Gespot

Toogethr app: Meerijden & autoritten delen

0

Toogethr is dé app voor meerijden. Heb je geen vervoer, wil je goedkoper reizen of heb je plek over in de auto, dan regel je dat met de app Toogethr. Martin Voorzanger, mede-oprichter van Toogethr, vertelt.

Wat is Toogethr?

“Automobilisten kunnen met Toogethr eenvoudig hun ritten aanbieden en daarbij aangeven of ze een onkostenvergoeding willen ontvangen. Mensen die ergens naartoe willen gaan en met iemand willen meerijden, kunnen in dit aanbod zoeken. Als er een passende rit op basis van de harde criteria (van/naar, datum/tijd) wordt gevonden, dan kan uit de getoonde profielinformatie een oordeel worden geveld of de andere persoon ook betrouwbaar en interessant is om samen mee te rijden.

Er kan direct een meerijdverzoek worden verstuurd, of eerst een bericht zonder e-mailadres of mobiel nummer te delen. De profielinformatie kan worden verrijkt door koppelingen met onder meer Facebook. Als de automobilist een vergoeding wil ontvangen, dan zorgt Toogethr automatisch voor de betaling. Dit draagt niet alleen bij aan gemak en veiligheid, maar ook aan het ‘wij’gevoel.”

Waarom dit initiatief?

“In Nederland rijden inmiddels 8 miljoen auto’s. In 85% van de auto’s zit alleen een bestuurder. Het autogebruik is de laatste 5 jaar bijna 50% duurder geworden. Ook voor de passagier kan het financieel aantrekkelijk zijn. Vele ritten worden gratis aangeboden of onder de gemiddelde OV-prijs.

Toogethr roept al snel de associatie op met carpoolen. Het verschil is echter dat carpoolen gaat om woon/werkverkeer, waarbij je voor een langere periode vaste afspraken maakt. Voor veel mensen is dit niet wenselijk. Niet alleen het verlies aan flexibiliteit, maar ook de wens om juist afwisseling te hebben met wie er wordt samen gereden, of hoe laat.

Uit onderzoek onder 415 automobilisten is gebleken dat ook het milieu één van de drie belangrijkste redenen is om mee te doen. Voor veel automobilisten is het OV niet een goed alternatief. Door gebruik te maken van Toogethr kunnen ze zo collectief de CO2-uitstoot verminderen en tegelijkertijd kosten besparen. Omdat we steeds vaker sociale netwerken omarmen om kennis te delen, te inspireren en te netwerken, leek een initiatief als Toogethr ons iets waar behoefte aan is.”

Hoe werkt het?

“We zijn uitgegaan van het mobiele platform, zodat je ook eenmaal op weg de app kan blijven gebruiken. Door inzet van HTML5 ondersteunen we iPhone, Android, Blackberry, iPad, Windows en Mac. Toegang tot de app krijg je via de mobiele site. Je hoeft niets te downloaden of installeren. Je kunt direct beginnen met het aanbieden of zoeken van een rit. Om met anderen te communiceren of je rit-/zoekopdracht te bewaren, heb je een account nodig. Dit kan heel eenvoudig via Facebook, maar ook door een apart account aan te maken. Als je een passende rit hebt gevonden, zie je dit direct. En als een ander jou vindt, dan krijg je een bericht per e-mail en een notificatie in de app. Om betalingen mogelijk te maken, dien je eenmalig de app toestemming te geven bedragen af te schrijven en te ontvangen.”

[vimeo]https://vimeo.com/34192384[/vimeo]

Wat zijn de facts?

“De app is vorige week live gegaan. Omdat er relatief veel aanbod nodig is, is de kans om een passende rit te vinden op dit moment nog relatief klein. Vandaar dat we onder meer met High Tech Campus Eindhoven (8000 mensen) en Huishoudbeurs (250000 bezoekers) marketingactiviteiten ontplooien. Toch is het sommigen al gelukt om na 1 dag een rit te vinden naar een hele andere bestemming. Als je wil weten hoeveel actieve gebruikers er zijn, kun je de app openen. Dat is namelijk het eerste wat je ziet.

Ons businessmodel is simpel. De app is gratis en het gebruik van de app is ongelimiteerd. Als een rit tot stand komt, waarbij de automobilist een vergoeding wil hebben, dan berekenen we 25% commissie aan de passagier (die een all-in prijs ziet). Hiervan moeten we ook de BTW afdragen en de payment service provider betalen. We zijn dus gebaat bij volume, net zoals de gebruiker, die zoveel mogelijk vraag en aanbod wil.”

Wie is er betrokken bij Toogethr?

Toogethr is een nieuwe startup. De initiatiefnemers zijn ikzelf, Martin Voorzanger (CEO), en Bart Selders (CTO). Verder zijn er een aantal partijen die ons financieel geholpen hebben op gang te komen.”