7 tips voor een optimaal LinkedIn-profiel

Pelpinpa_linkedin_4

Hoe zorg je voor recommendations op Linkedin? Waarom moet je profiel voor 100% ingevuld zijn? Hoe zit het met uitnodigingen van mensen die je niet kent? In dit interview spreek ik met LinkedIn-expert Martine Meijburg over de belangrijkste LinkedIn do's en don'ts.

Tip 1: laat zien waar je mee bezig bent via statusupdates

Nu Twitterupdates zijn verdwenen in de Linkedin stream, is het erg belangrijk om de statusupdates regelmatig bij te houden. Deze statusupdates verschijnen in de feed van je Linkedincontacten en zijn een handige manier om mensen op de hoogte te houden van professionele ontwikkelingen.

Tip 2: een volledig 100% profiel is beter vindbaar

linkedin profiel frankwatching

Een LinkedIn profiel dat 95% af is

Zorg ervoor dat je profiel 100% ingevuld is. Kijk daarvoor naar de status balk aan de rechterkant van je Linkedin-profielpagina. Linkedin geeft vaak tips om je profiel volledig af te hebben, bijvoorbeeld door je CV toe te voegen of een werkbeschrijving te plaatsen. Als je je profiel 100% ingevuld hebt, heb je meer kans dat jouw pagina boven komt drijven bij recruiters.

Tip 3: geef recommendations om ze te krijgen!

Hoe zorg je ervoor dat je een Linkedin recommendation krijgt? Geef er een! Martine zegt dat mensen sneller geneigd zijn om je een recommendation te geven als ze ook eentje van je hebben gekregen.

Tip 4: kijk bij collega’s en vakgenoten voor goede Linkedingroepen

Goede Linkedingroepen zijn actieve groepen. Martine zegt dat het belangrijk is om bij te dragen aan de actieve groepen. Je kunt de discussie binnen Linkedingroepen ook linken naar je social mediakanalen en zelfs plaatsen op je website.

Tip 5: maak gebruik van de Linkedin Inshare-button

Zorg ervoor dat het makkelijk is om jouw artikelen te delen via Inshare-buttons op je website. Als je je bezoekers mogelijk maakt om jouw content te delen, krijg je een groter bereik.

Tip 6: maak persoonlijke uitnodigingen

Martine zegt dat Linkedin-uitnodingen gepersonaliseerd moeten worden. Stuur dus niet een standaard uitnodiging op, maar schrijf er een paar regels bij naar de persoon die je uitnodigt.

Tip 7: connect alleen met mensen die je kent

Omdat Linkedin een netwerk is voor professionals, is het belangrijk om alleen te connecten met mensen die je kent, aldus Martine. Als je iemand niet kent, of geen intentie hebt om een zakelijke ontmoeting met die persoon te hebben, kun je ze dus beter niet toevoegen. Zo blijft je netwerk authentiek.

Abonneer je op onze video’s

Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. En wist je dat Frankwatching ook een LinkedIn Company page heeft, die je kunt volgen, plus een actieve LinkedIn-groep waar je lid van kan worden?

Uitgelicht: Leer in 1 uur de belangrijkste aspecten van Instagram marketing

Instagram-voor-bedrijven-640x465

Ken jij alle mogelijkheden van Instagram al? Dé Nederlandse Instagram-expert Kirsten Jassies praat je in 1 uur bij over de zakelijke kansen van Instagram. Doe je meteen inspiratie op voor je eigen account!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Wat betreft punt 6, volgens mij is het onmogelijk om je uitnodiging te personaliseren vanuit de LinkedIn app (android). Of mis ik een instelling?

  1. Beste Remy,
   Via de iPhone app kun je ook niet personaliseren. Ik nodig iemand meestal via web uit, maar als ik een meeting heb met iemand waarmee ik wil connecten doe ik het vaak via de app. Aangezien je dat dan live met elkaar kunt afstemmen.
   Groetjes!

 2. Hoi Remy,
  Ik heb zelf geen Android, en kan dat dus helaas niet testen. Het is uiteraard wel mogelijk om op de website zelf de uitnodiging te personaliseren.
  Wellicht weet Martine het antwoord?
  Groetjes!

 3. En weer zeven inkoppers, dit gaat nergens over. Linkedin voor n00bs is dit meer.

 4. Hallo Pelpina, kun je ook een artikel wijden aan hoe bedrijven kunnen profiteren van traffic op Linkedin.
  alvast dank,
  Erik

  1. Beste Erik,
   Heb je mijn artikel gelezen over de company page? Wellicht heb je hier iets aan:
   http://www.frankwatching.com/archive/2012/08/29/doe-meer-met-de-linkedin-company-page/

   Anders hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Martine

 5. Tip 3 lijkt me niet de manier…Je krijgt dan het ‘I’ll scratch your back if you scratch my back-effect’. Een recommendation verliest aan geloofwaardigheid als je elkaar een ‘wederdienst’ bewijst door elkaar aan te bevelen. Dat maakt deze tool onzuiver.
  Je beveelt iemand aan als je heel tevreden bent over zijn/haar dienst of product. Dat doe je als zo’n compliment voor de andere persoon van zakelijke waarde kan zijn.
  Ik geef altijd de tip om een linkedin recommendation te vragen als iemand jou, schriftelijk of mondeling, een compliment geeft.

