Gespot

Wegenradar: Weet waar de files staan

0

Wel of niet voor het eten thuis als je via de A2 rijdt? Een gesprek met Astrid Cornelissen over Wegenradar.

Wat doet de site?

“Op de website Wegenradar kun je in één oogopslag zien hoe het gesteld is met de files in Nederland. Wat Wegenradar uniek maakt is dat deze website, naast een compleet file-overzicht, als eerste bewegende beelden van de file-ontwikkeling over de afgelopen uren toont. Daarnaast kun je het hoogtepunt van het spitsuur bekijken en is de website ook mobiel uitstekend te bekijken.”

Waarom deze site?

“Bij de bestaande websites met file informatie, moet je vaak doorklikken, terwijl je juist met één klik wil zien of je aan je partner kan beloven voor het eten thuis te zijn. Een overzicht net zo gemakkelijk als bijvoorbeeld Buienradar, is daarom het gevolg geweest.”

Hoe werkt de site?

“Op Wegenradar kun je in één oogopslag de laatste file informatie bekijken. Via de navigatie linksboven, kun je zien hoe de files erbij stonden het afgelopen uur, de afgelopen drie uur of hoe de dagpiek eruit ziet. Dit wordt getoond met bewegende beelden. Het kaartje kan ook met de muis worden versleept naar de gewenste regio. Onder het kaartje staat de meest actuele informatie. Daarnaast kan de bezoeker ook naar de mobiele versie klikken.”

Wat zijn de facts?

“De website trekt sinds de officiële lancering gemiddeld 3.000 unieke bezoekers per dag die gemiddeld 7,5 minuut op de website blijven. Daarnaast zijn er veel leuke reacties geweest en is het bericht over de lancering onder andere op de site van de Telegraaf verschenen.”

Wie maakt de site?

“De redactie van Clansman Online Media is Wegenradar gestart vanuit frustratie over het ontbreken van een snel overzicht van files op het web. Na een aantal brainstorm-sessies kwam het idee naar boven om een website te maken die naast het totaal overzicht, ook bewegende beelden zou tonen. Hiermee is het veel gemakkelijker in te schatten of men nog even op kantoor blijft, of alvast in de auto stapt. Clansman Online Media is gevestigd in Utrecht.”