MyBee widget: De kijkwijzer voor interne[gespot_images]

Weet of een website geschikt is voor je kind. Een gesprek met Remco Pijpers van Mijn Kind Online over de MyBee widget.
Wat doet de widget?
“Met de MyBee widget kunnen kindersites een leeftijdsadvies voor ouders opnemen, een soort Kijkwijzer-icoon. Als je de widget plaatst, toont je site een MyBee-plaatje waarin een leeftijd is te zien. Dat ‘advies’ is een gemiddelde van beoordelingen door ouders, die via Mybee aan sites een leeftijd ‘hangen’.
Het basisprincipe van Mybee is dat kinderen alleen websites kunnen bezoeken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Dat gebeurt door middel van een whitelist. Alle andere sites zijn automatisch geblokkeerd. De essentie van MyBee is echter dat er suggesties gedaan worden voor wat wél geschikt is. Een soort Kijkwijzer dus, maar dan voor internet. De rol van de ouders maakt Mybee uniek. De whitelist die het kind ziet, wordt opgehaald van een server, die automatisch bijhoudt wat andere ouders geschikt vinden voor hun eigen kinderen.”
[gespot_images]
Waarom deze widget?
“We krijgen regelmatig de vraag van kindersites of wij een kwaliteitskeurmerk afgeven en zo ja, of zij dat op hun site mogen opnemen, vaak met het argument dat ze zo veilig zijn. Maar wij geloven niet in een keurmerk. De kwaliteit van een site voor kinderen meet je niet alleen af aan hoe het met de veiligheid is gesteld. Dat hangt ook af van of een site gebruikersvriendelijk is. Kwaliteit wordt net zo goed bepaald door de aantrekkelijkheid. En wat de een mooi vindt, vindt de ander juist spuuglelijk.
We vinden het uiteraard wel belangrijk kwaliteit van digitale content voor kinderen te stimuleren. Dat doen we door elk jaar de Gouden Apenstaart uit te loven. De Gouden Apenstaart en Mybee criteria zijn samengesteld met onder anderen mediapedagogen.
Verder geven we met MyBee ouders een middel in handen om te bepalen wat goed is voor hun kinderen en die informatie met andere ouders te delen. Met de Mybee-widget krijg je geen officieel keurmerk. Maar je laat er wel mee zien dat ouders de site zozeer de moeite waard vinden, dat ze hem via Mybee laten zien aan hun kinderen.”
Hoe werkt de widget?
“Een kindersite neemt een javascriptje in zijn html-code op, bijvoorbeeld op de homepage of de pagina voor ouders. Als je dat doet, dan verschijnt een plaatje. In dit plaatje van het MyBee-bijtje, staat de leeftijd die een gemiddelde is van de beoordelingen in de MyBee-database. Onderaan de website Krowser is een voorbeeld te zien. Het MyBee-icoon is gratis.”
Wat zijn de facts?
“We bieden deze widget pas net aan. MyBee zelf wordt nu een jaar aangeboden en is meer dan 40.000 keer gedownload. Kindersites worden via Mybee druk bezocht. Een site als Zappelin bijvoorbeeld al circa een half miljoen keer. ”
Wie heeft de widget gemaakt?
“De MyBee widget is onderdeel van de gratis web 2.0-kinderbrowser MyBee van stichting Mijn Kind Online. Dit is een initiatief van KPN met als belangrijkste samenwerkingspartner Ouders Online. De bedenker van Mybee is Glenn Rexwinkel, vader van drie kinderen en maker van de Krowser. Hij is ook de bedenker van de widget. Dankzij geld van KPN kon Mybee worden overgenomen, beter worden gemaakt en gratis worden aangeboden. IJsfontein heeft Mybee ontworpen.”