Gespot

Feedwatching: Mashup van inspirerende sites en blogs

0

Volg via visual bookmarking de meest inspirerende sites en blogs. Een gesprek met Mark van Rossem van Feedwatching.

Wat doet de applicatie?

Feedwatching is een mashup van verschillende inspirerende websites en weblogs. De site toont de actualiteit op het gebied van design, architectuur, kunst, trends, marketing etc. Dit door alleen de afbeeldingen te tonen die in de feeds zitten van websites die in deze categorieën een autoriteit zijn zoals dezeen.com, designyoutrust.com, fubiz.net en adsoftheworld.com. Voor de bezoeker een unieke mogelijkheid om zonder de clutter van de gemiddelde website visueel het creatieve nieuws te scannen.”

Waarom deze applicatie?

“De intentie was om een visuele RSS reader te maken. Tools als Google Reader zijn met name gericht op het tonen van de volledige content van RSS feeds, Ze bieden wel de mogelijkheid om alleen titels te scannen maar ik had juist de behoefte om alleen het beeld of de video-still te zien. Dit resulteerde in de eerste versie van feedwatching die eigenlijk alleen de beelden uit de feed haalde en deze toonde in een simpele interface. Ik, als beheerder van de “stream”, bepaalde dus van welke site feeds opgenomen werden. De site werd zo enthousiast ontvangen door mijn omgeving dat ik besloot om de backend ook voor members beschikbaar te maken zodat iedereen zijn persoonlijke stream kan aanmaken. Daarnaast hebben we de user interface drastisch verbeterd met AJAX technologie en veel focus op usability. Steeds in het achterhoofd houdend dat het gaat om de visuele ervaring, de images spelen de hoofdrol.

Op dit moment zijn we het best te vergelijken met visual bookmarking sites als ffffound.com, condense.fr, imgfave.com etc waar onze doelgroep naar toe gaat om geïnspireerd te worden. Het coole van feedwatching is dan weer dat je al die sites eenvoudig in een stream kan zetten waardoor je ze op 1 plek kan volgen : http://feedwatching.com/VisualBookmarking

Hoe werkt de applicatie?

“Op feedwatching kan de bezoeker eenvoudig de mainstream volgen en door de afbeeldingen bladeren. In de rechterbalk is de mogelijkheid om de content te filteren op aansprekende categorieen zoals “design”, “cool” en “trends”. Daar worden tevens populaire streams van andere members getoond. Als de mainstream niet voldoende matcht met je interesses kun je zelf een account aanmaken en een eigen stream starten. Je URL wordt dan “www.feedwatching.com/mijnnaam” als de naam beschikbaar is. Vervolgens kun je alle feeds die richt content bevatten (incl YouTube video’s) aan je stream toevoegen. De afbeeldingen worden regelmatig opgehaald en in chronologische volgorde getoond.

Je kunt ook de feeds van andere streams op feedwatching toevoegen aan je eigen stream. Daarnaast kun je beelden in je favorieten zetten voor later.”

Wat zijn de facts?

“Het is duidelijk dat de site uitnodigt tot lang browsen. Een gemiddeld bezoeker is ruim 7 minuten op de site. De reacties van creatieve professionals zijn ook erg positief. Op dit moment is het enige businessmodel veel bezoekers en members te krijgen, er wordt geen reclame gemaakt. Als feedwatching relevant wordt voor een grote groep creatieve mensen zijn de kansen voor een renderend businessmodel voldoende aanwezig.”

Wie maakt de applicatie?

“Het idee komt van mezelf, Mark van Rossem van Wingmen. Ik ben een internet entrepeneur op het gebied van online concept en strategy, online branding, e-business, e-commerce en online marketing. Ik heb zelf het concept, interactie ontwerp en design voor versie 1 van Feedwatching uitgewerkt. Vervolgens heeft een team ontwikkelaars van web2dev in Roemenië de engine, de HTML en AJAX gemaakt. Jeroen Smeets van The Peoples Valley heeft het design voor v2 getweakt.”