Campagne

Stop overconsumptie en maak van Black Friday een Green Friday

Trees for All

Eind november is het zover, dan gooien we al onze principes massaal overboord om voor een ‘prikkie’ inkopen te doen op Black Friday. De dag die door alle hoge kortingen aanzet tot overconsumptie heeft een enorme negatieve impact op onze aarde. Om dat te veranderen, komt stichting Trees for All al een aantal jaar met een groen alternatief voor deze zwarte dag: ‘Green Friday’. De organisatie roept winkels op juist géén kortingen aan te bieden en stimuleert iedereen in plaats daarvan iets terug te doen voor de planeet, zoals het planten van een boom. Dit jaar kan dat in het gloednieuwe ‘Green Friday Forest’ dat op 25 november feestelijk wordt geopend. Plant je (online) mee?

53% doet aankopen op Black Friday
Uit onderzoek blijkt dat 81 procent van Nederland zich bewust is van de negatieve impact van overmatig shoppen op de planeet. Toch is de Black Friday uitverkoop razend populair en doet ruim de helft van ons aankopen op de laatste vrijdag van november. Bijna 40 procent van deze consumenten wordt bovendien aangezet tot impulsaankopen op Black Friday. Vooral de jonge generatie wil de supersale niet missen: 85 procent van Gen Z doet tijdens Black Friday aankopen en 41 procent geeft aan dit jaar door de inflatie en hoge energieprijzen zelfs extra geneigd te zijn om aankopen uit te stellen tot ze in de uitverkoop zijn. Wat opvallend is, nu deze generatie zich juist vaak inzet voor onze planeet.

Nieuwe spullen hebben giga impact op het milieu
Zo’n dertig procent van de CO2-uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden komt door de aankoop van nieuwe spullen: de productie en het transport die met spullen gepaard gaan, hebben een grotere milieu impact dan autorijden, vliegen of vlees eten (De Verborgen Impact, Babette Porcelijn). Collectieve (impuls)aankopen zoals die op Black Friday plaatsvinden zijn daarom een aanslag op ons milieu en zouden anno 2022 héél rap verleden tijd moeten worden. Trees for All wil met Green Friday, de duurzame tegenhanger van Black Friday, overmatig koopgedrag een halt toeroepen. “Er is een groot verschil tussen die hippe trui nodig hebben en willen hebben. Het veel-voor-weinig principe doet onze aarde de das om. We moeten echt minderen en als we iets kopen, een bewuste en liefst duurzame keuze maken.”, aldus Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. Het helpt daarbij niet als de kortingen je om de oren vliegen. Daarom richt Trees for All zich met Green Friday niet alleen op de consument, maar óók op de verkopers.

Green Friday Forest als symbool
De antireactie op Black Friday groeit langzaam maar zeker: bijna een kwart van de Nederlandse consument geeft aan op deze zwarte dag bewust géén aankopen te doen. Green Friday wint dus aan bekendheid, zowel onder consumenten die bewust geen Black Friday deals kopen, als onder bedrijven. Steeds vaker kiezen beide partijen ervoor om op Green Friday iets goeds voor de aarde te doen, zoals bomen planten. Om dit te symboliseren opent Trees for All dit jaar het ‘Green Friday Forest’.
Hier kunnen mensen die een statement willen maken tegen Black Friday met elkaar bomen planten. Groenendijk: “Het idee is dat het bos uitgroeit tot een reusachtig groen statement. Hiervoor hebben we uiteraard de hulp van Nederland nodig. Vanaf oktober kan iedereen via de website van Trees for All een boom in het bos laten planten.” Daarnaast zijn zowel bedrijven als consumenten van harte welkom om tijdens de opening op 25 november te helpen met het planten van de eerste bomen

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Campagnes.

0
0
0
0