Campagnes & Cases

TEDxAmsterdam Women introduceert op International Women’s Day MissJourney

TEDxAmsterdam Women

In de aanloop naar International Women’s Day 2023, introduceert TEDxAmsterdam Women: MissJourney, een AI-tool gecreëerd door Ace dat alleen beelden van vrouwen* genereert. Van CEO’s tot superhelden, artsen en ingenieurs. Zo gaat MissJourney actief biased genderstereotypen tegen, waarmee de initiatiefnemers AI-ontwikkelaars willen inspireren om slimme, en unbiased, oplossingen te creëren.

Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Het brengt ons een hele nieuwe wereld van digitale mogelijkheden. AI-tools hebben mensachtige mogelijkheden en daarmee ook het risico van mensachtige gebreken. Uit onderzoek** blijkt dat AI-beeldgeneratoren ons momenteel menselijke vooroordelen laten zien. Wanneer AI-tools gevraagd wordt om honderd beroepen of personages voor te stellen, toont minder dan twintig procent van AI-tools afbeeldingen van een vrouw.

Uit het huidige debat over kunstmatige intelligentie blijkt dat AI-tools bevooroordeeld zijn.
“AI-tools tonen een homogeen beeld bij het vragen naar menselijke karakters. Wanneer er bijvoorbeeld wordt gevraagd naar een leider, tandarts of wetenschapper, is de output niet representatief voor de diversiteit van de samenleving. Het opleiden van datawetenschappers over hoe verantwoorde AI eruitziet, is een van de oplossingen voor het creëren van inclusievere AI-tools. AI-ontwikkelaars moeten technologie fundamenteel inclusief ontwerpen, anders zijn we voortdurend oude stereotypen aan het herhalen’, zegt Helen Pink, co-organiser van TEDxAmsterdam Women. “Daarnaast is het belangrijk om mensen te helpen begrijpen hoe AI-beeldgeneratoren werken en hoe ze ons dagelijks leven en onze toekomst kunnen beïnvloeden.”

MissJourney
MissJourney is een AI tekst-naar-beeld generator die vrouwen viert. De gebruiksvriendelijke AI-tool, gemaakt door Ace in samenwerking met TEDxAmsterdam Women, is gebouwd om AI gender bias tegen te gaan en iedereen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met AI. De beeldgenerator heeft een ingebouwde logica die AI helpt anti-stereotiepe aanwijzingen te maken om meer diverse resultaten te creëren voor bestaande datamodellen. Wanneer MissJourney wordt gevraagd om een portret te maken van een CEO, atleet of leider produceert deze AI-tool niet de gebruikelijke mannelijke stereotype-voorbeelden, maar creëert ze diverse vrouwelijke afbeeldingen. Op die manier draagt MissJourney actief bij aan representatieve digitale kunst en stelt zij een voorbeeld voor de AI-industrie door te laten zien dat het anders kan en inspireert om slimme oplossingen te creëren voor onderwerpen
als deze.

Join the movement
Helen Pink, co-organiser van TEDxAmsterdam Women roept iedereen op zich aan te sluiten bij de beweging en het patroon te doorbreken. “Wij geloven dat we moeten laten zien dat de wereld waarin we leven niet alleen over mannen gaat of door mannen wordt bepaald. Dat CEO’s, politici, artsen en superhelden net zo goed vrouwen zijn. Ons doel is hier aandacht voor te vragen rond International Women’s Day door beelden van MissJourney te delen. Hoe meer bewustwording, hoe groter de kans dat we inclusieve AI-tools creëren die ons allemaal dienen.”

MissJourney is nu te bezoeken en te gebruiken via https://missjourney.ai/.

*Disclaimer: MissJourney genereert AI-beelden met alleen vrouwen. Hoewel we erkennen dat echte diversiteit verder gaat dan geslacht, wordt MissJourney gelanceerd op Internationale Vrouwendag om het bewustzijn over gendervooroordelen te vergroten. Ons doel is om ontwikkelaars en ontwerpers te inspireren om fundamenteel inclusieve technologie te ontwerpen die gebruikers in staat stelt om beelden te genereren die representatief zijn voor de samenleving als geheel.

**Onderzoek waarbij prompts (N=2000) gerelateerd aan beroepen of personages, zoals ‘portret van CEO’, ‘portret van een superheld’ en ‘portret van een atleet’ zijn ingevoerd bij drie AI-afbeeldingsgeneratoren.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Innovatie.

0
0
0
0