Onderzoek & Trends

Hoe haal je meer resultaat uit jouw referral programma?

Search & Co

Recentelijk is de 2021 referral recruitment benchmark afgerond waar 719 organisaties in de profit en non-profit sector aan hebben deelgenomen. Het grootste deel van de bedrijven (36%) heeft tussen de 1.001 – 5.000 medewerkers of maximaal 500 medewerkers (ook 36%). De meerderheid van de organisaties komt uit de technologie & telecommunicatie (23% ), Gezondheidszorg en farmaceutica (18%) en zit in de financiële wereld en ontroerend goed (11%).

Wat blijkt? Nog steeds werven organisaties gemiddeld maximaal 5% nieuwe medewerkers dankzij via-via werving oftewel referrals en denkt men dat het geven van een geldbeloning voor een aangedragen en aangenomen kandidaat nog steeds de meeste ambassadeurs activeert.

En dat terwijl het echt mogelijk is om minimaal 30% van je medewerkers te werven met inzet van #referrals. Hoe?

Alleen wanneer de medewerker direct beloond wordt voor elke wervingsbijdrage lukt het organisaties om 20% of meer resultaat te halen uit hun referral programma.

Er is zelfs speciale referral software, zoals Firstbird, in de markt zodat je een referral programma kan opzetten waarmee je eindelijk waardering aan medewerkers kan geven door elke wervingsbijdrage te belonen met punten. Deze punten kunnen vervolgens verzilverd worden in een speciale reward shop waar ze dan mooie beloningen kunnen kopen.

Voordat je begint met een referral programma is het belangrijk om goed in kaart te brengen of jouw medewerkers willen helpen met de wervingsuitdaging en hoe medewerkers zelf beloond willen worden.

En dan kan je van start met de interne referral campagne die ervoor zorgt dat binnen 3 maanden gemiddeld 23% van de medewerkers meedoen met het referral programma, na 6 maanden 29% en aan het eind van het jaar potentieel 34%. Binnen twee jaar is de deelname 41%.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of HR.

0
0
0
0