Gespot

Site gespot: Friendhunter.nl

0

Social recruitment via internet

Wat doet Friendhunter.nl?
Friendhunter is social recruitment via internet. Bedrijven bieden een premie aan mensen die een geschikte kandidaat voor hun vacatures weten te vinden. Op deze manier wordt het netwerk van mensen die kandidaten zoeken en kunnen aanbevelen veel groter dan alleen de eigen medewerkers van een bedrijf. Friendhunter maakt het mogelijk om ook andere netwerkers in te schakelen.

Mensen met een groot netwerk kunnen geld verdienen door hun persoonlijke relatienetwerk effectief in te zetten. Hiermee kan dus een aardig zakcentje verdiend worden, bij vergelijkbare internationale initiatieven worden al bonsussen van tienduizenden euro’s geboden. Wat ook belangrijk is, is dat een kandidaat zelf beslist zelf of hij of zij solliciteert, het is dus geen push systeem van CV’s naar bedrijven toe.”



Waarom Friendhunter.nl?

“Het wordt door internet steeds gemakkelijker om een groot (professioneel) netwerk te onderhouden, dit netwerk heeft waarde in allerlei markten, ook in de arbeidsmarkt. Vriendendiensten bestaan al lang, maar door internet wordt hun aantal veel groter. Een goede verkoper solliciteert meestal niet maar wordt benaderd voor nieuwe uitdagingen. Deze trend gaat ook steeds meer op bij andere functiegebieden zoals marketing, communicatie, ICT en consultancy. Sommige bedrijven halen al meer dan 30% van hun nieuwe medewerkers uit het eigen netwerk. Dit zijn dus mensen die via-via op een functie worden aangenomen.

Als je weet dat een goede bekende misschien ook wel eens wat anders wil en je tips hem of haar over een voor hem of haar leuke job, dan kan hij of zij van passief werkzoekende ineens actief werkzoekend worden. Dit is het grootste voordeel van social recruitment ten opzichte van traditionele vacaturebanken, waar alleen mensen komen die al actief naar werk op zoek zijn. En in de huidige krappe arbeidsmarkt zijn sowieso niet zoveel mensen actief op zoek. Het verschil met een werving- & selectiebureau is dat een werkgever voor veel lagere kosten kan werven, de hoogte van de premie bepaalt het bedrijf helemaal zelf. Het bedrijf zal nog wel de selectie zelf moeten doen. Gespecialiseerde werving- & selectiebureaus kunnen Friendhunter ook gebruiken voor leadgeneratie en vervolgens voor hun klanten alsnog de selectie van de geschikte kandidaat voor hun rekening nemen.

Ik verwacht dat 2008 het jaar wordt van de doorbraak van social recruitment in Nederland, in Duitsland en België zijn inmiddels succesvolle initiatieven gestart. Wat Friendhunter anders doet dan haar (Nederlandse en internationale) concurrenten is nadrukkelijk samenwerken met partners voor de distributie van vacatures. Met partners als DAGbanen, Startlog en professionele weblogs zoals Marketingfacts en Frankwatching, kunnen vacatures getarget worden tot in de haarvaten van de arbeidsmarkt.”

Hoe werkt Friendhunter.nl?
“Bedrijven kunnen zich kosteloos registreren op Friendhunter en – als ze akkoord gaan met de algemene voorwaarden – meteen vacatures plaatsen. Netwerkers kunnen een zoekprofiel aanmaken waardoor niet alle vacatures worden doorgestuurd, maar alleen de selectie die zij interessant en relevant vinden. Friendhunter heeft een uitgebreide e-mail/RSS ondersteuning die je zelf kunt instellen, waardoor netwerkers alerts krijgen van relevante vacatures en van de status van hun bemiddelingen. Bovendien kunnen netwerkers een widget aanmaken voor op de eigen website of weblog.


Friendhunter stap voor stap uitgelegd

Recruiters worden op de hoogte gehouden als kandidaten zich aanmelden. Als een kandidaat in het proces zit ontvangt de recruiter berichten met de vraag naar de status van de kandidaat in het sollicitatieproces. Vanuit de e-mail kan de status meteen worden veranderd, zodat de recruiter niet zelf hoeft te bewaken dat hij naar de website moet om wijzigingen door te voeren. Zodra er een match is, ontvangt het bedrijf een betalingsopdracht en wordt de netwerker op de hoogte gesteld dat hij of zij 50% van de premie zal ontvangen bij de start van de nieuwe baan van zijn of haar relatie. De andere 50% wordt overgemaakt als de medewerker na één maand nog steeds bij het bedrijf werkt. De inkomsten zal de netwerker zelf moeten aangeven voor de inkomstenbelastingen. Voor bedrijven is van belang dat de Belastingdienst heeft bevestigd dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat de betalingen aan netwerkers worden gezien als loon uit werken.”

Wat zijn de facts van Friendhunter.nl?
“Een eerste groep bedrijven kreeg in de afgelopen weken al de mogelijkheid om een account aan te maken en vacatures in te voeren. Vanaf vandaag komt Friendhunter ook beschikbaar voor netwerkers. De komende weken sluiten verschillende partners zich aan waardoor het bereik direct vergroot wordt. Door deze aanpak worden adverteerders uit verschillende branches gekoppeld aan een uiteenlopende verzameling netwerken en netwerkers.

Friendhunter kan – doordat sollicitatieprocessen via de database worden gemonitord – een uitstekende benchmark opbouwen als het gaat om vragen als hoeveel procent van de vacatures worden vervuld, welke functies krijgen de meeste kandidaten en hoe lang loopt een sollicitatietraject.”

Wie maakt Friendhunter.nl?
“De drie oprichters van Friendhunter zijn Maarten Alleman, Frank Janssen en ikzelf (Arno Bouwens).

Maarten Alleman is oprichter van internetbedrijf about:blank en verantwoordelijk voor de technologie achter Friendhunter en de partnersites. Frank Janssen is natuurlijk oprichter van Frankwatching en zet zijn creativiteit en online expertise in voor Friendhunter. Ikzelf, Arno Bouwens, ben zelfstandig consultant, werk voor iMMovator en ben de zakelijke en organiserende kracht bij Friendhunter. Daarnaast worden we geholpen door een reviewboard en een groeiend aantal betrokkenen dat ons als startup steunt en ondersteunt waar nodig. Zie voor meer informatie ook ons weblog.”

Frankwatching in gesprek met Arno Bouwens van Friendhunter.nl.