Bedrijven & Organisaties

Maak van sparen een sociale gebeurtenis

Bastiaan Reurink, founder van Potje

Hoe kan je sparen in een tijd van dure boodschappen en hoge energiekosten makkelijk en leuk maken? Als het aan het spaarplatform Potje ligt door in de app een ‘potje’ aan te maken en vervolgens vrienden, familie, buurtbewoners en bekenden uit te nodigen om samen te kunnen gaan sparen. Op die manier speelt de app in op spaarders die graag een doel willen behalen. Denk aan een potje voor gezamenlijke uitgaves, een inzamelingsactie van de buurtclub, de aankoop van een nieuwe koelkast in een studentenhuis of voor een teamuitje met de collega’s.

Samen sparen voor een doel is ingewikkeld. Dat ziet ook de oprichter van Potje Bastiaan Reurink. “Vele Nederlanders willen sparen, maar hebben moeite om dit te vertalen naar actief spaargedrag. Laat staan samen in een groep.” De directe behoefte bestaat uit de hulp die men graag van anderen wil bij het sparen voor een financieel doel. Men zou graag een platform hebben, waar per doel de status (saldo, transactiegeschiedenis en wie heeft er wel of niet betaald) is op te vragen. Dit geldt voor de organisator, ook wel de geldbaas genoemd, maar ook voor de deelnemers aan een potje.

Social saving, deel je spaardoel
Via Potje kan iedere gebruiker een digitale geldpot openen en vrienden uitnodigen om deel te nemen. Hierbij kan je de pagina van een potje aanpassen met een leuke foto en kan iedereen die deelneemt een mooie profielfoto en bijnaam uitkiezen. Omdat Potje via iDeal werkt kun je via vrijwel elke bank geld overmaken. De app geeft ook automatische reminders wanneer gebruikers een bedrag moeten overmaken en stimuleert de groep om gezamenlijk hun doel te behalen. Zo biedt Potje zowel financiële functionaliteiten als een sterk sociaal aspect.

Dit is in lijn met het onderzoek van het Nibud en Sociologe Julie-Marthe Lehmann waarbij is aangetoond dat samen sparen makkelijker is dan alleen. Of mensen goed kunnen sparen hangt natuurlijk af van de inkomsten, maar veelal hangt het samen met financieel gedrag. Ook met een laag inkomen is het mogelijk om er, met de juiste gewoontes en vaardigheden, een gezonde financiële huishouding op na te houden.

In de toekomst gaat daarom het team van Potje zich meer en meer richten op spaarhulp, voor groepen en individuen. Iets wat alle Nederlanders wel kunnen gebruiken in deze dure tijden!

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen, Customer experience of Innovatie.

0
0
0
0