  1. Hoi Chris,

   Uitstekende tip. Ik geef als voorbeeld dat managers hun werknemers na een positief beoordelingsgesprek een aanbeveling zouden kunnen geven via LinkedIn als blijk van waardering. Dat lijkt me idd zeer nuttig.

   Als ik een aanbeveling krijg van iemand, dan vind ik het niet meer dan normaal om er eentje terug te geven. Vooral als ik goed heb samengewerkt met die persoon. Dat lijkt me niet onzuiver, toch?

   Groetjes,
   Martine

 6. Over Tip 3: ik zou willen aanvullen dat je het beste persoonlijk om een aanbeveling kunt vragen, dus niet de onpersoonlijke uitnodigingsmail van LinkedIn. Daarnaast: als je anderen een aanbeveling geeft is dat ook gunstig voor je eigen profilering op LinkedIn. Ik zou niet te vaak elkaar gaan aanbevelen, in Nederland ziet men dat snel als vriendjespolitiek.
  Ik ben het niet eens met Tip 7: ik vind het onverstandig om alleen te linken met mensen die je echt kent. Het opbouwen van een goed netwerk, met vakcollega’s, maar ook buiten je eigen vakgebied, kan heel waardevol zijn. Hoe breder en gevarieerder je netwerk, hoe beter. Je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt. Bovendien kom je met een groot netwerk weer beter in beeld bij bedrijven of recruiters.

  1. Beste Sandra,
   Daar ben ik het helemaal mee eens (persoonlijk vragen).

   Persoonlijk vind ik Twitter en de LinkedIn groepen ideaal om te connecten/converseren met mensen die ik niet ken (vakgenoten, pers, etc) en wil ik LinkedIn vooral gebruiken personen toe te voegen die ik IRL ook hebt ontmoet. Dat werkt voor mij prettiger.

   Groetjes,
   Martine

 7. Ik sluit mijzelf aan bij CowboyTim. Op deze manier kan ik mijzelf ook LinkedIn expert noemen..
  En punt 3 is helemaal schandalig! Je moet juist geen aanbevelingen schrijven voor een ander om er een voor terug te krijgen.. Erg slecht…

 8. Er wordt aangeraden om je profiel op 100% te zetten, wat ik ook graag wil hebben. Echter ben ik momenteel ‘in between jobs’ en heb ik dus geen huidige functie, waardoor mijn profiel op 90% staat.

  Is het aan te raden om als huidige functie ‘werkzoekend’ o.i.d. in te vullen?

  1. Ja, recruiters stellen het zeer op prijs als je aangeeft waar je naar op zoek bent. Dat kan ook in je Headline (waar meestal je functietitel staat). Bijvoorbeeld: ‘Op zoek naar een nieuwe baan als team- of projectleider in de zorg, per direct beschikbaar.’

 9. Nog een tip. De volgorde van de diverse ‘blokken’die standaard in LinkedIn staan aanpassen, zodat bijvoorbeeld je contactgegevens, die je dan ook moet invullen, sneller naar boven komen. Dat doe je door met je cursor in ‘bewerk profiel’ op de titel van zo een blok te gaan staan. Je cursor wordt dan twee gekruiste pijlen, muisknop ingedrukt houden, blok verslepen naar gewenste positie en loslaten.

 10. Hallo,

  Ik heb iemand die ik graag een recommendation laat schrijven voor op mijn profiel. De betreffende persoon is bereid maar heeft zelf geen LinkedIn. Is het dus mogelijkheid om, zonder dat je zelf een LI profiel hebt, bij een ander die wel een profiel heeft een recommendation te plaatsen?

  Gr Aalbert

 11. Nee Aalbert, dan zou er een wildgroei aan aanbevelingen komen en verliest het zijn (geringe) waarde. Dat kun je zelf toch ook wel bedenken?

 12. Ik wil een bericht naar al mijn contacten sturen. Dat moet, weet ik, in batches van 50. Ik krijg zelf soms gepersonaliseerde berichten en wil dat ook graag doen (voornaam). Ik kan maar maar niet vinden hoe je dat doet. Kun je dat uitleggen?

 13. Hallo Martje,

  Met LinkedIn kan je via e-mail al je contacten in 1x een bericht sturen. Misschien kan je dat eens proberen.

  Succes!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!