Bedrijven & Organisaties

iWink bouwt eerste digitaal toegankelijke rapportagetool van Nederland

iWink

Na het eerste, drempelvrije websitepakket voor woningcorporaties, heeft full service internetbureau iWink nu ook een certificaat ontvangen voor de eerste, digitaal toegankelijke online rapportagetool van Nederland.

Met de tool kunnen organisaties digitale informatie (uit bijvoorbeeld een PDF) gemakkelijk beschikbaar maken voor mensen met een functionele beperking. Daarmee voldoen ze direct aan de wettelijke webrichtlijnen voor een toegankelijk internet.

Digitale toegankelijkheid verplicht voor overheidsinstanties

Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere beperkingen. Denk aan mensen die blind, doof, motorisch beperkt of laaggeletterd zijn. De overheid vindt dat iedereen het recht heeft om mee te doen in de maatschappij. Daarom is digitale toegankelijkheid een belangrijk speerpunt en sinds september 2020 verplicht voor alle overheidsinstanties. Meer hierover in het dossier WCAG.

Kortom, zo belangrijk als de fysieke toegankelijkheid van een gemeentehuis is voor mensen in een rolstoel of met een rollator, zo belangrijk is de digitale toegankelijkheid van een overheidswebsite voor mensen een beperking.

Toegankelijk maken van PDF- en Word-bestanden

Digitale toegankelijkheid beperkt zich niet tot alleen websites en applicaties. Ook kantoorbestanden die via het digitale kanaal worden aangeboden, moeten vanaf september 2020 verplicht digitaal toegankelijk zijn. Denk aan PDF-, Open Document Format- en Microsoft Office-bestanden. Voor veel organisaties is het erg kostbaar en arbeidsintensief om al deze documenten digitaal toegankelijk te maken.

Reporting is de eerste, drempelvrije online rapportagetool van Nederland. Met Reporting kunnen organisaties zelf professionele en toegankelijke online rapporten publiceren. Denk aan brochures, onderzoeken, jaarverslagen, handleidingen en meer. De informatie in het online rapport is op digitaal toegankelijke wijze te publiceren. Daarnaast blijft het document beschikbaar als PDF en in een drukklare printversie.

Reporting draagt het Drempelvrij-waarmerk

De online rapportagetool Reporting is geaudit door Cardan. De tool voldoet aan 50 van de 50 succescriteria en is daarmee de eerste rapportagetool in Nederland die toegankelijk is op basis van de WCAG 2.1, niveau A en AA. Met dit certificaat en het drempelvrij-waarmerk met twee sterren als bewijs.

iWink is super blij dat Reporting nu succesvol is beoordeeld, nadat recent ook het eerste, drempelvrije websitepakket voor woningcorporaties het keurmerk in de wacht heeft gesleept.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen.

0
0
0
0