Customer experience

4 simpele activiteiten die je als SEO-professional niet wil vergeten

0

SEO is een divers en uitdagend vakgebied. Vooral als je je tegelijkertijd bezighoudt met tientallen websites, blijf je voor uitdagingen staan. Waar liggen de kansen en mogelijkheden binnen iedere niche en hoe maak ik van een beginnende website een doorslaand succes? SEO is ook een vakgebied van gewoontes. Als je een tactiek hebt die werkt, ben je al snel geneigd je hieraan vast te klampen. Toch verlies je hierdoor af en toe het grotere plaatje uit het oog, en vergeet je simpele handelingen uit te voeren die normaal gesproken een standaard onderdeel van jouw proces moeten zijn.

Ik betrap diverse SEO’ers (waaronder mijzelf af en toe) vooral op het vergeten van deze 4 activiteiten:

1. Algemene websiteanalyse

Als je lang met eenzelfde project bezig bent, zit je er soms zo diep in dat je niet meer logisch nadenkt. Doordat je je zo stukstaart op die ene pagina die maar niet lekker wordt geïndexeerd, verlies je de helikoptervisie – essentieel binnen SEO, en eigenlijk elk proces – en ga je beslissingen nemen die je anders niet zou hebben genomen.

Leun daarom eens in de zoveel tijd eens rustig achterover en analyseer de website op dezelfde manier als je in het begin van het proces hebt gedaan. Kijk naar punten als:

 • Techniek
  • Laadt de website snel genoeg?
  • Is de website goed crawlbaar?
  • Klopt mijn URL-structuur nog?
  • Heeft de website geen broken links?
 • Content
  • Wordt mijn thema over heel de website duidelijk?
  • Komen mijn zoekwoorden op de essentiële onderdelen van de website terug?
  • Is elke pagina volledig geoptimaliseerd?
 • Autoriteit
  • Verwijzen er geen slechte links naar mijn website?
  • Ben ik niet teveel links verloren?
  • Is mijn anchortekst-profiel nog in orde? (hierover later meer)

Het lijken simpele vragen, maar als je je al een tijdje stukstaart op die ene pagina, verlies je dit soort basisvragen nog weleens uit het oog. Wees daarom niet bang om terug te gaan naar de basis en jouw volledige website nog eens te analyseren.

2. Zoekwoordonderzoek (opnieuw en opnieuw!)

SEO is vaak een gebed zonder einde. Niet alleen duurt het vaak lang om de topposities in Google te bereiken, ook is het vaak een opgave om deze posities vast te houden. Doordat je al jouw effort steekt in het bereiken en vasthouden van die belangrijke posities, verlies je soms de markt uit het oog.

Ik moet eerlijk bekennen dat eenzelfde fenomeen onszelf overkwam, nog niet eens zo extreem lang geleden. Alhoewel onze posities in Google stabiel bleven, zagen we het verkeer naar onze website toch licht afnemen. Nadat we tientallen scenario’s af waren gegaan, kwamen we tot een zeer simpele conclusie: het zoekvolume op enkele belangrijke termen was gewoon aan het afnemen!

Soms is het daarom beter om af te stappen van de gedachte dat het gras altijd groener is bij de buren. Je kunt beter koesteren wat je hebt. Breng via Google Search Console (bij ‘zoekanalyse’) of een tool als Rank Tracker in kaart hoe jouw huidige zoekwoorden er voor staan en concentreer je op de zoekwoorden waar je nu al redelijk voor scoort, in plaats van op zoek te gaan naar iets nieuws.

3. Een ‘natuurlijk’ anchortekst-profiel

Het spelen met anchorteksten is net als koffie: het is een heerlijk paardenmiddel maar als je er misbruik van maakt, heeft dit gevolgen voor de lange termijn. Waar je je in het begin nog volledig concentreert op het zo divers mogelijk maken van het anchortekst-profiel, sluipt de luiheid er op een gegeven moment toch in.

Linkbuilding kan op een gegeven moment een soort verplicht nummer worden. Je weet dat het moet gebeuren, maar eigenlijk heb je er niet zo’n zin in. Als zich nieuwe linkmogelijkheden aandienen, denk je dan ook niet altijd na over het grotere plaatje en maak je een ondoordachte keuze qua anchorteksten. Je vervalt in oude gewoontes en gaat voor een standaard zoekwoord in plaats van de ‘natuurlijke’ en ‘relevante’ keuze. Na één of twee keer is er natuurlijk geen man overboord. Maar als dit consistent gebeurt, kan Google er ineens genoeg van hebben en je flink terugzetten.

Houd daarom altijd het grotere plaatje in je hoofd en zorg dat ‘geoptimaliseerde’ anchorteksten niet de overhand krijgen. Een sterke merknaam is dan ook veel belangrijker dan het terug laten komen van jouw belangrijkste zoekwoorden.

4. Weggooien wat je nog kunt gebruiken

SEO – en online marketing in het algemeen – draait meer en meer om het publiceren van content. De blogs, video’s, infographics, e-books, online seminars en ga zo maar door vliegen je werkelijk om de oren. Om relevant te blijven, heb jij zelf waarschijnlijk ook een hele rits aan content geproduceerd in de loop der jaren. Het grootste gedeelte van deze content is slechts eenmalig gebruikt en ligt nu maar ergens op zolder eenzaam te zijn.

Als je tijd en moeite hebt gestoken in het produceren van waardevolle content, is het zonde om dit direct na gebruik weg te gooien, terwijl je het misschien nog wel heel goed kunt gebruiken.

SEO en online marketing

Niet vervangen, maar updaten

Eens in de zoveel tijd heb je misschien het idee dat jouw website qua inhoud niet meer up-to-date is. Als dit het geval is, steek de content die je hebt dan alleen in een nieuw, modern jasje en geef deze geen hele nieuwe outfit. Vaak heb je al een hele goede basis staan, maar moeten er slechts wat details worden bijgewerkt. Het zou zonde zijn om een nieuwe auto te kopen, terwijl er alleen maar wat aan de motor gesleuteld moet worden!

Reduce & reuse

Allereerst moet ik eerlijk bekennen dat ik deze tussenkop heb gepikt van een artikel over recyclen dat ik vorige week heb gelezen. De tussenkop (reduceer en hergebruik) geeft perfect weer wat ik duidelijk wil maken. Content als video’s, infographics en e-books bevatten vaak onwijs veel informatie. Als je deze inhoud zorgvuldig opdeelt en waar nodig uitbreidt, kun je er vaak meerdere blogs of socialmedia-posts van maken.

Dus waar moet ik nou op letten?

Al met al kun je bij de optimalisatie voor zoekmachines als Google, hoe uitdagend dan ook, in een soort sleur belanden. Hierdoor verlies je bepaalde basistechnieken uit het oog, terwijl deze vaak helemaal niet complex zijn. Als je al (te) lang aan hetzelfde project bezig bent, vergeet dan niet de algehele website eens in de zoveel tijd volledig te analyseren.

Houd ook de markt in de gaten en doe eens in de zoveel tijd een zoekwoord-/marktonderzoek. Zorg daarbij dat jouw anchortekst-profiel in balans blijft en hergebruik content, in plaats van deze na één keer weg te gooien.

Betrap jij jezelf wel eens op het vergeten van bepaalde handelingen, of maak je nog wel eens beginnersfoutjes? Deel het hieronder!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.