Producten & Diensten

DataChecker onderschept nu ook deepfakes in ID’s

DataChecker B.V.

DataChecker, marktleider in ID-verificatie voor de zorg, fintech en flexwerk, onderschept nu ook deepfakes in beeldmateriaal. Daarvoor werkt het nauw samen met de Delftse IT-startup DuckDuckGoose. Joe Bloemendaal, ceo van DataChecker: “Dit is dé oplossing om onze producten nog robuuster te maken.”

Deepfake gebruikt kunstmatige intelligentie om foto’s, stemmen en video’s te veranderen. Het is een nieuwe vorm van synthetische media met grote risico’s op identiteitsfraude. DuckDuckGoose ontwikkelde een methode om deepfakes in foto’s te herkennen met een nauwkeurigheid van bijna 95 procent. De verificatie-oplossingen van DataChecker controleren voortaan via de systemen van DuckDuckGoose of er sprake is van deepfakes en frauduleus handelen.

“Deze nieuwe methode raakt de eindgebruiker niet”

Joe Bloemendaal, ceo van DataChecker, merkte al eerder dat in de wereld van identiteitsverificatie een probleem met deepfakes ontstond. “Inmiddels is er in de markt meer behoefte aan informatie over deze risicovolle ontwikkelingen. Onze klanten lijken op het eerste gezicht nog niet zo bezorgd, maar we lopen graag vóór de muziek uit.

Toen wij de unieke technologie van DuckDuckGoose aan het werk zagen, wisten we dat dit dé oplossing is om de producten van DataChecker nog robuuster te maken. Het mooie van deze methode is dat het de eindgebruiker niet raakt. Iemand die bijvoorbeeld een bankrekening wil openen of in een onboardingproces zit bij een flexwerk-onderneming, heeft er geen last van dat wij ook een check doen op deepfakes,” aldus Bloemendaal.

“Veel systemen zijn gemakkelijk met deepfake voor de gek te houden”

Joris Mollinga, co-founder van DuckDuckGoose, benadrukt ook dat deepfake risico’s meebrengt die nog niet door bedrijven en organisaties worden onderkend. “Veel bedrijfssystemen zijn zo kwetsbaar dat ze gemakkelijk met deepfake voor de gek zijn te houden.

Er is echt een wake-up call nodig om te laten zien dat deepfake veel schade kan aanrichten. Als dat gebeurt, hebben de klanten er last van en zitten de ondernemingen met een groot probleem. Qua technologie lopen wij inmiddels ruim voor op deepfake-developers en fraudeurs. Die ontwikkeling wordt versneld door de samenwerking met DataChecker en kunnen wij veel risico’s op fraude helpen voorkomen.”

DataChecker is gespecialiseerd in slimme online identificatie en verificatie oplossingen. Tot haar wereldwijde klanten behoren onder meer organisaties in de fintech, zorg en flexwerk. Het levert met haar producten een unieke combinatie van gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en support.

DuckDuckGoose is ontstaan als multidisciplinair project binnen de TU Delft. Inmiddels is het een onderneming met 10 developers die deepfake-detectie stap voor stap verfijnen. De missie is om met behulp van kunstmatige intelligentie en computervisie een digitale omgeving te creëren “waarin we nog kunnen geloven wat we waarnemen”.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Innovatie.

0
0
0
0