Apps & Tools

ToolTip: MonitorThis

0

[[image:mt1_copy1.jpg::right:1]]Het aantal gebruikers van RSS neemt gestaag toe. De belangrijkste reden om websites en weblogs via RSS te volgen is dat het aanzienlijk minder tijd en minder clicks kost.  Maar RSS heeft ook unieke kwaliteiten als het gaat om het monitoren van wat er over een onderwerp wordt geschreven. De nieuwe service MonitorThis maakt het je nu helemaal gemakkelijk.

[[image:logomonitorthis.jpg::right:1]]Met MonitorThis kun je je in één keer abonneren op maar liefst 15 verschillende zoekmachine feeds. Stel je voor: je wil snel en gemakkelijk volgens wat er over je merk, dienst, product, website, weblog, hobby of jezelf wordt geschreven:

 • de PR-medewerker die wil volgen wat er over haar of zijn bedrijf wordt geschreven
 • de communicatiemedewerker die de effecten rond de introductie van een nieuwe dienst of campagne wil volgen
 • de marketeer die wil weten hoe er over zijn of haar producten wordt gesproken
 • de internetredacteur die wil weten wie er naar artikelen op de eigen website verwijst
 • de blogger die wil volgen hoe vaak er over zijn of haar wordt geschreven
 • de hobbyist die een signaal wil krijgen als er ergens weer een artikel over zijn hobby verschijnt
 • of gewoon iedereen die wil weten wanneer over hem of haar zelf (persoonlijk dus) ergens wordt geschreven

Voor het kleine groepje mensen dat bekend is met de mogelijkheden van OPML hoef ik hier niets uit te leggen, de tool wijst de weg. Maar voor de veel grotere groep mensen voor wie dit allemaal nog heel nieuw is, hier een praktische instructie om snel de voordelen van RSS te leren kennen.

 1. Stap 1: Ga naar Bloglines (een website waarmee je RSS-feeds kunt volgen) en registreer je daar. Mocht je hiermee problemen ondervinden, lees dan de korte instructie voor het aanmelden en gebruiken van Bloglines (te vinden bij WebDrain). Wil je ook zien hoe het werkt, bekijk dan de verschillende demonstraties op de ICT en Onderwijs BLOG.
 2. Stap 2: Voer in MonitorThis in het zoekveld het onderwerp in dat je wil gaan volgen. Druk daarna niet op de knop "make monitor.opml", maar klik de blauwe tekst "open file in OPML browser" aan die onderin het zoekgebied verschijnt. .
 3. Stap 3: Je bent nu op een pagina met een overzicht van 15 feeds die allemaal op jouw zoekwoord zoeken. Zoeken op "Frankwatching" levert bijvoorbeeld deze resultatenpagina op.
 4. Stap 4: Kopieer de snelkoppeling die achter het oranje XML-icoontje zit en voeg die toe aan Bloglines (en doe dat 15x, dus voor alle feeds).
 5. Stap 5: De feeds zijn aan je favoriete verzameling toegevoegd en in Bloglines kun je zien wanneer er nieuws is.

[[image:mt2.jpg::right:1]]Ook mensen die geen gebruik willen maken van Bloglines (of een andere RSS-reader), kunnen toch hun voordeel doen met MonitorThis. Op de resultatenpagina van deze service kun je namelijk ook gewoon doorklikken op de feeds zelf (de blauwe tekst voor het oranje icoontje, zie afbeelding hiernaast). Na doorklikken zie je meteen wat er op dat moment op internet leeft.

Mensen die juist van de OPML-mogelijkheden gebruik willen maken, verwijs ik graag naar het OPML-dossier bij frEdSCAPEs.

[Thanks to Furl, ook gelezen bij Upstream, frEdSCAPEs en WebDrain]

[[tt:RSS]], [[tt:OPML]]