Innovatie

Nieuw Cyber Control System in de maak

0

Op de vijfde verjaardag van de inval in Irak maakt de US Air Force zich op voor de volgende strijd. De komende jaren geeft het eind 2006 geïnstalleerde USAF Cyber Command tientallen miljoenen uit aan een nieuw zogeheten Cyber Control System. Mijn aandacht werd gewekt door de dreigende Flash-movie, die toevallig draaide naast een artikel dat ik las.

vpro Kijk nog even naar VPRO’s Tegenlicht van eergisteren… We overzien een Amerikaanse stad bij nacht en maken mee dat plotseling van achter naar voor alle lichten in de wolkenkrabbers uitgaan. Onderin prijkt het USAF-logo met de slogan ‘Above All’. Daaronder staan drie woorden: ‘Air Space Cyberspace’. Wat volgt is de nuchtere analyse, dat dit best een gewone stroomstoring kan zijn, maar dat het straks ook wel eens om een cyberaanval zou kunnen gaan: ”Sometimes a blackout is just a blackout. But in the future, it could be a cyberattack”. Inderdaad, da’s natuurlijk minder, denk ik onwillekeurig. Maar gelukkig meldt de derde akte van dit Flash-toneelstukje, dat de USAF over u waakt en dat ik maar hier hoef te klikken om te weten hoe.

Ik doe dat dus niet, maar even later spijt me dat toch. Fijn dat mijn vrinden van Foreign Policy het ook al hadden gespot: ‘US Air Force Seeks Total Domination‘ koppen ze. Nu vraag ik me pas echt af, waar die jongens in vredesnaam 🙂 mee bezig ziijn.

Een onbevredigend deel van het antwoord staat op het Intellibriefs-weblog: ‘Air Force leaders have looked beyond the mission in Iraq and have started to prepare for the next conflict–which could involve the cyber domain’. Zo ver had ik het zelf ook bedacht. Het duurt geen drie minuten voordat ik de reden boven tafel heb, via het blad GovernmentExecutive:

‘These days, the Air Force isn’t playing a prominent combat role in Afghanistan or Iraq, partly because few bombers are needed but also because the Army and Marines have developed their own smart missiles and unmanned surveillance aircraft. And the Navy has established the Naval Network Warfare Command in Norfolk, Va., which focuses on naval “information warfare.”‘

usafHartstikke mooi, maar nou wil ik ook weten wat ze aan het bekokstoven zijn en hoe ver ze daarmee zijn. Alle details staan op FedBizOpps. Of liever gezegd ‘stonden’, want helaas hebben ze het ConOps-document (Concept of Operations) en de System Requirements, zoals ze die zelf voor ogen hebben, verwijderd. Wat ik wel aantref, is meer dan genoeg: 1 A4’tje, dat vertelt wat het Cyber Control System in grote lijnen moet gaan doen en voor hoeveel het begroot is: 7 miljoen dit jaar, 20 miljoen volgend jaar, en daarna TBD. TBD, ja ja — dat wordt natuurlijk weer een enorme budgetoverschrijding.

In 2010 moet het USAF Cyber Control System klaar zijn. Hopelijk zingen ze het tot die tijd uit, daar aan de andere kant van de Grote Plas.