Onderzoek

Online marketplaces verliezen grip op de jongste generaties

Wunderman Thompson Commerce

Wunderman Thompson Commerce publiceert vandaag het nieuwe ‘Klant van de Toekomst’ rapport, waarin wordt onthuld dat online marketplaces steeds minder grip hebben op de jongste generatie online shoppers.

Het ‘Klant van de Toekomst’ rapport toont de resultaten van een internationaal consumentenonderzoek onder ruim 15.000 online shoppers. Het huidige retaillandschap en de moderne customer journey worden hiermee onder de loep genomen.

Opvallend feit uit dit onderzoek is dat online marketplaces met 51% steeds meer terrein winnen als verkoopkanaal, maar dat de ‘digital native’ 16 tot 24-jarigen steeds minder geneigd zijn via deze kanalen te shoppen omdat deze retailreuzen hun niet altijd de beste ervaring kunnen bieden. 46% van deze leeftijdsgroep geeft aan zich eerder via social media te laten inspireren tot een aankoop. 44% van deze ‘generatie Z’ zoekt liever via websites van merken.

Een ander opvallend feit uit dit onderzoek is dat 73% van de online consumenten direct op een online marketplace zoals Amazon of Bol.com start met zoeken naar individuele producten om online te kopen. Hoewel deze statistieken aangeven dat online marketplaces domineren als verkoopkanaal, zijn er bepaalde factoren die de aankoopbeslissing van Nederlandse consumenten ertoe laten bewegen om een product toch ergens anders te kopen, namelijk:

• Goedkopere prijzen (61%)
• Toegang tot het volledige productassortiment (26%)
• Een beter, gespecialiseerd assortiment (23%)
• Aantrekkelijkere bezorgopties (18%)

Fysieke winkelervaring nog steeds belangrijk
Het blijft stuivertje wisselen tussen online en offline. Consumenten blijven verlangen naar een fysieke winkelervaring voor inspiratie. Bijna de helft (47%) van de respondenten geeft aan liever te winkelen bij een merk met een fysieke winkel. Onder generatie Z-kopers ligt dat met 50% zelfs iets hoger. We kunnen dus concluderen dat online converteert en offline inspireert.

Gertjan Schaefers, CEO EMEA bij Wunderman Thompson Commerce stelt: “Merken en retailers blijven worstelen met de uitdaging hoe ze kunnen blijven bestaan naast grote online marketplaces zoals Amazon en Bol.com. Hoewel deze retailreuzen hun grootste concurrenten zijn, bieden ze ook de mogelijkheid om miljoenen consumenten wereldwijd te bereiken. Het is de kunst om de juiste balans te vinden om samen te werken met deze grote spelers, zonder grip te verliezen op de relatie met de klant; nu en in de toekomst.”

Tot slot kwam uit het onderzoek naar voren dat productprijs het belangrijkste aspect blijft in de online aankoopbeslissing. Wat wel opvalt is dat accurate productinformatie belangrijker worden gevonden dan gratis en snelle levering.

Voor dit onderzoek zijn meer dan 15.000 online consumenten geïnterviewd in de VS, VK, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. Van deze respondenten kwamen ruim 2.000 mensen uit Nederland.

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0