Bedrijven & Organisaties

Blokker: Een volledig geautomatiseerd recruitment proces via WhatsApp

Niels Tukker, founder Recrubo

Recrubo is een tool voor recruitment professionals die helpt bij het werven van kandidaten via conversieverhogende chats op een laagdrempelige manier. Met behulp van chat en de juiste kanaalkeuze (in dit geval WhatsApp), wordt het wervingsproces geoptimaliseerd en wordt de screening geautomatiseerd.

Bij Blokker wordt Recrubo gebruikt voor een volledig geautomatiseerd recruitmentproces via WhatsApp, zonder menselijke tussenkomst tot aan het sollicitatiegesprek. Het proces verloopt als volgt:

1. Solliciteren via WhatsApp vanuit een (online) advertentie / QR code op posters in de winkel
2. Chatbot vraagt NAW gegevens en stelt filtervragen
3. Chatbot matcht juiste Blokkerfiliaal aan sollicitant en maakt gelijk een afspraak middels een kalenderintegratie
4. Om de no-shows te reduceren, ontvangen kandidaten nog een automatisch appje de dag voor de sollicitatie
5. Winkelmanager beoordeelt de sollicitant

Alle 450 Blokker filialen hebben toegang tot de Recrubo app, waarbinnen zij toegang hebben tot alle relevante data en analyses. De filiaalmanagers kunnen via de Recrubo app zelf aangeven welke vacatures vertoond worden binnen de WhatsApp chat. Middels de kalenderfunctie wordt er automatisch een tijdslot ingeschoten in de agenda van de winkelmanagers, waarop de sollicitant langskomt voor het sollicitatiegesprek. Ze bepalen zelf de blokken die de chatbot voorstelt aan de kandidaat en de bot checkt realtime of die blokken nog beschikbaar zijn. Hierdoor blijft de filiaalmanager baas over eigen agenda!

Als gevolg hiervan, wordt er een significante reductie van de time and cost per hire behaald.

Zo zijn er verschillende voorbeelden van kandidaten die een advertentie zien, een afspraak maken, de dag erop al langs komen om vervolgens met een contract op zak het filiaal te verlaten.

Quote Marjolein Dusseljee Blokker
“Via Recrubo kunnen kandidaten rechtstreeks met ons een afspraak maken om de vestiging te bezoeken. Een snel en effectief proces!”

Eerlijk
Er wordt uitsluitend gekeken naar de harde eisen bij de vacature. Wanneer iemand hieraan voldoet, kan de persoon langskomen voor een afspraak. We streven naar een zo eerlijk mogelijk proces, voor iedereen.

Over Recrubo
Recrubo is een startup die zich sinds eind 2020 bezig houdt met het optimaliseren van het recruitmentproces. Recrubo gelooft dat er een juiste verhouding moet zijn tussen laagdrempeligheid en de kwaliteit van de sollicitatie. Immers, hoe eenvoudiger je het maakt, des te meer leads er in je funnel komen maar het resulteert ook in bijvangst van ongekwalificeerde leads. Daarom is het belangrijk dat er een goede pre-screening volgt. Via chat maken we het laagdrempelig, maar door de juiste vragen te stellen filteren we ongekwalificeerde en ongemotiveerde kandidaten eruit. Dit scheelt een hoop werk voor het bedrijf.

Nadat Recrubo in de beginfase van de onderneming bezig is geweest met het valideren van de aannames die ze stellen, is er medio 2021 besloten te bouwen aan een SaaS product. Inmiddels werkt Recrubo voor prestigieuze werkgevers als Sodexo, Accor, Blokker, Mediahuis, Praxis en DHL.

Toekomst en visie
Met een WhatsApp chat is het wervingsprobleem niet opgelost. Door goede automatische communicatie op verschillende touchpoints in de recruitmentfunnel en de juiste inzet van AI kom je echter een heel eind. Hoe ziet Recrubo de toekomst? Een wervingsproces zonder menselijke tussenkomst, mensen zijn namelijk altijd (alhoewel we zelf pretenderen van niet) biased. Een eerlijk proces voor de kandidaat, zonder menselijke tussenkomst. Een situatie waarbij de werving is geautomatiseerd en er meer wordt gefocused op behoud en werkgeluk. Relaties van mens tot mens.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Customer experience.

0
0
0
0