Gespot

Site gespot: Pindat

0

Het nieuwe persoonlijke online reisdagboek

Wat doet de site?

“Op Pindat.com kun je op een nieuwe manier een persoonlijk online reisdagboek bijhouden. Op deze (tijd)reiscommunity kun je heel eenvoudig en nauwkeurig aangeven wanneer je waar bent of bent geweest. Met een persoonlijke pin (vandaar de naam Pin-dat) geef je elke dag op Google Maps je locatie weer. Met de Timemachine kun je een dag in de toekomst of in het verleden selecteren. Bij elke pin kun je reisverhalen kwijt en gratis tot 6 foto’s. Daarnaast kun je op de wereldkaart ook de reizen van andere gebruikers zien en gemakkelijk hun reisverslagen bekijken.”

Waarom deze site?

“Een reiscommunity is natuurlijk niet nieuw en het aanbod en de mogelijkheden voor reizigers op dit gebied is al erg groot. Onze site heeft echter een unieke focus. Wij bieden alleen functionaliteiten aan rond de drie peilers van het reizen, namelijk: plaats, tijd en belevenis. Door deze drie gegevens van de gebruikers te combineren en vooral ook te visualiseren, ontstaat een unieke en nieuwe vorm van een online reiscommunity. Waar de drie peilers bij de andere reissites misschien wel of gedeeltelijk terugkomen, worden ze nergens allemaal gecombineerd.
Door deze combinatie kun je reisverslagen erg gedetailleerd maken. Je kunt iedere dag opnieuw precies aangeven waar je bent en laten zien hoe het daar is.

Niet alleen deze drie peilers maakt de site tot een uniek product. De site is ook helemaal gratis en de reisdagboeken worden online bewaard zolang een gebruiker wil. Er zijn geen extra kosten voor foto’s, maar er is standaard plek voor 6 foto’s per dag, dus ruim 2.000 per jaar, zonder limiet. Verder streven we er naar de site zo laagdrempelig mogelijk te houden.”

Hoe werkt de site?

“Door onze focus op tijd, plaats en belevenis is ook de werking van de site logischerwijs aan deze 3 waardes verbonden. Met een gratis account kan een gebruiker allereerst een dag selecteren. Met de Timemachine, een dynamische kalender, kan dit net zo gemakkelijk een dag in het verleden of in de toekomst zijn. Elke dag heeft een eigen pagina in het reisdagboek die vervolgens via AJAX wordt geladen. De gebruiker kan hierop heel precies aangeven waar hij de gekozen dag is geweest. Een persoonlijke pin geeft vervolgens de locatie op Google Maps weer. Door op de kaart in te zoomen kan de pin handmatig nog nauwkeuriger worden geplaatst. Denk daarbij aan de exacte camping plek of strandtent waar de gebruiker is geweest. De laatste stap is om tekst en beeld aan de pin toe te voegen. Natuurlijk kunnen bezoekers en andere gebruikers op de pins en gekoppelde verhalen reageren.”

“Op dit moment zijn we bezig met verschillende aanvullende functionaliteiten. Zo willen we het mogelijk maken om meerdere pins per dag te zetten en zoeken we naar manieren om de drempel daarvoor verder te verlagen. We willen het ook mogelijk maken om pins te plaatsen via SMS en e-mail.”

Wat zijn de facts?

“De site is na een periode van tests begin januari 2009 officieel gelanceerd. Bezoekersaantallen en gebruikers nemen beetje bij beetje toe en we zijn druk bezig om deze via verschillende promotie-acties verder te verhogen.

Opbrengsten zullen vooral moeten komen uit advertenties. Ons lijkt het unieke aanbod van locatie én datum gebonden content een interessante mogelijkheid voor adverteerders. Helemaal als gebruikers ook in de toekomst kunnen aangeven waar ze nog naar toe zouden willen gaan. Verder hebben we nog ideeën voor betaalde ‘Gold’ accounts die extra functionaliteiten bieden. Wat we niet van plan zijn is geld te vragen voor het plaatsen van reisverhalen of foto’s.”

Wie maakt de site?

“De site is bedacht en gebouwd door mezelf, Guus van Zeeland, en Ron Gerrits. Ik ben multimedia ontwerper bij ontwerpbureau Kruit en hou me voor Pindat vooral bezig met de vormgeving en de front-end. Ron heeft een eigen bedrijf, Inovia, dat gespecialiseerd is in het realiseren van interactieve websites en maatwerk internet- en intranetapplicaties. Hij is verantwoordelijk voor de techniek van Pindat en verzorgt ook de hosting.”

Frankwatching in gesprek met Guus van Zeeland en Ron Gerrits van Pindat.