Case Speurders.nl

0

[[image:sander2.jpg::left:0]]De volgende parallelsessie die ik meemaak is van Traffic4U. Sander Prinsen, marketing en sales manager bij Traffic4U, presenteert de winnende case van de Search Engine Marketing Award.

De Telegraaf werd op het vlak van rubrieksadvertenties geconfronteerd met een steeds groter wordende concurrentie vanuit online, met name natuurlijk vanuit concurrent Marktplaats.nl.  De afdeling Speurders, ooit 120 mensen groot, brokkelde verder af en dat was in feite ook symbolisch voor de afname van het marktaandeel. De behoefte aan een strategische tegenzet nam toe en daar lag een belangrijke aanleiding om met een vernieuwde formule van Speurders online van start te gaan. In november 2004 ging Speurders.nl live, een vernieuwde site waarbij intensief is samengewerkt tussen de partners Traffic4U, Google en Overture.

Sander staat eerst stil bij het onderwerp ‘organic search’, zeg maar gewoon zoeken en gevonden worden. Hier waren de belangrijkste resultaten:

 • Direct na de lancering binnen 1 week al 20.000 advertenties geindexeerd in Google
 • Eind december 450.000 pagina’s in Google
 • Meeste nieuwe advertenties binnen 24 uur geindexeerd door Google (en er ook weer uit, dus geen oud materiaal!)
 • 450.000 unieke bezoekers per week via zoekmachines

Vervolgens het verhaal van search advertising. Resultaat hier was onder meer per week ruim 100.000 unieke bezoekers (eind december 2004) en 450.000 bezoekers per maand uit search engine advertising. Nu is dat getal vele malen hoger, de cijfers mogen jammer genoeg niet bekend gemaakt.

Dan is er aandacht voor de kpi’s van zoekmachinemarketing. Bij Speurders werken ze met deze set van performance-indicatoren:

 • % exact aantal advertenties
 • % exact aantal biedingen
 • activiteit (aantal pageviews)
 • % bezoekers dat 1 pagina opvraag
 • return visits binnen 10 dagen
 • nieuwe bezoekers per netwerk

Deze kpi’s worden weer gerelateerd aan kpi’s voor de andere vormen van online advertising.

De gemiddelde site moet minstens 20 to 25 % van zijn bezoek uit zoekmachinemarketing halen. Speurders zit op 28%, vakantiesites zitten hoger. Het aandeel van zoekmachinemarketing in het marketingbudget is vele malen lager (getal mag niet bekend worden gemaakt).

Tot slot is de wijze raad in relatie tot deze case:

 • organic search: zorg dat je organisatie erin mee gaat
 • search advertising: zorg dat je doormeet, wat levert het op
 • testen, testen, testen

Een uitstekend verhaal van Sander Prinsen van Traffic4U. Het was niet te merken dat hij dit verhaal vandaag al voor een derde keer moest vertellen.