Event Praktijkcongres 2016: Impact van Technologie op Gebiedsontwikkeling

Event - Praktijkcongres 2016: Impact van Technologie op Gebiedsontwikkeling

Big Data, big future?

TU Delft Unit Culture
Mekelweg 10, 2628 CD Delft
Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) - TU Delft
€ 249,00
0
0
0
0

Het is bijna zover; op 3 november aanstaande organiseert de SKG een bijzonder praktijkcongres in Delft. Niet alleen hebben we een interessant programma voor u samengesteld, het is ons ook gelukt om niemand minder dan Anthony Townsend als keynote spreker aan ons congres te verbinden.
Anthony Townsend is Amerikaans onderzoeker, technologie-expert, stedenbouwkundige en tevens directeur van het Institute of the Future. Hij is auteur van het boek ‘Smart Cities – Big data, civic hackers and the quest for a new utopia’.

Het programma: 
Anthony Townsend, Big Data, big deal en de drie A’s
Anthony Townsend is ervan overtuigd dat we steden slimmer moeten maken met technologie, maar hij schetst ook de gevaren, de mogelijkheden en de valkuilen. Bovendien plaatst Townsend de ontwikkelingen in een breed historisch kader. Via een live verbinding met Washington zal hij zijn bijdrage leveren en aansluitend gaat Hans de Jonge in gesprek met hem over de toekomst van de stad in het licht van de ontwikkelingen op het terrein van de informatietechnologie.
Big Data: het klinkt niet alleen veelbelovend, dat is het ook. Maar wat zijn de haken en ogen? Wat betekent het voor uw organisatie? Waar liggen de uitdagingen en waar liggen de kansen? Met Ger Baron (CTO, gemeente Amsterdam) gaat dagvoorzitter Hans de Jonge in gesprek over wat de nieuwe technologieën met de ontwikkeling en opbouw van een stad doen.

Peter Russell, decaan van de Faculteit Bouwkunde TU Delft, relateert het congresthema aan zijn 3A model (Architectural design, Africa & Agile) met oog voor de toekomst van het vakgebied. Hoe springen we verstandig om met de vraagstukken die op ons afkomen? Wat is de invloed van informatie en datagebruik op architectuur en planning van een stad?

De bijdragen van Anthony Townsend en Peter Russell zullen in het Engels worden geleverd.

Meld u hier aan voor de dag en discussieer mee in een of twee van de volgende parallelsessies:

A. Klantgedrag en woningaanbod; beter met Big Data?
Als je je producten optimaal wilt laten aansluiten op de voorkeuren van je doelgroepen, moet je wel weten wie dat zijn en welke wensen ze hebben. Hoe verzamel en gebruik je data op zo’n slimme manier dat je daar achter komt? Kortom, alles wat je wilt of zou moeten weten over methoden, aspecten en effecten van datagebruik op planontwikkeling. O.l.v. Roger Kersten (Akro Consult) met Juriaan Hoefnagel (Synchroon), Christiaan Tuyl (Blauwhoed) en Erik van der Wal (BPD).

B. Verduurzaming bij nieuwbouw en (her)ontwikkeling: de wijk als energieopwekker
Nieuwbouw, (her)ontwikkeling en duurzame energie; een veelbelovend trio. Maar wat zijn de gevolgen voor het gebiedsontwikkelingsproces? De rollen veranderen, net als het ruimtelijke en financiële plaatje. Gaan netbeheerders, gebiedseigenaren, aanbieders en gebruikers elkaar vinden in een duurzaam exploitatiemodel? O.l.v. Ellen van Bueren (TU Delft) met Nienke Maas (TNO), Therese van Gijn (Adviesbureau van Gijn) en Jeanke van der Haar (ENGIE ENERGY SOLUTIONS).
C. Financiële scherpte met Big Data
Aan de financiële kant van gebiedsontwikkeling is altijd al gewerkt met grote dataverzamelingen. Ook hier staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Betekent dit dat we gebruik moeten maken van andere rekenmodellen? En zo ja, krijgen we hierdoor scherpere analyses, andere risicoberekeningen en een kwalitatief betere besluitvorming? O.l.v. Geurt van Randeraat, (SITE urban development) met Heleen Aarts (Amvest), Frank ten Have (Real Estate Advisory Deloitte) en Marten Middendorp (Republiq).
D. Tools voor bottom up gebiedsontwikkeling
Nieuwe technologieën maken het mogelijk om binnenstedelijke transformatie op andere manieren aan te pakken. Ontwerpend denken en anders kijken zorgen voor innovatie en nieuwe inspiratie. De vraag is niet of multidisciplinaire samenwerking een waardevolle bijdrage is aan gebiedsontwikkeling, maar hoe het zich manifesteert in de praktijk. O.l.v. Helma Born (Procap) met Koen de Boo (Plein06), Saskia Beer (TransformCity®) en Sabrina Lindemann (Projectbureau OpTrek / Stichting I’M Binck).

E. Stationsgebied: hollen en stilstaan verbinden
Het stationsgebied; een efficiënte transitiezone, maar ook een plek waar mensen wonen, werken en elkaar ontmoeten. Hoe kun je deze functies het beste combineren; hoe verbind je perspectieven van verkeersplanologie, publiek domein en private investeringen? Kunnen nieuwe technologieën het stationsgebied veranderen van overstappunt naar ‘The place to be’? O.l.v. Wouter Jan Verheul (TU Delft) met Marlies de Nijs (Gemeente Utrecht), Barend Kuenen (Retail & Services NS Stations) en Stijn van de Walle (Stedenbaan Bureau Zuidelijke Randstad).

Klik hier voor het uitgebreide programma en om aan te melden.

We hopen u op 3 november (09:30-16:00) te ontmoeten in Delft, de geboorteplaats van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling.

Hans de Jonge (directievoorzitter Brink Groep) en Friso de Zeeuw (praktijkhoogleraar TU Delft)

Actief op sociale media? Volg ons en discussieer mee op Facebook, LinkedIn of Twitter met #GOcongres.

Alle events