StemWijzer Duitsland: Welke Duitse partij past bij jou?

Ben je socialistische Die Linke of rechts-liberale FDP? Een gesprek met Wiebke Pittlik, hoofdredacteur Duitslandweb, over De StemWijzer Duitsland.
Wat doet de site?
“De StemWijzer Duitsland laat Nederlanders ontdekken waar de Bondsdagverkiezingen over gaan. Net als de Nederlandse StemWijzer rekent het programma uit welke politieke partij het beste bij je past.
[gespot_images]
Waarom deze site?
“De Duitsers kiezen 27 september een nieuw parlement. De StemWijzer Duitsland is een speelse manier om te weten te komen welke thema’s spelen in de Duitse politiek. Van ons invloedrijke buurland zouden we best iets meer mogen weten dan we nu doen. De StemWijzer kan daarbij helpen. En het is gewoon leuk om te weten welke Duitse partij bij je past.”
Hoe werkt de site?
“StemWijzer Duitsland is een vertaling van de officiële Duitse Wahl-O-Mat. De gebruiker beantwoordt stellingen als ‘Het Duitse leger moet direct uit Afghanistan vertrekken’. Waar nodig is wat extra uitleg gegeven. Aan het eind kun je ook nog zien bij welke partijen de andere gebruikers uitkwamen. Ook kun je doorklikken naar informatie over de partijen, de lijsttrekkers en mogelijke coalities.”
Wat zijn de facts?
“De eerste resultaten zijn opmerkelijk: Van de ruim driehonderd deelnemers in de eerste dagen, kwam het gros uit bij de socialistische Die Linke en de rechts-liberale FDP. We verwachten de komende twee weken nog aardig wat aanloop. De Nederlandse media besteden deze weken ook aandacht aan de Duitse verkiezingen, dat helpt natuurlijk. In Duitsland is de Wahl-O-Mat al 3,5 miljoen keer gedaan. Wie zich goed wil informeren over de Duitse verkiezingen kan terecht in ons dossier: Verkiezingenduitsland.”
Wie maakt de site?
“De StemWijzer Duitsland is een initiatief van Duitslandweb, in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek en de Bundeszentrale für Politische Bildung. Duitslandweb.nl is de belangrijkste Nederlandse informatiebron over de Duitse politiek en maatschappij. De site is een initiatief van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA).”