Onderzoek & Trends

Onderzoek: 63 procent gaat minder tot geen geld uitgeven aan sinterklaas- en kerstcadeaus

Channel Factory

Retailers gaan een lastige winter tegemoet. Uit nieuw onderzoek van technologie- en dataplatform Channel Factory blijk dat 63 procent van de consumenten wereldwijd minder tot geen geld gaat uitgeven aan sinterklaas- en kerstcadeaus. Voor de cadeaus die nog wel worden gekocht, gaan met name Nederlanders nog actiever op zoek naar korting dan voorheen. Voor 50,8 procent van de ondervraagden zijn het vooral aanbiedingen en reclame die hun aankoopbeslissingen beïnvloeden.

In Nederland is de prijs de belangrijkste factor
De toenemende inflatie zorgt ervoor dat veel consumenten deze feestdagen minder te besteden hebben. Uit het onderzoek van Channel Factory blijkt dat de keuze om een product wel of niet te kopen, in Nederland vooral wordt bepaald door de prijs. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft nu al aan dat ze voor minder personen cadeaus gaan kopen. Voor de cadeaus die ze nog wel gaan kopen, wacht meer dan 50 procent van de ondervraagden op uitverkoop of promotie. 55 procent zegt dat advertenties met promoties, kortingen en aanbiedingen het meest waarschijnlijk hun aankoopbeslissingen beïnvloeden.

Cadeaus worden dit jaar extra vroeg ingekocht
Wat verder in het onderzoek opvalt, is dat 36 procent van de consumenten veel eerder begint het kopen van cadeaus dan voorheen in te kopen. Met name Nederlanders beginnen al in oktober en november met winkelen. Ruim 80 procent is van plan om online zijn of haar inkopen te doen in plaats van naar de fysieke winkelstraat te gaan. Ondanks dat de prijs leidend is, blijven de shoppers wel trouw aan hun vaste winkel. 85 procent geeft aan bij dezelfde winkel te blijven winkelen.

Op YouTube worden de mensen het meest verleid 
Inspiratie voor cadeaus haalt het merendeel van de ondervraagden van YouTube. Meer dan 45 procent zegt een cadeau te kopen na het zien van een advertentie op YouTube en 35 procent geeft meer geld uit aan merken waarvan zij advertenties op YouTube hebben gezien. Ondertussen zegt 10,9 procent van de consumenten dat een influencer die over een artikel praat, hen zal inspireren om dat specifieke artikel te kopen.

“Adverteerders heroverweeg je commerciële strategie”
Nick Beentjes, managing director Channel Factory Benelux: “Het onderzoek maakt pijnlijk duidelijk dat consumenten wereldwijd nog steeds evenveel cadeau als voorgaande jaren willen kopen, maar als gevolg van stijgende kosten daartoe niet in staat zijn. Het worden uitdagende tijden voor retailers en adverteerders. Aan hen wil ik meegeven dat ze er verstandig aan doen om hun commerciële strategie voor de aankomende feestdagen te heroverwegen. Overweeg om bijvoorbeeld nog meer korting te geven of de uitverkoopperiode te verlengen.”
Het onderzoek, met daarin een special hoofdstuk over de Nederlandse economie, is vanaf vandaag te downloaden op ChannelFactory.com

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Customer experience.

0
0
0
0