Branche & Sector

Krachtige data maakt krachtige besluiten

Kevin Hanegan, Chief Learning Officer bij Qlik

Ongeacht de grootte van een organisatie, zullen beslissingen over het algemeen snel gemaakt moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey & Co. Bedrijven die snel de juiste beslissingen nemen en deze tevens snel uitvoeren, zien hogere groeicijfers en rendement van hun besluiten. Om geen miljoenen euro’s mis te lopen – in de vorm van gemiste kansen of onverwachte kosten – is een data-driven mindset onmisbaar voor bedrijven.

De impact van het gebrek aan datavaardigheid
Binnen bedrijven is er echter vaak te weinig begrip over het interpreteren van data. Datavaardigheid, het gebruiken van data om betekenisvolle informatie en inzichten te verkrijgen, is belangrijk in een wereld die steeds meer wordt gestuurd door enorme hoeveelheden informatie. De bedrijfswaarde kan verbeteren met drie tot vijf procent als er toegang is tot data, het bedrijf beschikt over datavaardigheden en er een cultuur heerst die datagedreven besluitvorming mogelijk maakt.

Maar wat als je als bedrijf niet beschikt over (sterke) datavaardigheden? Je potentieel kan worden belemmerd door de volgende problemen:

– Onjuiste data: Output krijg je dankzij input. Als data op een bepaald niveau onjuist is, zijn alle daaropvolgende beslissingen ook onjuist. Dit kan bijvoorbeeld vanwege een verkeerde dataset zijn. Het kan ook komen doordat de juiste mensen geen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben.

– Onjuiste analyses en interpretaties: Als je niet weet hoe je iets op de juiste manier moet lezen, begrijp je waarschijnlijk ook de ware betekenis niet. Onjuiste data is daardoor nauw verbonden aan onjuiste analyses. Mensen met een gebrek aan datavaardigheid zijn eerder geneigd om onjuiste analyses en interpretaties te maken. Die zijn weer gebaseerd op onjuiste data.

– Blind vertrouwend op data of op je gevoel afgaan: De beste beslissingen zijn een combinatie van kennis, intuïtie en betrouwbare data. Focussen op slechts één onderdeel, ten koste van alle andere, is geen snellere route naar de beste beslissing. Door een balans aan te brengen, kun je eventuele fouten minimaliseren. Als je intuïtie bijvoorbeeld zegt dat iets niet goed voelt, kun je dat gebruiken als een teken om een besluit opnieuw te bekijken. Andersom werkt dit ook: als intuïtie en kennis één ding zeggen, maar de data iets anders, is dit een teken dat er iets mis is. De juiste balans is key.

Wat je eraan kunt doen als organisatie
De opsomming hierboven bevat allemaal symptomen van een gebrek aan datavaardigheid. Organisaties die niet echt begrijpen hoe ze data effectief kunnen inzetten, nemen dus vaker verkeerde besluiten. Uiteindelijk heeft dit een negatieve invloed op de prestaties van de onderneming.

Gelukkig kan dit worden voorkomen. Maar hoe? Bedrijven kunnen beginnen met het verbeteren van de datavaardigheid door middel van gerichte trainingen voor analisten en besluitvormers. Trainingen die gericht zijn op het begrijpen van de basisprincipes van data: hoe data moet worden gelezen, gebruikt, geanalyseerd en hoe met de data moet worden omgegaan.

Daarnaast kunnen organisaties de volgende stappen ondernemen bij de genoemde problemen:

– In het geval van onjuiste data: Het gebruik van onjuiste data kan binnen iedere organisatie voorkomen. Daarom is het voor bedrijven van groot belang om deze onjuistheden continu op te sporen. Bijvoorbeeld door het nagaan van alle gegevens die een organisatie ontvangt, maar ook bij de invoer van deze gegevens. Het is wellicht niet de fijnste taak, maar zo kan onjuiste data worden voorkomen.

– In het geval van onjuiste analyses en interpretaties: Ook hier geldt: het kan overal voorkomen, dat is menselijk. Als organisatie kun je hier snel op inspringen door besluiten te laten controleren door een onpartijdig orgaan of een extern team. Zij controleren dezelfde gegevens als de besluitvormers bij een bepaalde beslissing. Wanneer het besluit op de juiste data is gebaseerd, neemt het onpartijdige orgaan hetzelfde besluit.

– In het geval van blind vertrouwen op data of intuïtie: Baseer je besluit op basis van een juiste balans tussen intuïtie, betrouwbare data en kennis. Wanneer een besluit wordt genomen waarbij later toch twijfels ontstaan, omdat er bijvoorbeeld enkel op intuïtie is afgegaan, dan kun je het beste de gegevens opnieuw bekijken. Eventueel om het besluit te herzien.

Bedrijven kunnen daarnaast een data- en analysestrategie implementeren. In deze strategie geven ze duidelijk aan wat ze willen bereiken met de beschikbare data en hoe ze dit gaan analyseren. Simpelweg stellen dat data leidend moet zijn voor iedere beslissing is geen strategie. Zoals bij iedere aanpak moeten beslissingen worden afgestemd op de algemene bedrijfsdoelstellingen, kennis en intuïtie.

Dit alles houdt verband met het creëren en ontwikkelen van een data-driven bedrijfscultuur die datavaardigheid stimuleert. Hierdoor wordt het effectief gebruiken van data ingebed in het werk van de organisatie en worden besluitvormers actief gestimuleerd om data te gebruiken in hun besluitvormingsproces.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Digital business.

0
0
0
0