Gespot

Bundle: De beste foto’s van jou en je vrienden automatisch in één album

0

Je bent op vakantie geweest met je familie of vrienden, hebt de leukste foto’s gemaakt, maar na de vakantie belanden ze in een map op je laptop en doe je er eigenlijk niets meer mee. Die van je vrienden zie je ook niet meer terug. Herken je dit? De Bundle-app ‘bundelt’ alle foto’s van een bepaald moment bij elkaar, en ja, ook de foto’s van je familie en vrienden die erbij waren! Zo heb je één mooi en compleet foto-album. Michel op ’t Land, mede-initiatiefnemer van Bundle, vertelt.

Wat is het?

“Bundle brengt de mooiste en leukste fotoherinneringen terug door op basis van algoritmes de beste foto´s van je telefoon, camera of Dropbox te bundelen. Ook vrienden en familie kunnen zich aansluiten. Als Bundle ontdekt dat je bijvoorbeeld samen op vakantie bent geweest, dan bundelt hij jouw foto´s met die van je mede-vakantiegangers. De foto’s van jou, je familie en je vrienden zijn dan samen omgetoverd tot een mooi album met gezamenlijke verhalen.”

Waarom dit initiatief?

“We maken honderden, zo niet duizenden, foto’s per jaar. Vaak doen we er daarna eigenlijk niets meer mee. Is het geheugen vol? Dan ‘dumpen’ we onze foto’s in een map op de pc en kijken we er zelden tot nooit meer naar om. Het selecteren en organiseren van deze foto’s kost namelijk veel tijd en moeite. In die grote hoop gaan ook belangrijke foto’s verloren, foto’s die veel dierbare herinneringen op kunnen roepen bijvoorbeeld. Wij vinden dit zonde en willen deze herinneringen terugbrengen.”

Hoe werkt het?

“Bundle vereenvoudigt het selectieproces door met zelfontwikkelde algoritmes de beste foto’s te selecteren en organiseren. Het algoritme groepeert dubbele foto’s en geeft automatisch suggesties voor de beste foto’s. Die suggesties zijn gebaseerd op concept- en smile detection, scherpte en gezichtsuitdrukking. Deze suggestie kun je vervolgens toevoegen aan een Bundle en verder verrijken met titels en persoonlijke teksten, om je foto’s nog meer waarde te geven.

Het algoritme is zelflerend: hoe vaker je het gebruikt, hoe accurater het proces zal zijn. Extra feature is de one touch print functie, waarmee je favoriete bundles kunt omzetten naar een fysiek fotoboek.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Bundle is nog maar net in bèta gelanceerd. De eerste resultaten moeten dus nog komen. Op dit moment is Bundle alleen verkrijgbaar via een ‘early access request’ op onze website. Binnenkort is het voor iedereen te gebruiken.”

Wie is er bij betrokken?

“Samen met Tjeerd in ’t Veen, Pieter-Pleun Korevaar en Rene Sijnke heb ik, Michel op ’t Landt, Bundle opgericht.”