Gespot

OutdoorFriends: Community voor natuur- en outdoorliefhebbers

0

Leuke mensen ontmoeten met passie voor natuur, sport en andere buitenactiviteiten? Sluit je aan bij OutdoorFriends. Irene den Ouden, oprichter en communitymanager, vertelt.

Wat is OutdoorFriends?

OutdoorFriends is een sociaal netwerk voor natuur- en outdoor liefhebbers: wandelen, fietsen, hardlopen, schaatsen, zeilen, tuinieren, fotograferen en meer. De website helpt je bij het vinden van nieuwe vrienden met dezelfde passies. Je kunt één-op-één zoeken of deelnemen aan activiteiten zoals een strandwandeling, een zeilweekend of een natuurfotografieworkshop. De events worden georganiseerd door de leden zelf en door professionele aanbieders.”

Waarom dit initiatief?

“Het initiatief kwam oorspronkelijk voort uit mijn persoonlijke behoefte aan leuke, toegankelijke manieren om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Als alternatief voor de standaard datingsites. De website is op 21 september 2011 gelanceerd als OutdoorSingles. Op 8 maart 2012 hebben we de site omgezet naar OutdoorFriends. De belangrijkste reden hiervoor: passie voor natuur en buiten activiteiten bleek een veel sterker verbindende factor dan het single zijn. Singles bezoeken een singlessite in de eerste plaats om een partner te vinden. Zodra ze daarin geslaagd zijn schrijven ze zich uit. OutdoorFriends zijn uit op actieve ontmoetingen, vaak omdat ze single zijn, maar lang niet altijd. Deze mensen zijn eerder geneigd (blijvend) deel te nemen aan de community.

Mijn website onderscheidt zich van datingsites en activiteitensites door de focus op natuur en outdoor als verbindende factor voor de community. Daarnaast door de manier waarop dit is uitgewerkt: 64 activiteiten, van abseilen tot zwemmen, zijn als basis in de gehele website doorgevoerd, waardoor leden heel gericht kunnen zoeken en aanbieders heel gericht kunnen adverteren en events aanbieden. Bijzonder vind ik ook de combinatie van het open karakter van de website en de besloten ledencommunity en de integratie met 6 populaire sociale netwerken: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, YouTube en Flickr. Afgelopen week heb ik zelfs een Pinterest profiel aangemaakt.”

Hoe werkt OutdoorFriends?

De essentie van deze community is het ontmoeten van mannen en vrouwen met dezelfde passies en voorkeursactiviteiten. De snelste manier hiervoor is het snelzoeken via het rechter bovenscherm: Ik zoek – vrouwen en mannen – om mee te – zeilen. Met de OutdoorFriends website verbinden we in de eerste plaats outdoorliefhebbers onderling (de leden). In de tweede plaats geven we commerciële aanbieders toegang tot deze doelgroep via de agenda.

Leden kunnen heel gericht op zoek naar andere leden: door één-op-één te zoeken op de website, door de uitstapjes en evenementen te bezoeken en door zelf events te organiseren. Aanbieders kunnen hun eigen bedrijf promoten en hun events aanbieden met een bedrijfspagina, events op de agenda en blogs over hun activiteiten.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is een “multi-sided platform” met twee onderling afhankelijke klantsegmenten: de leden en de aanbieders van events en reizen. De website wordt voor beide segmenten aantrekkelijker naarmate er meer leden zijn en er meer leuke events op de agenda staan. Wat we nu al zien is dat we met het natuur- en outdoor concept een interessante doelgroep aantrekken: leden zijn mannen en vrouwen in gelijke verhouding (55% mannen), veel hoger opgeleiden (93% HBO+) en relatief veel singles (ca. 70%). In de opstartfase stimuleren we de groei van het platform met gratis lidmaatschap voor de leden en een gratis eerste event op de agenda voor de aanbieders. Als verdienmodel zien we voldoende mogelijkheden in de vorm van (premium) lidmaatschappen, fees voor de events en adverteren.”

Wie is er betrokken bij OutdoorFriends?

“Het initiatief voor OutdoorFriends komt van mij, Irene den Ouden, directeur en communitymanager. De website is gebouwd en wordt onderhouden door Marcel Oostdijk van Getting Social. Ik ben op zoek naar samenwerking en strategische partners om de website door te ontwikkelen en te promoten.”