Online marketing

Online marketing: dé trends & tips voor de tweede helft van 2018

0

Online marketing is een vakgebied dat constant in ontwikkeling is. Was je er even tussenuit, heb je je ondergedompeld in een intensief project of heb je even niet opgelet, dan ziet de wereld er opeens anders uit. Daarom zetten we de belangrijkste ontwikkelingen in de eerste helft van 2018 (oké, plus een paar maanden) voor je op een rij.

De trends voor digital marketing

Allereerst is het leuk om te kijken naar wat volgens onze experts de voorspellingen waren voor 2018. We zijn immers over de helft van het jaar: interessant om te zien wat er al ‘uitgekomen’ is. Drie hoofdthema’s kwamen in bijna alle trendartikelen terug.

Allereerst de nadruk op smart assistants, kunstmatige intelligentie en voice (search). De introductie van de Nederlandstalige Google Assistent zou deze ontwikkeling een extra zetje kunnen geven.

Ten tweede: video. Al een paar jaar noemen de experts het toenemende belang van video, maar ook dit jaar werd het omschreven als dé marketingtool. Wat zullen we zeggen… Instagram kwam in juni niet voor niets met Instagram TV op de proppen. Overigens, video kan dan wel een belangrijk medium zijn, je kunt niet zomaar verwachten dat je video uit het niets een groot succes wordt. Het is essentieel om goed na te denken over de kanalen, keywords, hosts en KPI’s die je kiest voor de videodistributie.

Als derde werd het belang van vertrouwen veel genoemd: playtime is over. De misstanden bij Facebook en Cambridge Analytica zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Vertrouwen gaat boven alles.

Tip: geen enkele trend meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

e-mailnieuwsbrief

E-mailmarketing als hoeksteen van je marketingstrategie

E-mail zou de hoeksteen van je marketingstrategie moeten zijn. Dit artikel van Campaign Monitor laat zien waarom het zoveel belangrijker en relevanter is dan social media. Een tipje van de sluier: e-mail heeft de beste ROI, geeft je de mogelijkheid om al je marketinguitingen samen te laten komen én een e-mail heeft een langere levensduur dan een socialmedia-post.

Hoe e-mail het in Nederland doet, lees je in de Nationale E-mail Benchmark 2018. Alle reden dus om het veel aandacht te geven. Van deze indrukwekkende gids van Rejoiner leer je hoe je een goede strategie opzet. Maar wat heb je aan een goede mail als je geen nieuwsbriefabonnees hebt? Wat blijkt: we werven onze abonnees massaal verkeerd. Voorkom deze 7 fouten en zorg dat mensen op jouw nieuwsbrief afkomen!

Nog even op een rij:

SEO-header

SEO: een goede relatie met Google

Sinds dit jaar heeft iedereen toegang tot de bètaversie van Google Search Console. Daarin beschik je over twee nieuwe, flink uitgebreide rapporten, waarmee je onder andere gemakkelijk index bloat kunt tegengaan, je crawlability kunt optimaliseren en duplicate content kunt opsporen. Maar je hoeft als SEO-professional niet altijd meteen de diepte in te duiken. Verlies het grotere plaatje niet uit het oog, en vergeet deze simpele SEO-handelingen niet uit te voeren. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat vertrouwen de basis van een goede relatie met Google blijft. Daarom hoef je voor een goede positie in de zoekresultaten niet per se mee in de waan van de dag, maar is het belangrijk om deze 10 tijdloze zaken op orde te hebben.

Nog een leestip van Rutger Steenbergen (Frankwatching-trainer, auteur en lid van het SEO-panel): dit is volgens hem “een waanzinnig artikel” met 75 actiegerichte SEO-tips voor 2018.

Nog even op een rij:

AVG/GDPR: de nieuwe privacywet werd nu écht van kracht

Op 25 mei werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of in het Engels GDPR) van kracht. Ben jij helemaal compliant of zijn er nog losse eindjes die wat aandacht behoeven? We deelden ons proces rondom de privacywetgeving (inclusief struikelblokken). Maar wat belangrijk is: na mei is de GDPR niet afgelopen. Het gaat om monitoring en handhaving, nu en in de toekomst.

Zorg daarom dat je privacyverklaring op orde is. En minstens zo belangrijk: zorg dat hij voor iedereen begrijpelijk is (niet alleen voor juristen). Want de GDPR is op sommige punten best ingewikkeld als je niet juridisch onderlegd bent. Gelukkig schreef Mariko Naber een praktisch stappenplan voor webshopeigenaren. De aandachtspunten die je als digital marketeer in de gaten moet houden, zijn onder andere het verzamelen van data, https-formulieren, verwerkersovereenkomsten en het updaten van cookiepolicy en privacystatement. Dingen die je natuurlijk al had moeten doen, maar ook nu belangrijk blijven.

