Social media

IGTV: 6 mogelijkheden van Instagram TV

0

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: op 20 juni lanceerde Instagram IGTV. Een gloednieuw videoplatform boordevol nieuwe mogelijkheden. Zowel in de reguliere Instagram-app als in een speciale IGTV-app kun je nu langere verticale video’s delen met (potentiële) volgers. Maar op welke manieren kunnen influencers en organisaties IGTV precies gaan inzetten? De 6 belangrijkste mogelijkheden, geïnspireerd door Later, zetten we voor je op een rijtje.

1. Verticale video’s: actueel, echt en gebruiksvriendelijk

Momenteel is YouTube veruit het populairste videoplatform. Met de komst van IGTV heeft het platform er dan ook een gedegen concurrent bijgekregen. Het grote verschil tussen de twee videoplatforms is dat Instagram echt is gemaakt voor verticale video’s, waar op YouTube vrijwel alleen horizontale video’s te vinden zijn.

Maar welke voordelen biedt verticale video precies? Verticale video’s worden momenteel vooral worden gebruikt voor ephemeral marketing (tijdelijke content) op SnapChat, Instagram Stories en Facebook Stories. Hierdoor zijn deze video’s vaak minder professioneel opgenomen, en meer in het moment.

Ook op IGTV is het dus meer dan geaccepteerd om minder ‘gelikte’ video’s te uploaden. Niet ieder detail hoeft perfect te zijn, zolang het maar ‘echt’ is. Omdat het op dit platform minder nodig is om professionele beelden te tonen, nodigt het sneller uit om te gaan bijdragen. Ook kun je de video’s voor IGTV dus in een kortere tijd editen.

Een ander belangrijk voordeel van verticale video is dat het niets afdoet aan de mobiele gebruikerservaring voor de kijker. Je hoeft namelijk je mobiel niet meer te draaien om de video op de juiste manier te kunnen bekijken.

Instagram TV

2. Samenwerken met influencers

Hoewel sommigen zeggen dat de traditionele tv-kijkervaring op deze manier langzaam wordt vervangen door een mobiele variant, is IGTV niet bedoeld om hele tv-programma’s te bekijken of te uploaden. Het platform is opgezet om het leven van influencers en vloggers te volgen.

Als organisatie is het wellicht een grote stap om te beginnen met IGTV, maar je kunt altijd een samenwerking aangaan met een influencer die er met plezier induikt. De grootste Nederlandse influencers hebben dit idee al meteen begrepen. Zo is de eerste video die wij spotten op het platform door Anna Nooshin gemaakt.

IGTV Anna Nooshin

Terugkomend op het argument over de traditionele tv-kijkervaring: er is wel één belangrijke overeenkomst met de televisie. Als je de app opent, speelt op de achtergrond direct een video. Net als wanneer je de televisie aanzet, maar dan gewoon vanaf het begin. Ook daar scoort IGTV punten op het gebied van gebruiksvriendelijkheid!

3. Onbeperkt content uploaden

Iedere Instagram-gebruiker kan een eigen IGTV-kanaal aanmaken om langere video’s met volgers te delen. En dat is al een enorme vooruitgang in vergelijking met de lengte van een Instagram Story.

Een reguliere gebruiker kan een video van maximaal 10 minuten delen. Grotere accounts kunnen zelfs video’s van maximaal 1 uur delen. Wil je nog langere video’s delen, zoals een webinar? Dan moet je nog even geduld hebben. Instagram heeft namelijk al aangekondigd dat deze limieten uiteindelijk zullen verdwijnen.

Bij iedere video kun je een titel en een omschrijving toevoegen, zodat mensen hem beter kunnen vinden. Zo kun je het onderwerp van je video bijvoorbeeld baseren op een trending hashtag van dat moment. Op die manier is de kans groter dat kijkers je video zullen vinden. In je omschrijving kun je zelfs links toevoegen. Zo kun je uiteindelijk zelfs kijkers naar je website leiden.

4. Nieuwe doelgroep bereiken

Er zijn drie verschillende categorieën waarin de video’s worden getoond. Allereerst is er de categorie ‘For You’. De video’s die je daar ziet staan, zijn gebaseerd op je interesses. De tweede categorie, ‘Following’, is gebaseerd op de accounts die je volgt. De video’s die je vindt bij laatste categorie, ‘Popular’, spreken uiteraard voor zich.

IGTV

Als je het als influencer of als organisatie voor elkaar krijgt om een viral video op te nemen die in de categorie ‘Popular’ belandt, kom je al snel in aanraking met een nieuwe doelgroep. Het feit dat je überhaupt zo snel gebruikmaakt van IGTV laat mogelijk al een innovatieve indruk achter. Zo kan IGTV bijdragen aan je naamsbekendheid!

Kijkers kunnen op de video’s reageren of ze liken. IGTV video’s kunnen ook gedeeld worden met vrienden via Instagram Direct. Als je dus werkelijk nuttige (of juist humoristische) content deelt, kan dit zomaar verspreid worden door ‘fans’. Als een kijker besluit om je te volgen op IGTV, volgt diegene ook automatisch je reguliere Instagram-account. Win-win!

Overigens is het belangrijk om een goede, aantrekkelijke coverfoto in te stellen bij de video die je uploadt. Op die manier is de kans groter dat kijkers op je video klikken als je in het overzicht van één van de categorieën verschijnt.

5. Nieuwe advertentiemogelijkheden

Op dit moment zijn er nog geen advertenties te vinden op het videoplatform. De kans dat deze optie uiteindelijk wel wordt toegevoegd, is heel groot. Hoe specifiek de targetingmogelijkheden zullen worden, is nog niet duidelijk. Maar dat IGTV nieuwe kansen biedt voor organisaties om hun doelgroep te bereiken, is één ding dat zeker is.

6. Interessante inzichten verkrijgen

Als kijkers een video zat zijn, kunnen ze eenvoudig verder swipen naar de volgende video. Zoals we gewend zijn van Instagram Stories. Het moment waarop de kijker afhaakt – en dus verder swipet – is terug te vinden in de ‘drop-off graph’ in je IGTV Analytics. Dit zijn heel interessante gegevens waarmee je je volgende video’s weer kunt aanscherpen en optimaliseren. Die input kun je uiteraard ook benutten voor je video’s voor andere platforms.

Ook vind je in de IGTV Analytics je audience retention rate. Dit gaat over de hoeveelheid mensen die je video helemaal hebben afgekeken. Natuurlijk krijg je ook inzicht in het aantal likes, comments en views. Als iemand meer dan 3 seconden kijkt naar je video, telt IGTV het als een view.

instagram tv

De kansen van IGTV

Zoals je merkt, biedt IGTV talloze nieuwe features die we in de komende dagen zullen gaan ontdekken. De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is dan ook: experimenteer erop los! Alleen op die manier kom je erachter hoe dit nieuwe videoplatform precies werkt en welke videocontent aanslaat bij jouw doelgroep.