Gespot

Site gespot: Oplus.nu

0

 

Zakenvrouw van nu

Wat doet Oplus.nu?
Oplus is bedoeld als platform voor vrouwelijke ondernemers. Ze kunnen er informatie vinden over het ondernemerschap, columns lezen van collega-ondernemers, vragen stellen in het forum of aan experts, en zichzelf opgeven voor de zakenvrouw spotlight. Er wordt op die manier aandacht besteed aan de doelgroep door het plaatsen van specifieke informatie met betrekking tot vragen die vrouwelijke ondernemers hebben. Bovendien wordt er, misschien meer dan op andere sites, de focus gelegd op de vraag waarom je gaat ondernemen. Er zit dus meer gevoel en beleving in. De naam en het logo  is O+ en staat voor het vrouwenteken ♀.”

Waarom Oplus.nu?
“Vooral in de beginfase van je onderneming leer je vaak andere ondernemers kennen via allerlei netwerkevenementen of -clubs. Vrouwelijke ondernemers begeven zich echter minder vaak op zulke evenementen. On-line zijn vrouwelijke ondernemers wel volop te vinden. Hier hebben we met Oplus op ingespeeld door het off-line netwerken on-line te plaatsen. Ten eerste door vrouwelijke ondernemers on-line kennis te laten maken met collega-ondernemers – door het stellen van vragen en uitwisselen van hun ervaringen. Ten tweede zijn veel vrouwelijke ondernemers on-line op zoek naar informatie. We geven dus ook veel informatie over het ondernemen.

Waarom dan alleen voor vrouwen, kun je je afvragen. We zijn ons ervan bewust dat veel vrouwen op een andere manier ondernemen dan mannen. Het pure zaken doen is voor iedereen hetzelfde, maar vrouwelijke ondernemers starten vaak om andere redenen en hebben een ander gevoel en beleving bij hun ondernemerschap. Die kanten worden ook in de website meegenomen. Wat ons betreft kunnen mannelijke ondernemers net zo goed de informatie op de site lezen. Wel willen we vrouwelijke ondernemers meer in de spotlight zetten, omdat dat naar ons idee nog te weinig gebeurt.”

Hoe werkt Oplus.nu?
“Gebruikers kunnen op Oplus een profiel aanmaken en zich opgeven voor de “zakenvrouw spotlight”. Er is informatie over ondernemerschap te vinden; de belangrijkste regels en handige tips. Dagelijks nieuws kun je via RSS ontvangen. Je kunt ook een ondernemerstest doen om te kijken wat voor type ondernemer jij bent, en contact hebben met experts (zoals bijvoorbeeld belastingadviseurs, fiscalisten, coaches en collega ondernemers) die gratis je vragen in het forum beantwoorden.”

Wat zijn de facts van Oplus.nu?
Oplus heeft tussen de 1.000 en 1.300 unieke bezoekers per maand, rond de 7.000 pageviews en er zijn ongeveer 300 geregistreerde profielen. Het businessmodel dat vaak voortvloeit uit dit type “community websites”, is al snel gebaseerd op advertentietarieven. We realiseren ons dat de site momenteel qua bezoekersaantallen nog niet aantrekkelijk genoeg is voor grote advertentiecampagnes. Hier staat echter tegenover dat onze doelgroep strak omlijnd is en een duidelijke niche vormt waarop goed getarget kan worden met reclame-advertenties. Verdere financiën zullen in de toekomst komen door partnerships, te denken valt aan affiliate: het verkopen van producten aan ondernemers, inschrijven via de website van O+ voor  evenementen et cetera.”

Wie maakt Oplus.nu?
“Ik ben de bedenker en oprichter van Oplus. Daarnaast ben ik  ondernemer, studente psychologie en internetfreak! Ongeveer 10 columnisten schrijven vrijwillig voor de site en we werken veel samen met partners zoals fiscalisten en coaches die inhoudelijke content aanleveren. Komende tijd krijgt de site een make-over en is onze beta versie definitief verleden tijd.”

Frankwatching in gesprek met Marieke de Kort van Oplus.nu

Je site gespot? Of heb je een ander goed voorbeeld? Great! Waarom geef je je niet gelijk op voor de Webby Awards? Deadline voor inzending is 30 januari. Meer informatie over de Webby Awards is te vinden op I love the Webbys.”