Branchenieuws

Nederlandse consument wil dat bedrijven maatschappelijk de leiding nemen

Sofie Lucassen, Het PR Bureau

Onderzoek Motivaction x HPB: Effectief impact maken doe je door goed te zijn voor je werknemers én hierover te communiceren

Goed doen voor mens, maatschappij en milieu vinden Nederlandse consumenten belangrijker dan ooit. Consumenten zien hier een hoofdrol voor bedrijven en vinden het opvallend belangrijk dat bedrijven goed zijn voor haar werknemers. Maar consumenten zijn ook steeds kritischer: bijna de helft (44%) van de Nederlandse consumenten geeft aan goede bedoelingen van bedrijven te wantrouwen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Maatschappelijke Impact Monitor van Motivaction en HPB | Het PR Bureau. De inzichten uit het onderzoek helpen bedrijven bij het maken van effectieve maatschappelijke impact.

Nederlandse consumenten vinden het met name belangrijk dat bedrijven en merken goed zijn voor hun werknemers (87%). Dit vinden zij belangrijker dan zo goed mogelijk kwaliteit leveren (86%) of zo goedkoop mogelijk zijn (38%). Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders het vooral de taak van bedrijven (73%), de politiek (72%) en de overheid (70%) vinden om zich met MVO-beleid bezig te houden. Aanzienlijk minder vaak kent men een rol toe aan consumenten (54%), zichzelf (49%) en maatschappelijke organisaties/goede doelen (48%). De verantwoordelijkheid die Nederlanders aan consumenten en specifiek zichzelf toekennen, is relatief klein en neemt zelfs steeds verder af.

Effectief impact maken
Jacqueline Bosselaar, CEO HPB: “De interesse in maatschappelijke initiatieven neemt al jaren enorm toe. Maar consumenten zijn kritischer dan ooit op relevantie, impact en de fit met het merk. En ze zien hier een steeds grotere rol weggelegd voor bedrijven. Bureaus en merken hebben daarin een voorbeeldfunctie. Geen greenwashing maar échte maatschappelijke betrokkenheid. Dat gaat nu ook over hoe je supply chain eruit ziet, hoe je je werknemers behandelt en hoe je je product duurzaam gebruikt en kan weggooien. Door te meten weet je waar je staat, hoe je vooruitgang kan boeken en dus effectief impact kan maken. Dit maakt de samensmelting van corporate reputatie en brand management duidelijker dan ooit tevoren.”

Consumenten kijken ook naar zichzelf
Het onderzoek – dat Motivaction al sinds 2009 voert – laat zien dat 63% van de consumenten het noodzakelijk vindt dat bedrijven meer aandacht besteden aan iets goeds doen voor mens, maatschappij en milieu. En hoewel consumenten vinden dat de verantwoordelijkheid vooral bij het bedrijfsleven en de overheid ligt, kijken zij ook naar zichzelf: 31% let bijvoorbeeld bij aankoop van een product of deze goed is voor mens, milieu en maatschappij. De afgelopen vijf jaar kozen consumenten met name in de categorieën vakanties, uitstapjes, mobiliteit, bankzaken en financiële producten en kleding bewust voor duurzamere alternatieven.

Impact kansen: goed zijn voor medewerkers
Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten wil dat bedrijven laten zien hoe zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Consumenten willen vooral dat bedrijven goed voor hun medewerkers zorgen door een goed salaris en gelijke kansen te bieden binnen het bedrijf (70%), transparant te communiceren over doelstellingen (70%) en producten te verkopen die bijdragen aan voorkomen/verhelpen van sociale problemen (68%). Ook krijgen consumenten graag tips over hoe zij producten zo duurzaam mogelijk kunnen gebruiken.

Meedoen aan de volgende editie van de Maatschappelijke Impact Monitor? Laat je interesse achter via: www.hetprbureau.com/nl/mim-2023

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen, Communicatiemanagement of Customermanagement.

0
0
0
0