Gespot

Site gespot: Testlab.omroep.nl

0

Je favoriete programma op jouw site

Wat doet Testlab.omroep.nl?
“Zoals je aan de naam kan zien, is het een site die als testlab fungeert voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het doel van Testlab.omroep is om nieuwe projecten en producten met het publiek te delen zodat zij weten met welke innovaties de NPO bezig is en de bezoekers ons van waardevolle feedback kunnen voorzien.

Op de huidige site staan 5 programma’s uit de zomerprogrammering centraal. We hebben bewust gekozen voor programma’s die nu actueel zijn. Doel van de site is om deze programma’s via de special extra onder de aandacht te brengen. We willen graag weten in hoeverre mensen het aantrekkelijk vinden om deze programma’s op de eigen site te plaatsen en hoe vaak men die daar bekijkt. De verwachting is dat we zo een grotere groep bereiken dan alleen de bezoekers van Uitzendinggemist.nl, en dus uiteindelijk een groter bereik creëren. We hebben het aantal programma’s beperkt omdat we eerst inzicht willen krijgen over het embed gebruik van de player. Op dit moment helpen de inzichten met de embeddable player om zowel een betere player te ontwikkelen als een vergroot bereik voor alle online video content. Verder werken we er nu aan om meer programma’s zo te kunnen aanbieden. Dit stelt echter ook extra vragen aan onze infrastructuur. Die vragen zijn we nu aan het onderzoeken. Op Testlab.omroep. gaan we ook andere players en formats testen. Bijvoorbeeld een in Silverlight ontwikkelde player.”

Waarom Testlab.omroep.nl?
“Deze site is in het leven geroepen omdat wij dit jaar met een aantal projecten komen die we graag met ons publiek delen en waar we graag feedback op willen krijgen. Wat ons betreft past het goed in deze tijd om in eerder stadium projecten te delen met ons publiek en hun kennis te gebruiken om onze producten te verbeteren. Voor Testlab.omroep zijn er geen directe inspiratiebronnen. Voor de player hebben wij gekeken naar Viddler.com en uiteraard YouTube. Hierbij functioneerde beide voorbeelden als een graadmeter. Viddler om te onderzoeken hoe een player met veel verschillende functionaliteiten en werkt en de Youtube-player als tegenhanger met als uitgangspunt keep it simple.”

Hoe werkt Testlab.omroep.nl?
“Omdat er nu slechts een project op de site wordt aangeboden is het een vrij simpele, rechttoe rechtaan site met nog weinig functionaliteiten. Op het moment zijn we bezig te onderzoeken hoe wij de site in de toekomst gaan uitbreiden.

Voorbeeld embedded video Factor Giel, 30 juli 2008

De player heeft diverse functionaliteiten. Naast dat hij embeddable is, kunnen gebruikers hem op de tijdlijn gemakkelijk van commentaar voorzien. Het is ook mogelijk om een fragment te selecteren en alleen dit te embedden. Daarnaast kunnen mensen hun eigen STER-commercial uitkiezen. Deze functionaliteiten kunnen in de toekomst nog aangepast worden aan de hand van de uitkomsten van deze test. Deze twee animaties lichten het gebruik van de player goed toe.”

Wat zijn de facts Testlab.omroep.nl?
“In de eerste 5 dagen online is op Testlab.omroep 17.000 keer een aflevering bekeken. De afleveringen werden 160 keer geëmbed op sites buiten het domein van de Publieke Omroep. Daar werden ze 5.600 keer bekeken. Dit betekend een stijging van ongeveer 33% in het aantal views van afleveringen door aanwezig te zijn op externe sites. Hiermee is wat ons betreft het nut en de kracht van embeddable programma’s al aangetoond en is de test een succes te noemen.”

Wie maakt Testlab.omroep.nl?

De site is intern ontwikkeld door Roger ter Heide (projectleider van de embedabble player), Eric de Jeu (site manager omroep.nl en uitzendinggemist, het idee voor https://testlab.omroep.nl/ kwam uit zijn koker) en Dean Jansen (vormgever van de site en embeddable player). Bart Zonneveld (programmeur) heeft de player gebouwd en werd daarin ondersteund door Ralph Kok van Rockabit.

Frankwatching in gesprek met Gerald van der Wijngaart van Testlab.omroep.