Gespot

Spectives: Visuele RSS reader

0

Bekijk collecties visueel nieuws. Een gesprek met Rutger van Waveren van ilse media over Spectives.

Wat doet de site?

“Op Spectives kan je sites visueel volgen. Veel nieuwssites en weblogs hebben tegenwoordig foto’s of illustraties bij elk artikel. Vaak onmisbaar voor het bericht. Spectives werkt als een visuele RSS reader. Berichten worden gepresenteerd als een visueel overzicht; een groot plaatje en titel per bericht.

Iedereen kan een visueel overzicht maken, een collectie. Zo’n collectie kan 1 of meerdere sites bevatten. Als je een autoliefhebber bent, kan je bijvoorbeeld een paar autosites erin zetten. Wij scannen constant alle sites, zodat nieuwe berichten direct op Spectives te zien zijn.

De site werkt vooral goed bij ‘visueel nieuws’ zoals mode, auto’s, grappige plaatjes, design of fotografie. Maar er is ook een prachtige collectie die receptenweblogs visueel bijeen brengt. Of een collectie met Nederlands nieuws.”

Waarom deze site?

“Het idee voor de site kwam uit een persoonlijke behoefte. Ik ben een liefhebber van gadgets. Het volgen van gadgetblogs is lastig met (tekstuele) RSS. Gadgets moet je zien. Daarom maakte ik een site die 12 gadgetsites bijeen bracht in een visueel overzicht. Dat idee is uitgegroeid tot Spectives.com, waar iedereen zijn favoriete sites visueel kan ontsluiten.”

Hoe werkt de site?

“Je kunt twee dingen doen op Spectives. Meestal begin je met browsen/zoeken naar collecties van andere mensen. Als je je registreert kan je een eigen collectie aanmaken, je hoeft dan alleen een aantal sites te kiezen die je wilt volgen. Je collectie wordt dan automatisch up-to-date gehouden.”

 

Wat zijn de facts?

“We zijn vorige week gelanceerd en hebben meteen veel aandacht gekregen. Zo schreef ReadWriteWeb: “One thing we love about Spectives is that it takes the tech out of subscribing to RSS feeds.” Ook berichten op TheNextWeb en KillerStartups waren erg positief. Ondertussen zijn er in een week 800 collecties aangemaakt met totaal 1700 feeds. Bezoekers komen van over de hele wereld. Het business model zal in de komende maanden vorm krijgen. De focus ligt nu op gebruiksvriendelijkheid.”

Wie maakt de site?

Spectives wordt gemaakt door een team bij ilse media. Ik ben business developer bij ilse en bedenker van de site, en ik was al met Spectives bezig voor ik bij ilse kwam werken. Op het blog en op Twitter beschrijft het team alle ontwikkelingen.