Gespot

Viewbook: Presenteer je werk online

0

Fotografen en designers opgelet, vanaf nu kun je met Viewbook een professionele online portfolio aanmaken.

Wat doet de applicatie?

Viewbook is een dynamische online portfolio service die uniek is in zijn gebruiksgemak, strakke vormgeving en praktische features. Viewbook is ontworpen voor en gewaardeerd door fotografen, ontwerpers en kunstenaars en maakt het voor visuele creatieven mogelijk om zelf hun werk gemakkelijk en stijlvol online te presenteren, promoten en aan te leveren. Met Viewbook maken creatieven prachtige online galerieën en portfolio’s die ze eenvoudig delen via e-mail en sociale netwerken. Daarbij is de site hun online beeldarchief en leveren ze er hun foto’s bij klanten mee aan.

Waarom deze applicatie?

“Een professionele presentatie van je werk is essentieel als je je wilt onderscheiden als fotograaf of grafisch creatief. Wij zijn zelf allemaal professioneel actief in design, webdevelopment, fotografie en marketing. We waren ontevreden over de beschikbare online presentatie services en ontwikkelden het Viewbook concept. Viewbook heeft een web applicatie ontwikkeld waarmee creatieven zonder technische kennis hun portfolio of ‘losse’ presentaties snel en eenvoudig zelf kunnen maken, beheren en promoten. Het gaat daarin verder dan gratis alternatieven als Flickr, die vooral over sociaal foto’s delen gaan. Viewbook maakt door zijn betaalbare abonnementen professionele online presentatie toegankelijk, ook voor studenten en beginnende professionals.”

Hoe werkt de applicatie?

“Viewbook beschikt over een intuïtieve ‘image manager’, waarin je je beeld upload, organiseert en waarmee je met één klik strak ontworpen flash-galleries en slideshows genereert. Als fotograaf kun je met Viewbook een onbeperkt aantal portfolio-pagina’s op jouwnaam.viewbook.com aan maken en deze op verschillende opdrachtgevers afstemmen. Ook is Viewbook te koppelen aan je eigen domeinnaam. Van ieder project kun je een met een wachtwoord versleutelde ‘gallery’ maken, waar opdrachtgevers direct hogeresolutie foto’s uit kunnen downloaden.

[vimeo]https://vimeo.com/4507314[/vimeo]

Viewbook kun je gebruiken als een ‘fotohub’ voor het delen van je foto’s via social-networksites en blogs. De Viewbook presentatieformats (portfoliopages en flash-galleries) zijn advertentievrij en aan te passen aan je eigen identiteit. Zo kun je eenvoudig je eigen logo plaatsen, kleuren aanpassen en de layout- en navigatieopties configureren. Ook kun je Viewbook-galleries binnen je bestaande website embedden en de Viewbook image manager als CMS gebruiken. Sinds kort is er ook een plugin beschikbaar om rechtstreeks te exporteren vanuit Adobe Lightroom naar Viewbook.”

Wat zijn de facts?

“Viewbook heeft een Standard en Pro account. Met het Standard account (€6,- p/m) kun je een onbeperkt aantal presentaties en portfoliopagina’s aanmaken binnen een limiet van 1000 foto’s. Het Pro account (€14,- p/m) heeft een capaciteit van 5000 hogeresolutie foto’s en biedt extra functionaliteit voor professioneel gebruik. Beide accounts hebben een vrijblijvende gratis probeerperiode van dertig dagen. Viewbook heeft momenteel meer dan 20.000 gebruikers, waaronder voornamelijk fotografen, maar ook illustrators, kunstenaars, grafisch ontwerpers en webmasters.”

Wie maakt de site?

“Viewbook B.V. is opgericht door de vier gebroeders Swagerman uit Rotterdam, Rien, Paul, Rudin en ik.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Alrik Swagerman over Viewbook.