Buzz aankondiging abdicatie Beatrix groter dan ‘Haren’

Dutch Queen Beatrix, who turns 75 on Thursday, announces her abdication in favour of her son, Prince Willem-Alexander, in a hastily announced broadcast on Dutch National Television to the nation at her home palace in The Hague

Gisteravond was het bijna onmogelijk om online de aankondiging van het aftreden van de koningin te missen. Op welke manier je ook online was, overal kwam wel iets voorbij. Was het aantal berichten dat er geplaatst werd bijzonder voor een maandagavond? Wat werd er voornamelijk besproken?

Stevig gesprek op online media

Doorgaans verschijnen er per maand gemiddeld 28.000 berichten over koningin Beatrix. Dat aantal berichten varieert: in juli waren er 20.000 berichten, in september was er natuurlijk een duidelijke piek op Prinsjesdag (32.000 berichten) en rond de kersttoespraak verschenen er 29.000 berichten over de koningin. De aankondiging van het aftreden van koningin Beatrix leidde tot een piek van meer dan 333.000 berichten, gemeten op 28 januari tussen 16:00u en 23:30u.

Inzoomend op maandagavond zijn de momenten duidelijk te onderscheiden: de aankondiging (17:05), de toespraak zelf (19:00), de herhaling van de toespraak van de koningin na de toespraak van Rutte (19:11) en de stevige daling kort na de toespraak. Gedurende de toespraak verschenen er gemiddeld zo’n 70 berichten per seconde over de abdicatie. Ter vergelijking: normaal plaatsen we in Nederland over alle onderwerpen bij elkaar gemiddeld zo’n 85 berichten per seconde.

Analyse per minuut oranje

Analyse berichten per minuut

Van aankondiging naar waardering

Waar ging dit gesprek precies over? Normaal praten we online voornamelijk over koningin Beatrix als het om een staatsbezoek, vorsten of vorstinnen gaat.

Tag Cloud Beatrix Staatsbezoeken

Tag cloud koningin Beatrix afgelopen maand

Van 18.00u tot 19.00u

Tussen 18:00u en 19:00u (75.532 berichten) was Nederland volop aan het speculeren over de inhoud van de toespraak. Zou ze echt gaan aankondigen dat ze af gaat treden?

Tag cloud Beatrix aankondiging Abdicatie

Tag cloud aankondiging abdicatie koningin Beatrix

Van 19:00u tot 20:00u

Tussen 19:00u en 20:00u (134.527 berichten), dus na de aankondiging, gaat het gesprek vooral over de aankondiging van het aftreden zelf, de toespraak en de waardering voor de koningin.

Tagcloud Abdicatie Beatrix

Tag cloud toespraak koningin Beatrix

Moeten we wennen aan Koningsdag?

We bekeken ook kort de berichten over de nieuwe Koningsdag op 27 april:

Moeten we wennen aan koningsdag op 27 april?

Tag cloud wennen aan Koningsdag

Berichten uit heel Nederland gaan vooral over de koningin

Een analyse op de auteurslocatie (zoals deze in de bio op het Twitterprofiel staat) laat in lijn met de verwachtingen zien dat de berichten vooral uit de grote steden komen. Het gesprek lijkt daarmee in heel Nederland gevoerd te worden. Hoe donkerder het oranje, des te groter het gesprek. De zoektocht naar de meest oranje-gezinde gemeente (het aantal berichten per inwoner) bewaren we voor de troonwisseling!

Landkaart Nederland Oranje

Meeste berichten in grote steden

Natuurlijk wordt van de koninklijke familie vooral koningin Beatrix veel besproken. Een vijfde spreekt over prins Willem Alexander, prinses Maxima wordt beperkt besproken.

Vergelijking Beatrix, Willem Alexander en Maxima

Vergelijking Beatrix, Willem Alexander en Maxima

Abdicatie online groter maar korter dan Project X Haren

Ter vergelijking vind je hieronder nog het aantal berichten rond de‘rellen in Haren, ‘Wie is de Mol’ en de finale van ‘The Voice of Holland’.

vergelijking TVOH WIDM Haren & Beatrix

vergelijking TVOH WIDM Haren & Beatrix

Het aantal berichten over de abdicatie is net zo groot als op de avond van de rellen in Haren. Opvallend is wel dat deze piek sneller opkomt en afzwakt dan bij de rellen in Haren. Dat werpt de vraag op of dit de maat is voor het gesprek op online media over een actueel en nationaal thema?

Verantwoording

Voor deze analyse zijn alle berichten op online media (dus ook nieuwsites, blogs, reacties, etc.) waarin de volgende woorden voorkwamen verzameld: Beatrix, toespraak, aftreden, Maxima, Willem Alexander en 27 april.

Uitgelicht: Leer in 1 uur de belangrijkste aspecten van Instagram marketing

Instagram-voor-bedrijven-640x465

Ken jij alle mogelijkheden van Instagram al? Dé Nederlandse Instagram-expert Kirsten Jassies praat je in 1 uur bij over de zakelijke kansen van Instagram. Doe je meteen inspiratie op voor je eigen account!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Buzz aankondiging abdicatie Beatrix groter dan ‘Haren’ – project BeatriX: – waar is dat feestje?

 2. Erg interessant artikel, Martijn. En ik ben benieuwd naar de meest oranje-gezinde gemeente!

 3. Dank jullie wel voor de reacties. Op 30 april zal er een vervolg verschijnen!

 4. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dit interessant zou vinden. Bea out, WA in. Lood om oud ijzer, ik vind het best, net als een Republiek, twaalf onafhankelijke vrijstaten, alle gemeenten volledig zelfstandig. Het gaat om mensen en leefbaarheid, en dan ga ik me niet bezighouden met dit soort decorum.
  Maar wat wel heel leuk is is het geografische plaatje. Want dat zegt helemaal niets, maar is wel het eerste wat de aandacht trekt. Welke aandacht trekt het?
  Nou allereerst, welke gemeente is die ene gele. Maar daarna, eventjes verder nadenkend… wat doet dat er toe. Dit plaatje geeft Twitterdichtheid per gemeente aan. Nou, hoe meer mensen in een gemeente, hoe donkerder het plaatje zowiezo al wordt. Een hoog Twitteraar-percentage, of een laag Twitteraar-percentage… en hetzelfde gebeurd. In steden is een groter inwonersaantal dan in in kleinere gemeenten, en een groter percentage twitteraars, door de verf genomen. Als het nou plaatje was waarbij de Gespreksomvang was gecorrigeerd naar het aantal inwoners, of beter nog het aantal Twitterende inwoners binnen die gemeentes, dan hadden we een interessant plaatje.
  Nu zegt dit plaatje me iets over waar de dichtstbewoonde gemeenten zijn…. tsjonge, hebben we daar nou Twitter voor nodig, om daar achter te komen???

 5. Hallo Rob, dank je wel voor je bericht en tip.

  Je hebt gelijk, de weergave op de landkaart geeft het aantal mensen weer die op het moment van de abdicatie berichten online plaatsen rondom Koningin Beatrix. In de oranje landkaart hebben we het aantal berichten niet verrekend met het aantal inwoners. We zijn op http://www.gemeentebuzz.nl hier al wel mee aan het experimenteren.
  In het volgende stuk op 30 april, wanneer Prins Willem-Alexander Koning wordt, zullen we dit ook doen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!