Innovatie

Dashcam in je auto: must-have of nice-to-have?

0

Heb jij er al eentje in het echt gezien? Een auto met een dashcam die je autoritten automatisch opneemt? Of heb je er zelf al één? Misschien denk je nu: “Nee natuurlijk niet, we leven in Nederland, niet in Rusland.” Maar ook in Nederland komen dashcams op. Maar wat is eigenlijk het nut van zo’n ding? En hoe staan verzekeraars en de politie er tegenover?

Wat kan een dashcam?

Een dashcam is een camera die opnames maakt tijdens een autorit. De dashcam zit vast aan de binnenkant van je voorruit. In de dashboardcamera’s zit vaak GPS geïntegreerd, zodat het ook snelheid, locatie en richting registreert. Zelfs de gesprekken die je voert in de auto kan je laten opnemen. Ook kan het apparaat je door de GPS-functionaliteit waarschuwen voor snelheidscamera’s.

Hoe werkt het maken van de opnames?

Het idee is dat een dashcam een continue opname maakt terwijl je aan het rijden bent. De opnames staan gelijk opgeslagen op een SD-kaart, en als deze vol is overschrijft het de oudste opname automatisch. De opnames duren 3 minuten, dit is ongeveer 280MB. Een uurtje autorijden is al snel een paar GB aan videoopnames.

De luxere modellen registreren het wanneer de auto een grote schok – dus een ongeluk – maakt. Op dat moment is de opname beveiligd tegen automatisch overschrijven. Nadeel is natuurlijk dat er bij een aanrijding van achteren niets in beeld is van de aanrijding. Tenzij je natuurlijk ook een dashcam op je achterruit hebt.

Miovue-Manager-580x416

Miovue Manager overzicht van opnames (datum, tijd, locatie en G-krachten)

In Rusland zijn ze ontzettend populair

Dashcams zijn erg populair in Rusland. Maar dat is niet omdat ze daar nou zo gek zijn op het maken van opnames in het verkeer. Het is daar een gebruikelijke vorm van bewijslast bij een aanrijding, ongeluk of bij corrupte politieagenten.

Er is zelfs een meteoriet mee vastgelegd

Hoe populair ze zijn blijkt wel uit een voorval van vorig jaar. Toen was er een meteoriet ingeslagen in Rusland. En ook al was dit maar een gebeurtenis van een seconde of 25, er zijn meerdere opnames van gemaakt via dashboardcamera’s. Zoals dit filmpje hieronder.

Accepteer cookies

Maar ook Nederlanders maken dashcam filmpjes. Geenstijl besteedt met enige regelmaat aandacht aan dit soort films.

Accepteer cookies

Mijn ervaring met een dashcam

Ik heb enige dagen met een dashcam rondgereden. In principe merk je eigenlijk niets van de camera, hij belemmert het zicht niet en omdat de camera automatisch start merk je er niets van. De camera registreert in Full HD wat jij zelf ook door je eigen voorruit ziet. In de dagen dat ik met de camera rondreed gebeurde er niets spectaculairs. Geen aanrijdingen, meteorieten, bestuurders die door rood reden of scharende vrachtwagens.

Wat zegt een verzekeraar ervan?

Maar het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren dat je een ongeluk krijgt of iemand tegen je aanrijdt en doorrijdt. Hoe sterk sta je dan met een dashcam? Eerst maar eens kijken wat een verzekeraar er van zegt.

Centraal Beheer Achmea is één van de grootste autoverzekeraars van Nederland. Op dit moment merken ze nog niet zo veel van het gebruik van dashcams bij ongelukken. Het meesturen van foto’s van een ongeluk komt wel vaak voor. Ze staan er op zich wel positief tegenover en vinden het prima als mensen beeldmateriaal aandienen dat kan helpen bij het versterken van de bewijslast.

Wat zegt de politie ervan?

