Onderzoek & Trends

Grote generatieverschillen rondom beleggen

Ruigrok NetPanel

Een kwart van de Nederlanders belegt, maar de manier waarop ze dit doen verschilt per generatie. Dat blijkt uit het nieuwe financiële trendonderzoek ‘Whats Happening Finance’ van Ruigrok NetPanel onder 1.132 Nederlanders.

Jongere generaties omarmen cryptovaluta
Nederlanders die beleggen doen dit veruit het vaakst in traditionele beleggingsinstrumenten zoals aandelen (56%) of beleggingsfondsen (53%). Toch belegt maar liefst een kwart van de Nederlandse beleggers ook in cryptovaluta. Vooral onder jongere generaties die beleggen is cryptovaluta populair: 7 op de 10 beleggende Digitieners (18 t/m 24 jarigen) en ruim 1 op de 3 beleggende Millenials (25 t/m 39 jarigen) beleggen in crypto.

Twee derde van Nederlanders vindt dat banken ook maatschappelijke doelen moeten nastreven
Een mooiere wereld begint bij de bank. De manier waarop beleggingsgeld wordt geïnvesteerd, is regelmatig onderwerp van gesprek. Het blijkt dat het merendeel van de Nederlanders het belangrijk vindt dat banken naast financiële doelen, ook maatschappelijke doelen nastreven (67%). Dit geldt in nog sterkere mate voor jongere generaties. Digitieners (75%) en Millenials (71%) zijn ervan overtuigd dat banken een belangrijke rol kunnen spelen bij het behalen van maatschappelijke doelen en willen ook graag dat banken dit doen.

Kosten spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een beleggingspartij
Nederlanders letten vaak op kosten (42%) bij het kiezen van een beleggingspartij. Maar er wordt ook regelmatig gekeken of de beleggingspartij een ruime keuze aan beleggingsmogelijkheden aanbiedt (28%), of het aanmeldproces eenvoudig is (26%) en of het de eigen vaste bank is (25%).

Jongere beleggers kijken relatief veel naar de sociale omgeving bij het kiezen van een beleggingspartij. Zo hecht 18% van de Nederlanders die belegt waarde aan de ervaringen van anderen in de eigen omgeving, terwijl dit voor 37% van de beleggende Digitieners het geval is. Ook kijken Digitieners (25%) en Millenials (22%) vaker naar online beoordelingen bij het kiezen van een beleggingspartij dan de gemiddelde Nederlander (13%).

Over het onderzoek
In het What’s Happening Finance rapport bekijken we de trends en ontwikkelingen in de financiële wereld. Wil je meer consumenteninzichten op het gebied van beleggen, contact met banken, betalen en privacy? Dan kan je het volledige rapportage gratis downloaden via www.ruigroknetpanel.nl/whats-happening-finance-2021/

Het onderzoek is op eigen initiatief uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder die klant zijn van een bank. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 25 augustus tot en met 7 september 2021. In totaal hebben 1.132 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Digital business.

0
0
0
0