Gespot

Leesmevoor.nl: Gratis voorleesverhalen

0

Op Leesmevoor.nl staan gratis voorleesverhalen die je samen met je kinderen kunt lezen. De rijk geïllustreerde verhalen zijn voorzien van animaties en worden voorgelezen door een voice-over. In gesprek met initiatiefnemer Ronald van Raaphorst.

Wat is het?

“Leesmevoor.nl is een gloednieuwe website met voorleesverhalen voor kinderen van 0 tot 7 jaar oud. Op de site vind je geanimeerde verhalen, gemaakt door professionele schrijvers en illustratoren uit het hele land. De teksten worden voorgelezen en kinderen kunnen de teksten onder aan de pagina meelezen. Leesmevoor.nl is zo een nieuwe manier om het voorlezen te beleven.”

Waarom dit initiatief?

“Als freelance software ontwikkelaar met twee dochters (van nu 2 en 4) zat ik af en toe met de laptop op de bank om de mail te checken. Ze kropen dan op schoot en wilden net als papa ook op de knopjes duwen. Ik ben toen op zoek gegaan naar leuk materiaal om samen te kijken, maar ik kon destijds nog nog niet zo veel vinden. Bij veel materiaal op internet moet je al met de muis kunnen omgaan en dat konden ze nog niet.

Voorlezen vinden ze allebei ontzettend leuk. Het idee voor een voorleessite was toen snel geboren. Als je verder in het voorlezen duikt dan blijkt dat voorlezen ontzettend belangrijk is voor onder andere de taalontwikkeling van kleine kinderen. En de kinderen vinden het ontzettend leuk. Onderzoek door Bus en De Jong leert dat kinderen met een taalachterstand meer leren van een verhaal met bewegend beeld en met geluid. Ze leren meer nieuwe woorden en zinsstructuren. Kinderen zien dan niet alleen een bepaalde gebeurtenis, maar ook hoe deze tot stand is gekomen en hoe het zich vervolgt. Het mooiste van alles is dat er zo veel creatieve mensen mee hebben willen denken en mee hebben willen helpen om een algemeen belang, het voorlezen, nog leuker te maken. En voor de illustratoren is het een mooi podium om te laten zien wat ze kunnen.”

Hoe werkt het?

“Leesmevoor.nl biedt de verhalen nu als een filmpje aan. Het verhaal wordt verteld door een voice-over en de ondertitelde tekst kan worden meegelezen. Alle verhalen zijn gratis te zien en een registratie is niet vereist. Er zijn verhalen voor verschillende leeftijden, maar een leeftijdsaanduiding ontbreekt voorlopig nog. Op de site vind je een aantal losse verhalen en er zijn enkele series met meerdere verhalen beschikbaar. We hopen dat ouders juist samen met hun kind een verhaal lezen. Zij kunnen een verhaal meerdere keren herhalen, de player op stop zetten en de voice-over uitschakelen.

 

Op die manier kunnen ouders en kinderen creatief omgaan met de verhalen van de site. Docenten in het onderwijs kunnen Leesmevoor.nl gebruiken ter aanvulling op methodes of als extraatje rondom lessen op het digibord.”

Wat zijn de facts?

“Voor een site zonder groot budget trekken we behoorlijk wat bezoekers, gewoon, omdat mensen het leuk vinden. Zeker in het begin zijn we snel opgepakt door het onderwijs, dat kun je ook nog zien aan het feit dat veel van onze volgers op Twitter iets doen met onderwijs en opvoeding. Daarnaast krijgen we steeds meer contacten om het voorlezen te bevorderen, bijvoorbeeld met de Stichting Lezen en Schrijven en de VoorleesExpress. Er ligt nog heel veel materiaal op publicatie te wachten en er wordt hard gewerkt aan nieuwe functionaliteit om het voorlezen nog leuker te maken.”

Wie is betrokken?

Leesmevoor.nl is het resultaat van een unieke samenwerking tussen meer dan twintig creatieve ZZP-ers, kleine bedrijven en enthousiastelingen die hun kennis en kunde inzetten om samen iets moois te maken.”