Gespot

Site gespot: MediGO.nl

0

Gevalideerde medische informatie. Top of flop?

Let op: de informatie in dit artikel is verouderd.

Wat doet MediGO?
“MediGO.nl is een verticale zoekmachine, die alleen in goedgekeurde medische internetsites zoekt. Op internet is heel veel medische informatie voor patiënten te vinden, maar de betrouwbaarheid hiervan is niet altijd vast te stellen. Een team van medisch professionals heeft een groot aantal Nederlandse sites gecheckt op hun betrouwbaarheid. Hierbij worden een aantal heldere criteria gehanteerd. MediGO zorgt er op deze manier voor dat de medisch betrouwbare informatie voor patiënten beschikbaar wordt. De patiënten kunnen ook zelf de bron van de informatie bepalen door de zoekresultaten op type afzender te filteren. Daarnaast kunnen ze webpagina’s beoordelen op hun kwaliteit, zodat deze beoordeling uiteindelijk in de zoekresultaten meegenomen kan worden. Met MediGO creëren we daarmee een alternatief voor de 7 op de 10 patiënten die al voor een artsenbezoek eerst internet raadpleegt.”

Waarom MediGO?
“Verticale zoekmachines zijn niet nieuw. Voor verschillende zaken, zoals banen en huizen, zijn er al dergelijke zoekmogelijkheden. Ook op medisch gebied zijn er buiten Nederland al enkele voorbeelden. In Nederland zijn we nog erg terughoudend met het creëren van online zorgtoepassingen. Veelal wordt hierbij gekeken naar de overheid of door de overheid gefinancierde instanties. We wilden dit met MediGO doorbreken en duidelijk maken dat de online patiënt allang op een dergelijke toepassing zit te wachten en dat dit niet al te moeilijk is om te realiseren. Omdat we als Anno73 en als medbloggers dagelijks bezig zijn met online zorg en gezondheid, vonden wij het onze taak om iets als MediGO te realiseren.”

Hoe werkt MediGO?
“MediGO werkt eigenlijk heel simpel. Je vult je zoekterm(en) in en de zoekmachine levert je de resultaten. Vervolgens kan je deze resultaten filteren op ‘Algemene Gezondheidssites’, ‘Patiëntenorganisaties’, ‘Artsenverenigingen’, ‘Beroepsorganisaties’, ‘Medicijnen’, ‘Richtlijnen’ en ‘Zorgorganisaties’. Wanneer een zoekresultaat is aangeklikt, is er een mogelijkheid om de gevonden site te beoordelen. Dit kan met 1 tot 5 sterren. Uiteindelijk zal deze beoordeling mee gaan wegen in de zoekresultaten. Ook kan een gebruiker zelf andere medische sites aandragen. Deze sites worden allereerst beoordeeld door ons team van medisch professionals en pas na goedkeuring in de indexering opgenomen.”

Wat zijn de facts van MediGO?
“MediGO is half november 2007 via een soft launch geïntroduceerd. De lancering is door verschillende mensen opgepakt. In januari 2008 hebben we er via een persbericht meer bekendheid aangegeven. Momenteel bouwen aan de gestage opmars van de zoekmachine. We zijn ons er terdege bewust van dat verticale zoekmachines op dit moment nog een kleine rol spelen op internet. Wel hebben we gemerkt aan hoe er over is geschreven en op ons is gereageerd dat de verticale zoekmachine als MediGO een duidelijke toegevoegde waarde levert op het gebied van online medische informatie. We zijn hard bezig om nieuwe functionaliteiten toe te voegen, de eerst daarvan is nu beschikbaar. Iedereen kan zelf via een javascript-code de MediGO zoekbox op zijn eigen site plaatsen. Deze functionaliteit biedt volgens ons veel voordelen voor zorgverleners, omdat zij op die manier naar alleen betrouwbare sites kunnen verwijzen.”

Wie maakt MediGO?
“De site is ontwikkeld door Anno73, bestaande uit Daniël van Grootheest, Quint Hudson en Bjørn Reinacher, en de medbloggers Jan Martens en Martijn Hulst. Als online medische uitgeverij heeft Anno73 al meerdere veel gebruikte sites ontwikkeld, zoals co-motions voor co-assistenten en de artsenvacaturebank. Zowel Martijn Hulst als ik (Jan Martens) hebben een goed gelezen weblog over medische ontwikkelingen.”

Frankwatching in gesprek met Jan Martens van MediGO