Zeevannamen: Vind de mooiste naam voor je baby

Als je op zoek bent naar een babynaam kom je al snel terecht op sites met ellenlange lijsten met namen. Dan kun je soms nog beter een boek erbij pakken. Zeevannamen doet het anders en biedt de namen overzichtelijk aan. In gesprek met Stephen Boks.
Wat is het?
“Zeevannamen is een niche-site gericht op aanstaande ouders die op zoek zijn naar een naam voor hun kind. Je vindt op de site een grote collectie van meer dan twintigduizend namen op een overzichtelijke manier weergegeven.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“De site is gestart als poging om het zoeken naar namen te laten bestaan uit meer dan alleen het eindeloos doorbladeren van pagina’s. Zeevannamen biedt daar, met een rijke interface, alternatieven voor.”
Hoe werkt het?
“Je kunt natuurlijk zoeken op begin- en eindletter in combinatie met de lengte van de naam. Meestal is dat het beginpunt voor een zoekactie. Vervolgens toont de site een algoritme om een setje lookalikes onder elke naam: een aantal verwante namen die er min of meer op lijken. Soms is dat ‘raak’, soms wat minder. Maar ook in het laatste geval kunnen mensen op nieuwe ideeën gebracht worden en is elke naam weer het beginpunt voor een andere zoekactie. Je kunt bijvoorbeeld verder zoeken op uitgangen van namen (stel dat je een uitgang op -cia mooi vind). Populair is de pagina waarop je een paar willekeurige namen, inclusief de verwanten daarvan, krijgt voorgeschoteld. Verder bieden we de mogelijkheid je in te schrijven voor een mailing waarmee je een paar keer per week een setje namen ter inspiratie ontvangt. En natuurlijk is er de mogelijkheid om op namen te stemmen, een reactie te plaatsen of zelf een naam in te zenden.”
Wat zijn de facts?
“De site heeft nu een bereik van ruim twintigduizend unieke bezoekers per maand. Dat aantal groeit gestaag. Inkomsten worden behaald uit advertenties.”
Wie is betrokken?
“Zeevannamen is ontwikkeld door Dubit.nl, dat webapplicaties bedenkt en realiseert waarin de nadruk ligt op het eenvoudig toegankelijk en bruikbaar maken van grote gegevensbestanden.”