Inspiratie, Verdieping

Met de billen bloot: hoe hoog is jouw Klout Score?

0

Het tijdperk waarin jij je als marketeer, marketingmanager of commercieel directeur kon verstoppen achter een interessante badge en vaag gemompel over succesvolle marketingstrategieën is voorbij. Tijdens de Marketing RSLT Summerschool in Maarsen moest iedereen met de billen bloot. Bam: daar ben jij, of je bedrijf, levensgroot op de muur ‘gebeamd’ voor een volle zaal collega’s. De meest gestelde vragen tijdens dit congres: “Social media, wat kan ik ermee als marketeer?” en “Hoe hoog is jouw ‘Klout Score’?”

Niemand de cloud in zonder beleid!

Het waren vooral de dames van Kroes Kontrol die elke bezoeker er aan de haren bij sleepten met een quick scan van hoe de deelnemers en hun bedrijven zich profileren op internet. Esther Kroes van Kroes Kontrol vatte de digitale koe meteen bij de horens: “Social Media zijn tools waarmee je van zenden naar connecten met je doelgroep gaat; conversie behaalt; snel een actie of campagne kan starten; van gecontroleerd communiceren naar volledige transparantie gaat en overal en altijd zichtbaar en bereikbaar bent”.

Zoals bij elke tool, behaal je volgens Esther het beste resultaat als je vooraf een plan maakt. Natuurlijk moet je voordat je begint je doel, doelgroep, budget en de timelines scherp voor ogen hebben, maar ook een social media strategie is onontbeerlijk. Met het aanmaken van een zakelijk profiel op LinkedIn of een pagina op Facebook bereik je namelijk helemaal niks als er geen beleid achter zit. Esther adviseert om deze vijf stappen te volgen:

Social media in vijf stappen

  1. Breng allereerst het ‘sociale landschap’ in kaart (wat is er allemaal?).
  2. Daarna onderzoek je waar je doelgroep zich bevindt en wat je doelgroep daar doet.
  3. Op basis van die gegevens bepaal je je sociale media strategie.
  4. Niemand de cloud in, zonder intern beleid! Wat ga je doen, wie gaat het doen, wanneer ga je het doen, waar ben je zichtbaar?
  5. Ten slotte moet iedereen in je bedrijf beseffen dat social media niet een eenmalige actie is. Intern moet het community management van alle sociale activiteiten goed worden belegd.

Ook interessant voor B2B

Uit onderzoek van Kroes Kontrol (dat overigens verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de workshops tijdens dit congres) blijkt dat vooral bedrijven in de B2B markt minimaal participeren op social media kanalen. Een gemiste kans, zo blijkt uit de workshop ‘Sociale media voor B2B’. Op LinkedIn, Facebook, via Twitter en zelfs met een YouTube-kanaal zijn leads te halen. Maar het is ook een uitstekende manier om personeel te werven, om vaker op het netvlies van je klanten te komen en te besparen op je marketinguitgaven. Tractorfabrikant John Deere heeft dit goed begrepen.

Tractorfabrikant John Deere: 586.707 fans op Facebook

John Deere heeft daarnaast 15447 followers op LinkedIn, 2641 YouTube abonnees en 8602 followers op Twitter. Een prachtige business tot business case, waarmee John Deere de concurrentie mijlenver achter zich laat. De strategie: we maken de eindgebruiker fan van de ‘green and yellow pride’ (voorheen tractors van John Deere genoemd). Hoe? Door het posten van foto’s en filmpjes van John Deere tractors in actie, die dagelijks door John Deere gebruikers vanuit de hele wereld worden aangevuld: van tractors in de sneeuw tot tractors bij zonsondergang. Waar: op het John Deere YouTube-kanaal en op Flickr. Op de Facebookpagina komen gebruikers en andere fans elkaar tegen en worden ze gevoed met leuke informatie over hún merk.

Het goed ingerichte bedrijfsprofiel op LinkedIn is bedoeld voor de eigen medewerkers, zakelijke relaties en recruiters. Op ieder platform wordt een andere doelgroep op de juiste manier aangesproken en samen vormen zij de (online) reputatie van John Deere.

What Why Wow!

John Deere heeft goed gekeken naar de ‘insights’ van zijn doelgroepen en heeft dat vertaald naar een online strategie. Succes verzekerd, want op basis van ‘consumer insights’ bedenk je volgens Maarten Zinkstok en Mareije Roosen van SunIdee de beste ideeën. Tijdens de workshop Consumer Insights voor innovatieve marketing, introduceerden zij de ‘What Why Wow-methode’. ‘What’ is de situatie? ‘Why’ is dit een probleem en wat is het (‘Wow’) gewenste effect voor de klant? Dat de methode innovatieve ideeën oplevert bewijst de Heineken Live Football Gaming App, die inspeelt op de wens van elke voetbalkijker om bondscoach te zijn vanaf de bank.

