthoudt. Altijd handig voor je volgende bezoek.”

Wat zijn de facts van YoungTube.nl?

“Op 5 september zijn we live gegaan. In de eerste week zijn er ruim 40.000 vertoningen geweest. Dat betekent dat er 40.000 keer naar filmpjes op YoungTube is gekeken. YoungTube telt op dit moment iets meer dan 1.200 filmpjes en dat worden er per dag meer. Het aantal unieke bezoekers ligt rond de 5.000 en het aantal pageviews zo rond de 60.000. Let wel, dit zijn de cijfers over de eerste zes dagen. Er komen nu al dagelijks enkele inzendingen binnen van bezoekers. We krijgen laaiend enthousiaste reacties van ouders, kinderen en bijvoorbeeld uit het onderwijs.”

Wie maakt YoungTube.nl?
YoungTube is een idee van Maarten Blokdijk. Hij is verantwoordelijk voor de techniek en layout. Een groot deel van de content is ook door hem geplaatst. Maarten en ik, Eric van den Berg, hebben samen het hele concept verder uitgedacht en publiekelijk gemaakt. Naast internetondernemer is Maarten Blokdijk ook vader van een zoon van drie jaar. “Er is zoveel leuks te vinden op YouTube voor je kind, en met YoungTube hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken.” Maarten en ik doen veel internetprojecten samen, ik ben zelf ook de maker achter websites als Isidorusweb.”

Frankwatching in gesprek met Eric van den Berg van YoungTube.nl.