Ook de politie heeft nog geen beelden van dashboardcamera’s gebruikt bij de beoordeling van ongevallen. Eén van de problemen die de politie signaleert is dat mensen de beelden zouden kunnen manipuleren. Ik vermoed dat de politie hiermee bedoelt dat je de snelheid die in beeld komt bij sommige dashcams kan bewerken. Dat is nog enigszins eenvoudig. Het manipuleren van videobeelden van een auto die door rood rijdt en tegen jouw auto aanbotst, is meer het niveau van special effects.

Manipuleren met video editing-software

Een opname zonder coördinaten en snelheid is met video editing-software vrij eenvoudig te voorzien van bijvoorbeeld een iets lagere snelheid. Zo kan je opeens wél net onder de toegestane maximumsnelheid rijden. Een ongeluk wat je op video vastlegt is natuurlijk wat minder eenvoudig te manipuleren. Alhoewel je ook hier je eigen snelheid iets zou kunnen aanpassen. En nee, alleen de tv-serie CSI gaat de snelheid uitrekenen door te kijken hoe ver de strepen uit elkaar liggen en hoeveel frames er tussen elke streep zitten.

screen mivue klein met overlay

Orgineel of aangepast? Wie zal het zeggen!

Regels bij het gebruik van een dashcam

Er zijn een aantal regels kijken bij het hebben en gebruiken van een dashcam. Dit is een wat grijs gebied waarbij termen als ‘redelijk belang’ en ‘privacy’ komen kijken.

Zicht

Belangrijk is dat een dashboardcamera het zicht van de bestuurder niet mag hinderen. Zoals je uit de afbeelding hierboven kan opmaken zit de dashcam niet echt in de weg.

Filmen

In Nederland is het filmen op de openbare weg toegestaan. De dashcam valt namelijk niet onder de zogenaamde ‘vaste camera’, waar je wel voor moet melden dat je opnames maakt.

Verspreiden van opnames

Je mag de beelden van de dashcam ook openbaar maken, maar er zijn zeker dingen waar je op moet letten. Zeker als de persoon duidelijk in beeld is. Als je een opname hebt waar bijvoorbeeld asociaal rijgedrag of een ongeluk op vastgelegd staat, mag je deze niet verspreiden. Als je deze bijvoorbeeld op Youtube plaatst, dan mag iemand bezwaar maken met als aanvoering ‘redelijk belang’. Zijn of haar privacy is dan onevenredig aangetast.

Ook is het slim kentekens van andere auto’s in de opname onleesbaar te maken. Google doet dat bijvoorbeeld bij streetview in Google Maps. Dit is echter geen verplichting. ICT-jurist Arnoud Engelfriet schreef op zijn blog al een mooi artikel over dashcams.

Wel of geen dashcam mee op vakantie?

Ga je op vakantie naar Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk of Portugal? Dan moet je extra opletten! In Oostenrijk en Portugal is het gebruik van dashcams namelijk verboden. En in Duitsland, België en Frankrijk is de waarschuwing voor snelheidscontroles, wat ingebouwd is in sommige dashcams, verboden.

Voor wie is een dashcam zinnig?

Er van uitgaand dat jij als lezer een Nederlander bent en in Nederland rijdt, is een dashcam meer een ‘nice-to-have’ dan een ‘must-have’. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door een ander een ongeluk krijgt en hij of zij gewoon doorrijdt. In dat geval is een dashcam een waardevolle hulp. Ook kan een dashcam het voor de verzekering makkelijk maken om de schuldvraag te beantwoorden. Nadeel is natuurlijk wel dat een dashcam alleen video opneemt aan de voorkant van de auto.

Positieve houding tegenover dashcams

Het feit dat een verzekeraar er positief tegenover staat is goed. Het toont dat zij ook de techniek volgen en de opnames zouden willen en kunnen gebruiken voor het vaststellen van de schuldvraag. Ook de politie ziet niet veel belemmeringen. Het online zetten van opnames, daar moet je wel mee oppassen.

Hoe sta jij tegenover dashcams? Heb je er al één, en wat vind je er dan van? Of wil je er een aanschaffen? Zou leuk zijn als jullie je verhalen willen delen in de reacties!

Foto intro met dank aan Fotolia.