Een geweldige case, dus de lat ligt hoog als de congresgangers even later zelf worden uitgedaagd een innovatief idee te bedenken op basis van de consumer insight: ‘Op het station wil ik graag snel mijn fiets terugvinden’. Er komt geen computer of internet aan te pas. We zitten samen aan tafel met een zak vol plaatjes variërend van kauwgomballen tot klavertjes vier. En dat is leuk (!). En er komen inderdaad innovatieve ideeën van alle groepjes. Het winnende idee (de ‘vind je fiets-app’) is uiteraard voorzien van een leuke social media tool want tja… connecten met je vrienden is populair. Kijk maar naar Facebook, met 3,4 miljoen leden die dagelijks inloggen.

Accepteer cookies

“Facebook gebruik ik alleen privé”

Bijna alle congresgangers gebruiken Facebook alleen privé. Maar ze zitten dus wel op Facebook. “En daarom is het zo’n mooi kanaal voor bedrijven, want je hele doelgroep zit hier”, zegt Peter Evers in zijn presentatie ‘Facebook als advertentiekanaal’. Volgens Peter is de grootste winst van Facebook dat bedrijven hier hun eigen fanclub kunnen creëren. En met fans kun je snel, direct en relatief goedkoop communiceren zonder dat je hier mediabureaus, drukkers, zendtijd en noem maar op voor nodig hebt. Bovendien representeert elke fan een heleboel potentiële andere fans. Want als jouw fan je eenmaal toelaat op zijn newsfeed, dan zien alle vrienden van jouw fan jouw boodschap ook.

Het sympathieke van Facebook is dat je als bedrijf gedwongen wordt om echt relevant te zijn en je doelgroep iets te bieden moet hebben. Zij beslissen namelijk zelf of ze fan van je worden of niet. En hier komt dan toch een keiharde marketingstrategie om de hoek kijken, want hoe zorg je ervoor dat je doelgroep jou gaat ‘liken’? Daar gaat meestal een online campagne op Facebook aan vooraf. En dat is toch een relatief nieuw fenomeen: campagne voeren om fans te verzamelen.

Het goede nieuws is dat fans zelden weggaan. Dus er ontstaat een steeds grotere groep ambassadeurs van je merk waar je acties mee kunt doen, producten aan kunt introduceren, customer service aan kunt bieden en meningen bij kunt peilen. Peter Evers heeft zoveel vertrouwen in Facebook dat hij ‘er een bedrijf op durft te bouwen’. De naam van het bedrijf mag hier nog niet genoemd worden, maar houd je social media kanalen deze maand in de gaten.

Wat is jouw ‘Klout Score’

Wie Twitter, LinkedIn en Facebook niet elke dag in de gaten houdt, scoort waarschijnlijk laag op de meter van Klout Score. Via deze site zie je met één druk op de knop hoe actief je bent op social mediakanalen en of je een ‘feeder’ of en ‘influencer’ bent. Over die score hoeft Kim Swagemakers (Kroes Kontrol) zich in ieder geval geen zorgen te maken, al kan het volgens haarzelf altijd beter.

Maar hoe zit het met de congresgangers? Tijdens haar workshops ‘Twitter en LinkedIn voor het MKB’ en ‘Monitor je sociale reputatie’, werden de bezoekers van de workshop direct aan een Social Media Check onderworpen en worden persoonlijke profielen en LinkedIn bedrijfsprofielen levensgroot ‘gebeamd’. Er is geen ontkomen meer aan en dat is precies de boodschap van Kim: ‘Let op wat je doet, iedereen kan je zien”.

Heel confronterend maar ook hartstikke leuk, want Kim benadrukt de pluspunten en legt uit hoe jij je online reputatie en die van je bedrijf kunt optimaliseren. Zo bestaat er bijvoorbeeld een ‘perfect ingevuld LinkedIn profiel’. Ook kun je als bedrijf gratis feedback krijgen op je product of dienst en inzicht krijgen in je doelgroep door je social media kanalen te monitoren (bijvoorbeeld met Social Media Check, Klout, Google Alert en Tweetdeck). Hoeveel followers of fans heb je? Hoe vaak worden jij en/of je bedrijf genoemd in tweets? Hoeveel LinkedIn contacten heb je? Het is allemaal te vinden en nodigt uit voor een goede analyse van je reputatie online.

Logisch dat ook Kim hamert op een goed social media beleid als je als bedrijf de ‘cloud’ in gaat. Want zoals politicus Anthony Weiner aan den lijve heeft ondervonden: een foute tweet kan je leven veranderen. Gelukkig is er sinds kort de app ‘Last night never happend’ waarmee je gênante tweets snel weer kunt wissen!

PPPPS

De Marketing RSLT Summerschool was zonder meer inspirerend en maakte duidelijk dat social media een serieuze marketingtool is die absoluut toegevoegd moet worden aan de P’s. En terwijl ik dit schijf, stromen de LinkedIn uitnodigingen binnen van iedereen die ik in Maarsen gezien of gesproken heb (weg met de visitekaartjes) en wordt er al zoveel getwitterd over dit congres dat een stukje typen in Word voelt als een brief schrijven met pen en papier.