Tools

Nieuwe Issuekalender laat maatschappelijke agenda van onzeker 2021 zien

Issuemakers

Communicatiebureau Issuemakers heeft de 2021-editie van haar Issuekalender gepresenteerd. De kalender is het meest complete overzicht van alle momenten waarop in Nederland aandacht wordt gevraagd voor een maatschappelijk issue. Ondanks de coronacrisis is de maatschappelijke agenda van 2021 voller dan ooit tevoren. Ook komend jaar gebruiken uiteenlopende organisaties een vast issuemoment aan om aandacht te vragen voor de issues die zij belangrijk vinden. Niet verwonderlijk, want de coronapandemie heeft veel verschillende issues relevanter gemaakt.

De Issuekalender 2021 bevat naast al langer bestaande momenten als Duurzame Dinsdag, Week van het Werkgeluk en Mei Plasticvrij ook flink aantal nieuwkomers. De Dag voor de Zorg van Morgen (30 oktober), de Nationale Hartfalendag (25 september) en de Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers (17 december) maken voor het eerst hun opwachting.

Naar verwachting zullen veel organisaties issuemomenten aangrijpen om het te hebben over de effecten van de pandemie op hun maatschappelijke doel. Een trend die in 2020 al is ingezet, ziet ook communicatieadviseur Bob Bakker van Issuemakers. ‘We hebben in 2020 gezien dat de pandemie issues niet heeft vervangen, maar heeft uitvergroot. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, depressie en eenzaamheid onder ouderen en jongeren, een goede omgang met nepnieuws en complottheorie: Allemaal hebben ze sterk aan relevantie gewonnen tijdens de coronatijd. Bij Issuemakers verwachten we daarom dat de rol van maatschappelijke agendering gaat toenemen door de crisis. Neem de Dag van de Taal, Kunsten en Cultuur op 17 januari van het nieuwe jaar. Daarin zullen de effecten van de pandemie op de culturele sector een belangrijke rol gaan spelen.’

Bij communicatiebureau Issuemakers zien ze dat organisaties gedurende de coronacrisis steeds creatiever zijn omgegaan met maatschappelijke agendering in profilering. Prinsjesdag werd coronaproof, net als net als talloze protestmarsen, vergaderingen en ronde tafelbijeenkomsten. ‘Succesvolle agendering is door de pandemie veranderd, maar zeker niet onmogelijk gemaakt. Er liggen kansen voor organisaties, dat gaan we ook in 2021 zien’, aldus Bakker.

Over de Issuekalender
De Issuekalender is een jaarlijks verschijnende kalender die wordt uitgegeven door communicatieadviesbureau Issuemakers. Het bureau wil maatschappelijke initiatieven inzichtelijker weergeven. De Issuekalender geeft een podium aan iedereen die een maatschappelijk issue op de agenda wil zetten en daarvoor een dag, week, maand of jaar in het leven roept. Ook geeft de kalender bedrijven, organisaties, media en particulieren een overzicht van issues die komend jaar gaan spelen. De kalender is ook online te bekijken en te downloaden via www.issuekalender.nl. Daarnaast is de Issuekalender te volgen via Twitter (@Issuekalender). De gedrukte Issuekalender wordt in beperkte oplage op gerecycled FSC-papier gedrukt (A1- formaat) en in de week van 11 december 2020 verspreid.

Over Issuemakers
Issuemakers is een communicatieadviesbureau dat organisaties adviseert en ondersteunt die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Vanuit deze missie zijn wij vaak betrokken bij het managen, agenderen en verankeren van maatschappelijke issues bij politiek en samenleving. Sinds onze oprichting in 2007 werken wij met een team van 21 enthousiaste, inhoudelijk sterke en creatieve professionals voor uiteenlopende bedrijven en organisaties.

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Contentmarketing of Social media.

0
0
0
0