Nog even op een rij:

facebook analytics

Facebook: minder bereik & meer adverteren

Behalve het Cambridge Analytica-schandaal stond Facebook dit jaar ook in het teken van het dalende bereik. Facebook geeft voorrang aan posts van vrienden en familie van gebruikers, content van bedrijven kregen minder prioriteit. Het type content dat je plaatst, is ook van belang. Engagement en conversaties van gebruikers onder jouw posts zijn goede indicaties voor succes. Om dat te bewerkstelligen, zou je (weer) content moeten maken met als belangrijkste doel de lezer verder helpen. Daarnaast kunnen inhakers je bereik ook een flinke boost geven – mits je de timing juist hebt.

Hoewel het organische bereik voor de meeste bedrijfspagina’s dramatisch gedaald is, geldt dit niet voor advertenties. Het is goed om daar dus eens in te duiken, als je nog niet adverteert op Facebook. Je kunt specifieke advertenties maken, maar ook je reguliere posts promoten. Wat het verschil is tussen die twee en welke het best bij jouw doelstellingen past, lees je in dit artikel. Overigens kun je er niet zomaar zeker van zijn dat je advertentie wordt geaccepteerd: Facebook weigert regelmatig advertenties. Het is goed om te weten hoe het controleproces van Facebook eruitziet, om te voorkomen dat je advertenties worden afgekeurd.

Ben je al lekker aan de slag met Facebook-advertenties? Haal dan meer rendement uit je ads door de doelgroepbepaling te optimaliseren. Dat doe je met lookalike audiences.

Nog even op een rijtje:

Instagram-product-tagging

Social updates voor marketing

De social kanalen zaten niet stil in het eerste deel van 2018. Naast Facebook kwamen ook Instagram en WhatsApp met verschillende updates. We lichten graag een paar mooie uit.

Een update van Instagram biedt mooie kansen voor webshops. Je bent namelijk niet langer beperkt tot een enkele link in je bio. Het is mogelijk om producten in je content te taggen, waardoor gebruikers direct kunnen doorklikken. Om Instagram Shopping actief te krijgen, moet je wel aan wat voorwaarden voldoen. Denk aan het omzetten van je account naar een bedrijfsprofiel en het aanmaken van een Facebook-catalogus die je koppelt aan je account.

Dikke kans dat jouw klanten dagelijks WhatsApp gebruiken om te communiceren met anderen. Wil je hen de mogelijkheid bieden om ook met jou contact op te nemen via de berichten-app? Dat kan nu WhatsApp Business officieel is uitgerold in Nederland. In 6 stappen ben je klaar om het te gebruiken.

Het sluit mooi aan op de behoefte van consumenten aan direct en snel contact. Dit kun je ook faciliteren door een livechat op je website. Hoewel het gemakkelijk klinkt, chatten met je klanten, is er op operationeel gebied nog wel wat werk voor nodig.

Nog even op een rij:

Chatbot

Chatbots & artificial intelligence

Als je klanten chatten met een chatbot, hoef je geen mankracht in te zetten. Artificial intelligence, de basis van chatbots, is misschien wel dichterbij en bereikbaarder dan je denkt. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, waardoor er verschillende toepassingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld: chatbots als werkvoorbereider, die automatisch berichten kunnen voltooien, toekennen aan de juiste medewerker of de juiste tag meegeven. Een andere interessante ontwikkeling van chatbots is het inzetten van de bots voor leadgeneratie. Wil je aan de slag met een chatbot? Bij het ontwikkelen van een chatbot voor jouw organisatie krijg je te maken met 7 stappen.

Chatbots en voice hebben iets belangrijks gemeen: kunstmatige intelligentie. Volgens Servion Global Solutions zal AI in 2025 zelfs 95 procent van alle klantinteracties ondersteunen. Nu de Google Assistent in het Nederlands beschikbaar is, en de Google Home naar verwachting dit jaar nog op de markt wordt gebracht, is het ook goed om je organisatie alvast klaar te stomen voor voice. Voice kan namelijk een groot verschil maken in de customer journey: opeens maakt de consument zelf niet meer bewust de keuze voor een merk, maar maakt het apparaat die keuze. Op basis van kunstmatige intelligentie. Is jouw organisatie daarop voorbereid?

Nog even op een rij:

Google Ads

Google Adwords wordt Google Ads

Google veranderde de naam van AdWords naar Ads, en introduceert tegelijkertijd ‘smart campaigns’. Door middel van machine learning wordt het gemakkelijker voor (kleine) organisaties om advertenties te maken. Of het voor het mkb het gewenste resultaat gaat opleveren, is trouwens nog wel even afwachten.

Gebruik jij Google Ad(Word)s voor remarketing? Veel bedrijven laten hier nog kansen liggen, terwijl de kosten relatief laag zijn en het jou de mogelijkheid geeft om meer websitebezoekers om te zetten in klanten. Het See Do Think Care-model is hierbij een handig hulpmiddel.

Nog even op een rij:

Zo, nu ben je weer helemaal bij wat betreft digital marketing. Lees ook de artikelen die gaan over social media en communicatie & content. Mis je nog wat in dit overzicht? We lezen het graag in een reactie!