GemeenteBuzz.nl: Inzicht in social mediagebruik door gemeenten

GemeenteBuzz

Binnen gemeenten zijn het vooral de medewerkers communicatie en de medewerkers die de dienstverlening van de gemeente verbeteren die social media inzetten. De uitdaging is om ook de rest van de ambtenaren en bestuurders bewust te maken van de kansen die er liggen. Daar is nu een handig hulpmiddel voor, GemeenteBuzz.nl. Ewoud de Voogd, partner van GemeenteBuzz.nl, vertelt.

Wat is GemeenteBuzz.nl?

"Met GemeenteBuzz.nl kunnen gemeenten zelf realtime de omvang van de berichten op online media over hun gemeente bekijken. Naast de aantallen over de afgelopen periode vullen het huidige sentiment en een tagcloud het beeld aan. Daarnaast is de omvang te vergelijken met een willekeurige andere gemeente. Deze inzichten helpen om het belang van social media te laten zien."

Schermafbeelding-2013-01-09-om-23.57.32
Schermafbeelding-2013-01-09-om-23.58.12
Schermafbeelding-2013-01-09-om-23.59.08
Schermafbeelding-2013-01-09-om-23.59.17

Waarom dit initiatief?

"Bij de opkomst van websites van gemeenten, zo'n dertien jaar geleden, hebben ranking-lijstjes enorm geholpen om de aanwezigheid op internet en vervolgens de kwaliteit van deze websites te verbeteren. Een plek op de lijst hielp om een feestje te vieren bij een goede prestatie; een minder mooie plek op de lijst hielp om de ambities te formuleren. In beide situaties vaak met veel aandacht van de ambtelijke en bestuurlijke top! Met hetzelfde idee stelt GemeenteBuzz.nl maandelijks een lijst samen. Welke gemeente wordt die maand online het meest besproken? Zowel absoluut als gerelateerd aan het aantal inwoners."

Hoe werkt GemeenteBuzz.nl?

"GemeenteBuzz.nl is voor iedereen gratis te gebruiken. Nu is de basis het aantal berichten waarin de naam van de gemeente voorkomt. Dit levert dus nog wat ruis op. In de volgende versie bestaat de lijst uit die berichten waarin het specifiek over de gemeente en het gedrag van gemeenten zelf op online media gaat."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De ranglijst van december geeft verrassende inzichten, vooral door het delen van het aantal berichten door het aantal inwoners van die gemeente. De grote steden staan relatief hoog met een opvallende plek voor de gemeente Groningen. De gemeente Groningen eindigt in bijvoorbeeld de analyses van <a title="David Kok" href="http://frankwatching.com/archive/author/david-kok" target="_blank">David Kok</a> ook vaak hoog. Opvallend is dat de gemeenten Best, Haren, Leek en Buren erg veel in berichten voorkomen. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat deze namen als woorden ook veel worden gebruikt. De Waddeneilanden worden als toeristische trekpleister relatief vaak besproken."

Wie is er betrokken bij GemeenteBuzz.nl?

"GemeenteBuzz.nl gebruikt onder de motorkap de online media monitor OBI4wan en is een initiatief van HowAboutYou."

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

  1. Speciaal voor gemeenten en provincies organiseren we woensdag 16 januari op de InfraTech in Ahoy, een CROW Levende Stad bijeenkomst over sociale media: “Verantwoord communiceren over de openbare ruimte met sociale media”. De gemeenten Amersfoort en Amsterdam Stadsdeel Oost vertellen over hun ervaringen met betrekking tot de inzet van sociale media.
    Meer informatie: http://www.levende-stad.nl of bel CROW Levende Stad 0318 695385

  2. Door de opzet van deze lijst is het alleen niet zo dat een hoge score altijd positief is en dus reden voor een feestje. Veel negatieve berichten laat je hoog op de ranking eindigen maar is toch zeker geen compliment :-)

  3. Hoi @Ineke dank je wel voor het event, gaat een interessante dag worden.

    @Kim dank voor je bericht. Je hebt helemaal gelijk. In de eerste versie meten we alleen het aantal berichten. We voegen regelmatig nieuwe functies toe, waaronder ook selectie op basis van sentiment. Jouw input is meer dan welkom!

  4. Jouw gemeente hoog op de ranking social media is efficiente voorlichting en mogelijk ook effectieve inspraak. Graag ook aandacht voor de beheerkant van social media, het beleid (nog vaak in ontwikkeling – geïsoleerd bij communicatie -) en de archivering (verantwoordelijkheid voor ‘gebruiker’ om relatie te leggen met archiefvoorzieningen die normaal gebruikt worden: effectiviteit van archivering op ‘schijven’, e-mail, website, papier in de kast en ongebruikt dms bij div lijkt hiermee nu voor de zoveelste keer te leiden tot een digitale puinhoop).

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!