Onderzoek & Trends

ChatGPT verovert WordPress community

STRATO

De chatbot ChatGPT en andere AI-tools blijken onder gebruikers van het bekende websitesysteem WordPress in korte tijd enorm populair te zijn geworden. Recent onderzoek van webhostingbedrijf STRATO suggereert dat deze populariteit in de nabije toekomst significant zal toenemen.

Onlangs liet STRATO een onderzoek onder 500 WordPress gebruikers uitvoeren. Daaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van de WordPress community al actief gebruikmaakt van ChatGPT en andere hulpmiddelen die op kunstmatige intelligentie berusten. De chatbot ChatGPT kan websitemakers bijvoorbeeld het leven makkelijker maken door websiteteksten, social media-posts en programmeercode te genereren.

ChatGPT heeft duidelijke meerwaarde voor WordPress gebruikers
Uit de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat al meer dan een derde (36 procent) van de WordPress gebruikers ChatGPT en vergelijkbare hulpmiddelen actief voor hun eigen website inzet. Daarnaast blijkt dat onder de niet-gebruikers (60 procent) grote belangstelling bestaat: ruim tweederde (68 procent) van de niet-gebruikers kan zich voorstellen om met AI-tools aan de slag te gaan.

ChatGPT is een welkome ondersteuning voor WordPress gebruikers bij het snel en op maat schrijven van webteksten, laat het onderzoek zien. Uit de resultaten blijkt dat van de respondenten, die ChatGPT gebruiken, maar liefst 70 procent de chatbot inzet om passende inhoud voor de eigen website te creëren. Hierbij is te denken aan een korte over-ons-tekst of een productbeschrijving, maar ook complete blogposts, FAQ’s en juridische teksten.

De rol van ChatGPT gaat echter nog verder: 42 procent van de actieve gebruikers zet de tool bovendien in om hun websites te programmeren en 39 procent om websitefouten te identificeren en te corrigeren. Ook geven 31 procent van de gebruikers aan AI te raadplegen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) op hun website. Nog eens 27 procent zegt de klantenondersteuning op hun websites te verbeteren door op AI gebaseerde chatbots te implementeren.

ChatGPT als dagelijkse routine
Een groot deel van de ChatGPT-gebruikers zet de tool geroutineerd in: 30 procent raadpleegt de chatbot dagelijks, 41 procent meerdere keren per week en 21 procent ongeveer één keer per week. Verder is een overgrote meerderheid van 87 procent van de gebruikers tevreden over de AI, waarvan 52 procent zeer tevreden en 35 procent redelijk tevreden. Het lijkt er dan ook op dat AI-toepassingen voor de WordPress community ook op langere termijn niet meer weg te denken zijn.

– Infographics beschikbaar om te downloaden op https://my.hidrive.com/share/i57bpq-v81.

Onderzoeksmethode
De gebruikte gegevens zijn gebaseerd op een online enquête van YouGov in opdracht van STRATO, waaraan tussen 8 en 14 mei 2023 precies 526 mensen in Duitsland met een WordPress site deelnamen.

Over STRATO
STRATO is de betrouwbare webhoster voor iedereen die online succesvol wil zijn. Bij STRATO is webhosting fair en eenvoudig – zonder overbodige extra’s en tegen de beste prijs. Het productportfolio reikt van domeinnaam, e-mail, website en servers tot online marketingtools en de populaire cloud storage HiDrive. Naast het uitgebreide productaanbod profiteren klanten van flexibele contractlooptijden, een 30 dagen geld-terug-garantie en een bekroonde klantenservice.

Sinds zijn oprichting in 1997 is STRATO uitgegroeid tot een van de grootste hostingaanbieders in Europa, met meer dan 2 miljoen contracten en ruim 4 miljoen domeinnamen in beheer. STRATO heeft circa 500 medewerkers en twee ISO-gecertificeerde datacenters in Berlijn en Karlsruhe, met meer dan 100.000 fysieke en virtuele servers. Als een van de eerste bedrijven in de hostingbranche is STRATO sinds 2021 klimaatneutraal. STRATO AG is onderdeel van de beursgenoteerde IONOS Group SE.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Communicatie.

0
0
0
0