Gespot

Vaartland: Online occasiondealer en showroom

0

Koop je auto online alsof je in de showroom staat. Een gesprek met Vaartland en E-sites over de website Vaartland.

Wat doet de site?

“Vaartland is de website van Nederlands grootste occasiondealer Vaartland. Naast de reguliere manier van zoeken op merk en model,  is er voor de website een unieke zoekhulp geschreven. De Vaartland zoekhulp is de digitale vervanger van de autoverkoper in de showroom. Het proces van zoeken naar een auto in de showroom is heel anders dan online zoeken. Online voeren mensen ‘harde’ criteria in, zoals merk en model. In de showroom leggen mensen uit aan de verkoper waar ze de auto voor gaan gebruiken, waarom ze juist nu een nieuwe auto gaan aanschaffen, wie er allemaal in gaan rijden en hoe ze rijden.

De verkoper vertaalt (in zijn hoofd) al die informatie naar ‘harde’ criteria en stelt aan de hand daarvan een aantal passende auto’s voor. De zoekhulp op Vaartland.nl is gebaseerd op het proces wat zich afspeelt in het hoofd van de verkoper; het vertalen van zachte naar harde criteria. Door 9 simpele vragen te beantwoorden, krijg je nu de meest geschikte auto voorgelegd zonder naar merk of model te kijken.”

Waarom deze site?

“Bijna iedereen denkt aan de Opel Zafira als er gezocht wordt naar een ruime gezinsauto met plaats voor 6 personen. Maar wie kent er de Kia Joice? Terwijl de Kia Joice nog meer ruimte bied en veel gunstiger geprijsd. Om ook deze auto’s aan te bieden heeft Vaartland de zoekhulp bedacht.

Bij het ontwikkelen van een website kijken we altijd welke offline bedrijfsprocessen er lopen, omdat deze binnen veel bedrijven meer aandacht krijgen dan de online processen. Vervolgens bekijken we of we dat proces ook online kunnen inrichten of wellicht online kunnen ondersteunen.  Niet nieuw op internet, wel redelijk uniek in de autobranche en zeker in de occasionmarkt. Maar daarna zijn we nog een stukje verder gegaan en hebben we geprobeerd om het verkoopgesprek ook online te vertalen. Ook omdat uniek is in de autobranche en in de occasionmarkt in Nederland.

Een ander onderdeel wat belangrijk was om de sfeer van de vestigingen van Vaartland over te brengen online. De website moest vooral ‘gezellig’ zijn en persoonlijk. Dus bijna het gevoel dat je met een bakje koffie om de tafel gaat zitten om de aankoop van een auto te bespreken, maar dan online. Daarom hebben we ervoor gekozen om de verkopers uit de verschillende vestigingen, met hun accenten, aan ’t woord te laten op de homepage. Je ziet meteen dat het geen acteurs zijn en dat maakt het persoonlijk en echt.”

Hoe werkt de site?

“Occasions zoeken staat centraal op de website en komt dan ook op elke pagina terug. Dit kan via de zoekhulp of direct op merk of via een uitgebreide zoekfunctie. Verder hebben klanten ook de mogelijkheid om direct met een medewerker van Vaartland te chatten indien ze vragen hebben over een auto of de inruilwaarde van hun eigen auto.

De zoekhulp geeft altijd resultaat. Achter de zoekhulp hangt namelijk een puntensysteem wat de best passende auto oplevert voor de bezoeker, gebaseerd op zijn antwoorden. Een raster bepaalt welk kenmerk plus- of minpunten krijgt bij elke gegeven antwoord. Zo krijgt bij het antwoord ‘gezin’ op vraag 1 iedere stationwagen meer punten dan een cabrio, omdat het waarschijnlijker is dat een gezin op zoek is naar een grote auto. En als mensen in de zoekhulp aangeven een zuinige bestuurder te zijn, krijgen zowel de milieuvriendelijke brandstoffen (hybride, LPG) als een kleine motorinhoud meer punten.

Dit hele systeem van punten is met zorg samengesteld en uitvoerig getest. Op die manier krijgen niet alleen de bezoekers met een standaard wens, maar ook bezoekers met een uitzondering de juiste resultaten te zien. Uiteraard kan de puntentelling nog makkelijk worden aangepast, zodat we het steeds beter kunnen maken en nog beter kunnen laten aansluiten op de verwachtingen van de bezoekers.

Wanneer je een auto hebt gevonden kun je via verschillende wegen contact opnemen met Vaartland. Zo kun je een contactformulier invullen. Bij het invullen van dat formulier wordt aan de hand van de postcode van de bezoeker de dichtstbijzijnde vestiging van Vaartland ingevuld. Alle occasions kunnen namelijk naar alle vestigingen getransporteerd worden, zodat potentiële klanten niet heel Nederland door hoeven te rijden.”

Wat zijn de facts?

“In de eerste week na de lancering kwamen er gemiddeld 2200 bezoekers per dag op de site, die maar liefst gemiddeld 13 minuten rond bleven hangen. Ook het weigeringspercentage van slechts 12% is uniek te noemen. In totaal zijn er al meer dan 20.000 unieke bezoekers op de site geweest en zij waren goed voor een totaal van 367.000 pageviews. Gemiddeld bekijken zij dus zo’n 13 pagina’s per bezoek.

Naast de cijfers is er ook nog het goede gevoel bij de website. De verkopers van Vaartland krijgen veel complimenten van klanten en merken ook dat ze veel chatgesprekken binnenkrijgen. Dit wordt echter nog niet gemeten, dus het is lastig om daar echt conclusies aan te verbinden. Sowieso is het nog te vroeg voor conclusies.”

Wie maakt de site?

“E-sites is verantwoordelijk voor de realisatie van Vaartland. We zijn een full service internetbureau in Breda en bestaan dit jaar 10 jaar. We hebben 28 medewerkers, die allemaal een eigen specialisme hebben. Voor Vaartland.nl waren we van A tot Z verantwoordelijk voor de nieuwe website; we hebben het concept ontwikkeld, de technische invulling bepaald, het design gemaakt, de site technisch gerealiseerd (zowel frontend als backend), ons eigen cms Sitemanager v5.0 geïmplementeerd, ons e-mailmarketingsysteem e-sender v2.0 toegepast en een koppeling opgezet tussen hun occasiondatabase en de website.

Het team van Vaartland bestaat uit een accountmanager, een projectmanager, een frontend developer, een flash developer en 2 PHP developers. Dit team wordt ondersteund door ons productteam, wat verantwoordelijk is voor het cms en het e-mailmarketing systeem.”